Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Odile RENO-BASSO: Împrumutul BERD va acoperi 75% din necesarul de gaze naturale al RM

Margareta Mocreac | Moldova & BERD

Frecvenţa vizitelor înalţilor reprezentanţi ai BERD în RM poate fi considerat un indicator al importanţei pe care această structură internaţională o acordă modernizării Republicii Moldova şi dezvoltării infrastructurii sale. Preşedintele BERD, Odile RENO-BASSO, a vizitat Republica Moldova de două ori pe parcursul ultimilor doi ani. „După prima mea vizită, am considerat că este important să revin şi să văd cum putem ajuta şi susţine în continuare RM şi să stabilim priorităţile pentru viitor”, a declarat bancherul. Revista Profit publică un interviu acordat de preşedintele BERD, Odile RENO-BASSO, corespondentului agenţiei INFOTAG, Margareta Mocreac.

INFOTAG: Dnă Odile Renaud-Basso, aceasta este a doua vizită pe care o efectuaţi în Republica Moldova în mai puţin de doi ani. Este aceasta o dovadă în plus a faptului că RM este o prioritate pe agenda BERD?

Odile RENAUD-BASSO:
Într-adevăr, Republica Moldova este foarte importantă pentru noi. ţara Dvs. a fost puternic afectată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi considerăm că este important să ajutăm RM să facă faţă efectului destabilizator al acestei invazii. În acest scop, BERD a sporit asistenţa financiară acordată RM, înregistrând un nivel record de 525 mil. de euro în 2022. O mare parte din aceste fonduri a mers către energie şi securitate energetică. Am vizitat prima dată Chişinăul chiar înainte de începerea războiului. Acum am considerat că este important să întreprind o nouă vizită să vedem ce putem face şi cum putem ajuta în continuare ţara Dvs., precum şi să stabilim priorităţile pentru viitor.

INFOTAG: Vă rog să ne daţi câteva detalii despre întâlnirile pe care le-aţi avut cu autorităţile RM?

Odile RENAUD-BASSO:
Am avut întrevederi cu Preşedinta Maia Sandu, cu Speakerul Parlamentului Igor Grosu şi cu Prim-Ministrul Dorin Recean. De asemenea, am discutat cu mai mulţi miniştri şi cu reprezentanţii băncilor care sunt clienţii BERD-ului, precum şi cu unii clienţi din sectorul energetic. Am participat, de asemenea, la inaugurarea tronsonului de drum Ciumai-Vulcăneşti, cu o lungime de 55 km şi a cărui renovare a fost finanţată de către BERD şi am avut ocazia să vizitez portul Giurgiuleşti. Această vizită m-a ajutat să am o viziune mai clară asupra activităţii noastre în R.Moldova şi a ceea ce putem face în anii următori.

INFOTAG: Ce aţi putea spune despre nevoile stringente ale RM în această perioadă dificilă şi ce ar putea face BERD mai mult pentru ţara noastră, dat fiind faptul că este deja cel mai mare investitor instituţional?

Odile RENAUD-BASSO:
Consider că BERD poate continua să aibă un nivel ridicat de investiţii. Banca a investit un nivel record de 525 mil. de euro în 2022, iar în 2023 va investi alte peste 200 mil. de euro, o cifră destul de mare comparativ cu media investiţiilor noastre anuale înainte de 2022.

Cât priveşte securitatea energetică, BERD va continua să investească în acest sector în 2023. Anul trecut, Moldova a beneficiat de o linie de credit de 300 mil. de euro pentru procurarea gazelor naturale de pe pieţele europene, iar recent am aprobat o finanţare suplimentară de 165 mil. de euro pentru procurarea gazului natural în 2023. Am vorbit despre acest lucru la întâlnirea cu autorităţile. În plus, ne aşteptăm la un anumit sprijin din partea donatorilor pentru acest împrumut. Aşadar, aceste fonduri, 465 mil. de euro în total, vor permite guvernului să achiziţioneze, la preţurile actuale, 75% din necesarul de gaze naturale al ţării pentru următoarea perioadă rece. Vom semna un acord în acest sens cu guvernul în scurt timp, astfel încât să fie posibil de procurat gaze naturale pe parcursul verii şi la începutul toamnei, când preţurile sunt mai mici. Credem că este foarte important să diversificăm sursele de energie, având în vedere că RM se află într-o situaţie foarte fragilă şi este dependentă de Rusia. În circumstanţele actuale, acest lucru este foarte riscant.

