Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Rana KARADSHEH: IFC salută intenţia Guvernului de a creşte ponderea sectorului privat

Margareta MOCREAC | Economie & Investiţii

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a semnat recent primul acord de investiţii cu cea mai mare bancă din RM, maib, în valoare de cca 20 mil. euro. Potrivit acordului, maib va oferi cea mai mare parte a banilor oferiţi de IFM întreprinderilor mici şi mijlocii, o parte importantă a economiei moldoveneşti. Aproximativ 50% din resurse vor fi adresate întreprinderilor mici gestionate de femei, ceea ce reprezintă o prioritate importantă pentru IFC. Revista Profit publică un interviu oferit în exclusivitate corespondentului INFOTAG Margareta MOCREAC de către directorul regional pentru Europa al IFC, Rana KARADSHEH.

INFOTAG: Stimată Dnă Karadsheh, vă rugăm să ne spuneţi care sunt obiectivele vizitei Dvs. în R.Moldova?

R.K.:
Este prima mea vizită în R.Moldova în calitate de director regional al CFI. Sunt foarte încântată să mă aflu în ţara Dvs. Am avut deja întrevederi cu Prim-Ministrul Dorin Recean şi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri. De asemenea, este important să menţionez că am venit la Chişinău pentru a semna un acord de investiţii cu cea mai mare bancă din Moldova, maib. Este primul angajament al CFI în Moldova pe parcursul ultimilor ani şi sunt foarte încântată să fiu prezentă la ceremonia de semnare.

INFOTAG: Vă rog să ne oferiţi detalii despre acordul semnat cu maib?

R.K.: Este un acord de investiţii în sumă de circa 20 mil. de euro care are câteva componente. Cea mai mare parte a fondurilor vor fi utilizate pentru finanţarea întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), care reprezintă o parte foarte importantă a economiei moldoveneşti.

De asemenea, aş dori să menţionez că aproximativ 50% din fonduri vor merge către IMM-uri conduse de femei. Egalitatea de gen este una dintre priorităţile CFI.  Este cunoscut faptul că un număr mare de refugiaţi a venit în Moldova după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. O mare parte dintre refugiaţi sunt femei şi copii. Sperăm că o parte din cele 50% din fondurile destinate IMM-urilor conduse de femei vor merge către femeile din Ucraina care doresc să lanseze mici afaceri în R.Moldova. De asemenea, prin acordul de investiţii semnat cu maib vom sprijini crearea unui coridor de date digitale în ţările din jurul Ucrainei. Acest lucru va permite instituţiilor financiare să stabilească legături cu refugiaţii ucraineni şi cu băncile din Ucraina, pentru a permite cetăţenilor acestei ţări să obţină credite în Moldova şi informaţii financiare într-un mod sigur. Aşadar, parteneriatul cu maib va avea mai multe componente.

INFOTAG: Cum aţi descrie colaborarea dintre CFI şi Moldova până în prezent şi care sunt perspectivele de viitor?

R.K.:
La moment, avem un dialog foarte bun cu Guvernul şi sunt sigură că vom putea realiza mai multe lucruri în comun. CFI nu a investit în Moldova de ceva timp, dar acest lucru se va schimba.

În acelaşi timp, aş dori să menţionez că echipa noastră de consultanţă a lucrat cu Guvernul şi agenţiile sale pentru a contribui la îmbunătăţirea mediului de afaceri. În parteneriat cu colegii de la Banca Mondială am lucrat la Programul de consultanţă în domeniul siguranţei alimentare. Datorită acestui program, care s-a focusat pe sectorul avicol şi cel al produselor lactate, R.Moldova exportă în prezent carne procesată, produse lactate şi ouă în UE. Acesta este un rezultat direct al cooperării Guvernului R.Moldova cu CFI şi serviciile sale de consultanţă.

INFOTAG: Care ar fi sfaturile Dvs. pentru Guvernul R.Moldova şi sectorului privat, care acum se orientează către piaţa din Occident?

R.K.:
Îmbunătăţirea mediului de afaceri va permite sectorului privat să se dezvolte. Acesta va atrage capital privat, care, la rândul său, va stimula şi va crea o economie mai robustă, nu doar pentru consumul intern, ci şi pentru export.
ştiu că Guvernul intenţionează să adopte mai multe legi care au drept scop facilitarea exportului şi a importului, cum ar fi reglementările vamale şi codul fiscal. Toate acestea iniţiative sunt binevenite.

INFOTAG: Recent, CFI a evaluat sectorul privat din R.Moldova. Aţi putea să ne daţi detalii despre rezultatele şi concluziile acestei evaluări?

R.K.:
Evaluarea se numeşte Diagnosticul sectorului privat al R.Moldova. Cu ajutorul acestei evaluări au fost identificate oportunităţile de creştere şi investiţii în sectorul privat, precum şi soluţii pentru eliminarea constrângerilor specifice sectorului şi întregii economii care împiedică dezvoltarea sectorului privat.