Credem că împrumutul BERD este o modalitate bună de a proteja ţara împotriva riscurilor şi de a asigura securitatea energetică pentru iarna următoare.
Răspunzând la întrebarea cu privire la alte nevoi ale ţării, consider că în RM sunt necesare şi foarte importante investiţiile în infrastructură. În timpul acestei vizite am avut ocazia să mă deplasez la sudul ţării şi am putut vedea că multe drumuri sunt denivelate şi într-o stare proastă. Dar drumurile bune sunt o condiţie esenţială pentru dezvoltarea economică. De asemenea, acestea îmbunătăţesc conectivitatea cu Ucraina, aşa că vom continua să investim în renovarea lor.

BERD poate, de asemenea, să continue să sprijine sectorul privat, deoarece acesta a fost grav afectat de COVID-19 iar în prezent este afectat de războiul din Ucraina. Prin urmare, este important să vedem ce putem face pentru a continua să oferim acces la credite şi investiţii.

 

 

 

INFOTAG: În timpul vizitei, aţi semnat, de asemenea, un acord cu o bancă privată din Moldova. Despre ce este vorba?

Odile RENAUD-BASSO:
În numele BERD, am semnat un nou împrumut de 5 mil. de euro cu Victoriabank. Împrumutul va ajuta firmele moldoveneşti din întreaga ţară să devină mai competitive la nivel local şi internaţional. Sprijinul face parte dintr-un program comun - linia de credit EU4Business-BERD, pentru care BERD oferă finanţare IMM-urilor prin intermediul instituţiilor financiare partenere, în timp ce UE completează oferta cu subvenţii de stimulare în cadrul Iniţiativei EU4Business.

Debitorii vor putea investi în echipamente moderne şi îmbunătăţiri ale producţiei, vor îmbunătăţi calitatea produselor, măsurile de sănătate şi siguranţă, precum şi practicile de mediu avansate şi eficienţa resurselor, deoarece se preconizează ca cel puţin 70% din împrumut să finanţeze tehnologii ecologice.

INFOTAG: BERD a anunţat că Caterina Bjorlin Hansen o va înlocui pe Angela Sax la conducerea oficiului BERD din Moldova. Mandatul Dnei Sax a coincis cu o perioadă dificilă pentru RM şi Europa. Cum apreciaţi mandatul acesteia şi ce ne puteţi spune despre sarcinile stabilite pentru Caterina Bjorlin Hansen?

Odile RENAUD-BASSO:
Într-adevăr, Angela Sax a lucrat într-o perioadă foarte dificilă - COVID-19 şi acum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care are un impact major asupra  R.Moldova. Considerăm că ea a avut un rol foarte important în dezvoltarea activităţii de finanţare, în dezvoltarea de proiecte, a lucrat foarte bine cu clienţii noştri din sectorul privat, dar şi cu Guvernul pentru a conveni asupra priorităţilor şi pentru a ajuta la unele proiecte din sectorul public. Cred că Angela Sax a făcut o treabă extraordinară.

Prioritatea Caterinei Bjorlin Hansen este să continue aceste tendinţe şi să aprofundeze parteneriatul cu Guvernul şi cu clienţii noştri, să fie „ambasadorul” BERD în Moldova, dar şi avocatul Moldovei la BERD.

INFOTAG: În ţara noastră se discută astăzi mult despre viitorul Aeroportului Internaţional Chişinău: dacă acesta ar trebui să rămână în proprietatea statului sau ar fi mai bine să fie dat din nou în concesiune, de această dată unei companii cu renume din Occident. Chiar şi membrii partidului de guvernământ au opinii diferite în această privinţă. Care este opinia BERD la acest subiect?

Odile RENAUD-BASSO:
Există diferite modele de gestionarea a aeroporturilor şi este la latitudinea Guvernului să aleagă cel mai bun model pentru Aeroportul Internaţional Chişinău. Există exemple când aeroporturile sunt gestionate cu succes atât de companii private, cât şi de sectorul public.