 Considerăm că una dintre provocările cu care se confruntă economia  R.Moldova este caracterul dominant al întreprinderilor de stat. Este un aspect pe care Guvernul îl poate analiza pentru a atrage capital privat şi a creşte eficienţa economiei. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sunt necesare condiţii potrivite, un cadrul regulatoriu şi parteneriate cu Guvernul.

În al doilea rând, este absolut necesar să fie îmbunătăţită logistica, lucru care va permite creşterea atât a exporturilor cât şi a importurilor. De asemenea, este foarte important ca R.Moldova să îşi diversifice sectorul energetic.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat în timpul pandemiei COVID-19 şi după invazia Rusiei în Ucraina este că dependenţă excesivă de o singură sursă de energie nu ajută la consolidarea rezilienţei economice.

Guvernul trebuie, de asemenea, să accelereze reforma mediului de afaceri şi să armonizeze legislaţia ţării cu cea a UE. CFI a identificat trei domenii în care considerăm că R.Moldova ar putea atrage capital privat. Este vorba de sectorul IT, cel al energiei regenerabile şi cel al agriculturii.

INFOTAG: Aţi prezentat rezultatele acestei evaluări Guvernului? Sunt reprezentanţii Guvernului de acord cu sugestiile şi recomandările corporaţiei?

R.K.: Acesta este un document public. În timpul întâlnirilor cu reprezentanţii Guvernului, am văzut răspunsuri şi angajamente pozitive cu privire la aceste acţiuni, care nu sunt uşor de realizat. Totuşi, Guvernul încearcă să facă tot ce poate. Consider că Guvernul este determinat să ia măsuri care să îmbunătăţească mediul de afaceri. Sperăm că acordul semnat cu maib va fi, de asemenea, de ajutor.

Aici aş dori să menţionez că CFI a sprijinit financiar şi firma de investiţii ucraineană Horizon Capital, specializată în sectorul tehnologic. Aceasta companie investeşte, de asemenea, în Moldova. O parte din fondul recent închis al acestei companii va fi utilizat pentru dezvoltarea companiilor din Moldova, nu doar din Ucraina. Recent, am efectuat o vizită la Kyiv pentru semnarea acestui angajament în numele CFI.

INFOTAG: Vorbind despre privatizarea întreprinderilor de stat, aveţi careva sugestii? Aţi putea numi câteva întreprinderi de stat din R.Moldova care consideraţi că ar trebui privatizate?

R.K.:
În primul rând, vom purta o discuţie cu Guvernul pentru a identifica care întreprinderi de stat pot fi concesionate, care dintre ele sunt pregătite pentru aceasta şi cum CFI ar putea sprijini acest proces. Sperăm să putem oferi asistenţă în domenii precum extinderea porturilor, lucru care va permite creşterea volumului de produse exportate şi importate în ţara. Ne gândim, de asemenea, la sectorul energetic. De fapt, suntem bucuroşi să discutăm cu Guvernul despre o întreagă gamă de sectoare în care considerăm că putem acorda asistenţă.

INFOTAG: După ce a fost gestionat de o companie privată timp de aproape un deceniu, Aeroportul Internaţional Chişinău a revenit recent în proprietatea statului. Cu toate acestea, Guvernul R.Moldova nu a fost întotdeauna cel mai bun manager, după cum arată şi evaluarea efectuată de CFI şi la care v-aţi referit mai sus. Având în vedere acest lucru, care ar fi, în opinia Dvs., cea mai bună opţiune pentru aeroport - să rămână în continuare în gestiunea statului sau să fie din nou privatizat?

R.K.:
Este o întrebare foarte bună. Cunosc acest subiect şi înţeleg provocările. Felicit Guvernul pentru că a recâştigat controlul asupra aeroportului, ceea ce, în opinia mea, a fost un lucru corect.

Cât priveşte viitorul acestei companii, aş vrea să menţionez faptul că în avionul cu care am zburat spre Chişinău toate locurile erau ocupate! Deci, în mod cert, numărul persoanelor care vin şi pleacă în R.Moldova pe calea aerului este mare şi acest lucru este un semn bun şi vorbeşte despre faptul că aeroportul are un mare potenţial.

Considerăm că concesionarea aeroportului către un investitor privat prin semnarea unui contract corect şi avantajos ar fi un pas bun, iar CFI ar fi foarte bucuroasă să sprijinim Guvernul în acest sens.

Drept exemplu poate servi aeroportul din capitala Bulgariei, Sofia. CFI a contribuit la aducerea unui operator privat printr-un contract bine structurat, iar rezultatul a fost un succes. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu aeroportul din Amman, Iordania. Acum acesta este un aeroport foarte eficient şi bine operat.

INFOTAG: În prezent, CFI cooperează doar cu maib sau şi cu alte bănci comerciale din R.Moldova?

R.K.:
Suntem deschişi pentru discuţii cu alte bănci. Din câte cunosc, CFI poartă acum discuţii cu alte câteva bănci. Dar, acordul semnat cu maib este primul nostru angajament în sectorul financiar din R.Moldova din ultimii ani.

INFOTAG: Aţi putea să ne oferiţi detalii despre condiţiile în care CFI a oferit împrumutul de 20 mil. de euro băncii comerciale maib?

R.K.:
Singurul lucru pe care îl pot spune este că CFI se aliniază condiţiilor pieţei. Noi nu ar trebui să fim prezenţi pe această piaţă pentru a o submina, pentru că acest lucru creează distorsiuni. Dar aş dori să subliniez faptul că parteneriatele şi standardele noastre ajută băncile cu care cooperăm. Aşadar, am dori să se ia în considerare nu doar cine oferă cele mai ieftine împrumuturi, dar şi cine este cel mai bun partener.

INFOTAG: Vorbind despre dezvoltarea economiei, aţi menţionat agricultura, IT şi energia regenerabilă. Unde mai vedeţi potenţial pentru dezvoltarea economiei R.Moldova? Care sunt sectoarele cărora Guvernul ar trebui să le acorde mai multă atenţie?

R.K.:
După cum am menţionat deja, unul dintre sectoare este cel al întreprinderilor de stat, care poate genera mult potenţial. Tocmai am vorbit despre Aeroportul Internaţional Chişinău. Ne gândim, de asemenea, la port şi la infrastructura logistică în general. Îmbunătăţirea infrastructurii logistice va permite creşterea importului de materii prime şi a exporturilor de produse finite. Aşadar, acesta este un domeniu în care Guvernul poate îmbunătăţi situaţia.

INFOTAG: Ce provocări majore pentru economia R.Moldova vedeţi în prezent?

R.K.:
R.Moldova a fost afectată de invazia Rusiei în Ucraina. Anul trecut, PIB-ul ţării s-a micşorat cu circa 6%, iar inflaţia a atins o medie de aproape 29%. De asemenea, R.Moldova a primit un număr mare de refugiaţi ucraineni. Aici, aş dori să menţionez faptul că am fost foarte impresionată de oamenii pe care i-am întâlnit în Moldova şi de discuţiile purtate cu reprezentanţii Guvernului.

Acestea m-au ajutat să înţeleg provocările cu care se confruntă ţara Dvs. şi ce acţiuni sunt necesare pentru a le depăşi. Cred că, prin implementarea măsurilor pe care le-am menţionat, Guvernul poate consolida şi diversifica economia. Acest lucru va permite întreprinderilor să se dezvolte - pentru că în R.Moldova există foarte mult potenţial! Acest model chiar funcţionează. Am văzut că funcţionează la nivel global.

INFOTAG: În cadrul vizitei la Chişinău, aţi avut şi o întrevedere cu reprezentanţi ai sectorului de afaceri. Ce aţi discutat cu aceştia? Care este poziţia lor faţă de politicile guvernamentale?

R.K.:
Opiniile lor sunt similare cu ale noastre. Ei au spus că Guvernul face într-adevăr paşi pozitivi şi că abordează multe probleme, inclusiv îmbunătăţirea legislaţiei privind energia regenerabilă, a legislaţia împotriva spălării banilor şi pro-concurenţă, legile din domeniul fiscal, codul vamal, etc. În general, reprezentanţii mediului de afaceri au fost pozitivi în ceea ce priveşte schimbările şi activităţile Guvernului. Guvernul se află pe traiectoria corectă. Este doar necesar ca aceste acţiuni să fie duse la bun sfârşit.

INFOTAG: Aţi spus că CFI este gata să ajute R.Moldova să investească în energia regenerabilă. Este cu adevărat posibil ca Moldova să dezvolte acest sector, având în vedere că este un domeniu foarte complex care necesită investiţii enorme?

R.K.:
Anume din acest considerent este necesar de atras investiţii private. Aşa cum am menţionat deja despre alte domenii - experienţa la nivel global arată că acest lucru este posibil. Da, este o misiune posibilă. Categoric.
Dacă Guvernul creează cadrul juridic adecvat şi dacă există predictibilitate, atunci investitorii vor veni şi vor aduce capital. Acestea sunt modele dovedite.

INFOTAG: Aveţi un mesaj pentru autorităţile R.Moldova?


R.K.:
Să dezvolte sectorul privat. Efectuat corect, acest lucru va da un impuls pozitiv ţării.

Aş dori, de asemenea, să subliniez că este foarte plăcut să dezvolţi relaţii cu ţările partenere care doresc să coopereze cu CFI. Moldova este o astfel de ţară - doreşte să coopereze cu CFI. De aceea, am o părere foarte pozitivă despre toate întâlnirile mele recente cu reprezentanţii Guvernului.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 28.09.2023 02:16:28 Doroftei M.
    O țară cu o economie în tranziție pur și simplu nu poate funcționa fără structuri internaționale, precum e cea a Băncii Mondiale - Corporaţia Financiară Internaţională!
  • 28.09.2023 02:18:49 Valeria Marcu
    Prezența IFC în orice țară este un indicator IMPORTANT. Prezența IFC în Moldova servește drept undă verde pentru alte organisme financiare conexe.
  • 28.09.2023 02:21:25 Trofim T.
    Cred că autoritățile Moldovei ar trebui să știe singure ce vor și unde vor să ajungă, nu IFC ar trebui să ne spună obiectivele pe care trebuie să le atingem cu contribuția lor.

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2525107
Vizitori unici:
5364925

WebArt Pro