Dacă Guvernul va alege prima opţiune, atunci cel mai important lucru este să se asigure că totul se face foarte şi foarte transparent. Competiţia, procedurile de selecţie şi de plată ar trebui să fie foarte bine pregătite şi transparente. Trebuie angajaţi profesionişti pentru că aceste activităţi sunt foarte şi foarte importante.

Dar, aşa cum am spus deja, există şi ţări în care aeroporturile sunt administrate public iar rezultatele sunt foarte bune. În acest caz, transparenţa este, de asemenea, foarte importantă. Este necesar să convingem cetăţenii RM că Guvernul poate fi un bun manager, în ciuda unor exemple nu prea bune din trecut.

 

 

 


INFOTAG: În timpul deplasării la sudul ţării unde aţi inaugurat un nou tronson de drum, au existat lucruri care v-au atras atenţia, care v-au surprins sau impresionat? Sau, dimpotrivă, v-au dezamăgit?

Odile RENAUD-BASSO:
Prima mea vizită în Moldova a avut loc iarna, aşa că acum am avut ocazia să văd adevărata frumuseţe a ţării Dvs - lanurile de floarea-soarelui, câmpurile verzi, etc.

În acelaşi timp, mi-am dat seama că trebuie să investim mai mult, în special în drumuri. În Moldova există o nevoie reală în acest sens.

De asemenea, am fost foarte interesată să vizitez portul Giurgiuleşti şi să înţeleg cu adevărat geografia accesului către port, care este o fereastră foarte importantă pentru comerţ pentru RM. Cred că portul are un mare potenţial care trebuie dezvoltat. Apropierea dintre Ucraina, Moldova şi România este pur şi simplu uimitoare. Am fost interesată să văd acest port şi toate oportunităţile pe care le reprezintă pentru ţară.

INFOTAG: Este BERD gata să facă mai multe investiţii în portul Giurgiuleşti? Credeţi că portul are nevoie de mai multe investiţii?

Odile RENAUD-BASSO:
Da, cu siguranţă este nevoie de mai multe investiţii. Portul trebuie să se dezvolte în continuare şi să îşi crească potenţialul. De exemplu, am văzut multe camioane care aşteptau să ajungă în port, creând un fel de blocaj, deci mai este încă de lucru pentru a creşte capacitatea portului. Cred că portul Giurgiuleşti este important pentru Moldova, dar şi pentru Ucraina, ca parte a lanţului de solidaritate, pentru facilita exporturile şi, într-un fel, a contribui la securitatea alimentară. Cred că este logic ca RM să dezvolte acest port, iar BERD este gata să ajute.■

 

Comentarii [5]

Comentariu
  • 28.09.2023 02:22:33 Olga T.
    BERD cooperează activ cu autoritățile moldovenești, înțelegând că resursele sale trebuie să LUCREZE și să aducă BENEFICII atât țării, cât și băncii.
  • 28.09.2023 02:24:48 Veronica
    Întrucât o bancă investește atât de mulți bani în Moldova, aceasta are încredere în viitorul nostru ! Probabil că o astfel de bancă, precum e BERD calculează toate riscurile posibile ale investițiilor sale.
  • 28.09.2023 02:27:53 Igor L.
    Credcă noi toți ar trebui să spunem BERD-ului un sincer MULȚUMESC pentru împrumutul de 300 de milioane de euro pentru gaz acordat iarna trecută. Acest lucru ne-a ajutat enorm, am putea spune că ne-a salvat de frig. Vedem ce va fi în această iarnă!
  • 28.09.2023 02:30:34 Elvira
    România este interesată să cumpere portul internaţional liber Giurgiuleşti din Moldova. Interesant va de acord BERD să iasă din capitalul portului?
  • 28.09.2023 02:32:36 Cristina Burduja
    BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova. Parteneriatul dintre Moldova și BERD ar trebui să fie BENEFIC pentru ambii; jocurile unilaterale nu ar trebui să fie permise!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
13
Afişări de site:
2525211
Vizitori unici:
5365376

WebArt Pro