Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Zhang Yinghong: „Să obţinem ştiinţific trasabilitatea virusului şi să fim uniţi în combaterea epidemiei”

Zhang YINGHONG | Opinie

În prezent, multe ţări, inclusiv Moldova, suferă de tulpina mutantă „Delta”, iar al patrulea val de noi epidemii de COVID-19 izbucneşte în multe părţi ale lumii.Virusul COVID-19reprezintă o mare ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor din întreaga lume, iar cooperarea în lupta împotriva epidemiei este o aspiraţie globală a comunităţii internaţionale. Cu toate acestea, am constatat că unele ţări continuă să răspândească zvonuri şi să discrediteze problema trasabilităţii. Profitând de această ocazie, aş dori să împărtăşesc câteva opinii prietenilor moldoveni cu privire la acest lucru.

Articol semnat de Zhang Yinghong,
ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova


1. Trasabilitatea virusului este o problemă ştiinţifică serioasă

Cu toţii cunoaştem că urmărirea originii virusului nu trebuie să pună politica deasupra ştiinţei şi nu trebuie să pună interesul politic mai presus de viaţa şi sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, unele ţări au încercat de la bun început să politizeze epidemia, să stigmatizeze virusul şi să instrumenteze trasabilitatea virusului ignorând eforturile depuse de oamenii de ştiinţă, folosind metode de spionaj pentru a face aşa numite „studii de depistarea originii virusului”, astfel ajungând la „teoria scurgerii virusului din laborator” a prezumţiei vinovăţiei.

Nu cu mult timp în urmă, jurnalul medical autorizat „The Lancet” a publicat încă o dată o declaraţie comună a 24 de experţi medicali care critică aşa-numita „ipoteza scurgerii virusului din laborator” şi subliniază că „noul coronavirus a evoluat natural”. Un expert autorizat în boli infecţioase din Milano a declarat în Comisia pentru afaceri sociale a Camerei Reprezentanţilor italieni că noul coronavirus este „un virus necunoscut, fără semne de inginerie genetică în interior”. Prin urmare, dacă cineva ignoră natura ştiinţifică a trasabilităţii virusului, scopul este doar de a arunca responsabilitatea pentru lupta ineficientă împotriva epidemiei şi de a atinge scopul politic de discreditare şi suprimare a altor ţări.

Sub manipularea politică şi presiunea anumitor ţări, procesul de elaborare a planului de lucru al OMS privind trasabilitate în a doua etapa publicat recent a fost criticat prin lipsă de transparenţă, fără a solicita în prealabil opiniile şi sugestiile diferitelor state membre şi fără o consultare suficientă şi completă cu statele membre, care deviază clar de la o poziţie neutră obiectivă. În timp ce situaţia globală anti-epidemică este încă severă, ignorând faptele ştiinţifice, folosind trucuri politice pentru a manipula originea virusului şi se angajează în „prezumţia de vinovăţie”, care are un impact extrem de negativ asupra cooperării anti-epidemice globale şi subminează grav atmosfera pentru cooperarea globală de trasabilitate ştiinţifică.

2. Trasabilitatea viruşilor trebuie să adere la transparenţa ştiinţifică

Se găsesc din ce în ce mai multe rapoarte în comunitatea internaţională despre noi cazuri de coronavirus apărute încă în a doua jumătate a anului 2019 în mai multe locaţii din lume. În Statele Unite există cel puţin cinci state în care situaţia de infecţie cu noul coronavirus a fost mai devreme decât primul caz confirmat oficial de SUA. Recent, experta Ju Liya, doctor în imunologie la Institutul Pasteur din Franţa, a subliniat într-un interviu exclusiv despre trasabilitatea noului virus al COVID-19 spunând că, din situaţia generală a epidemiei de coronavirus, mai multe origini de virus şi focare multiple sunt deja fapte obiective evidente.

China a menţinut întotdeauna o cooperare deschisă şi transparentă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a oferi un sprijin puternic cercetării privind trasabilitatea virusului COVID-19. În perioada 14 ianuarie - 10 februarie a acestui an, experţi internaţionali din 10 ţări din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, împreună cu experţi chinezi au format un grup pentru a efectua un studiu comun de 28 de zile la Wuhan. China a oferit toată asistenţa necesară pentru buna funcţionare a grupului de experţi din Wuhan. Experţii au mers la toate unităţile în care doreau să meargă şi s-au întâlnit cu toţi oamenii pe care doreau să-i întâlnească. Pe baza unui număr mare de studii de trasabilitate ştiinţifică efectuate în comun, grupul mixt de experţi OMS-China, format din 34 de experţi din mai multe ţări, a emis un raport comun de cercetare, care a ajuns la o concluzie ştiinţifică că „scurgerile de laborator sunt extrem de imposibil” şi a prezentat recomandări importante, cum ar fi „căutarea unor posibile cazuri timpurii la scară globală” şi „studierea posibilităţii transmiterii viruşilor în lanţul frigorific” indică faptul că stadiul actual al cercetării în China privind trasabilitatea coronavirusului a ajuns la concluzii ştiinţifice. Pentru unele lucrări suplimentare de cercetare sugerate în raportul comun de cercetare, China va continua să o promoveze activ cu o poziţie „deschisă, transparentă şi responsabilă” şi va desfăşura schimburi internaţionale sub premisa trasabilităţii ştiinţifice normale.

3. Trasabilitatea viruşilor trebuie să susţină cooperarea pragmatică.

China a acordat întotdeauna importanţă problemei trasabilităţii virusului şi a preluat conducerea în desfăşurarea cooperării de cercetare privind trasabilitatea noului coronavirus cu OMS, creând o atmosferă bună pentru comunitatea internaţională şi menţinând împreună cooperarea anti-epidemică globală. Poziţia Chinei a fost, de asemenea, larg susţinută de comunitatea internaţională. Până în prezent, aproape 60 de ţări au scris directorului general al OMS, dl. Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că trasabilitatea virusului este o sarcină ştiinţifică, se opune în mod clar politizării şi stigmatizării problemelor de trasabilitate, şi apelă la o cercetare ştiinţifică şi transparentă a originii virusului.

Considerăm că a doua fază a trasabilităţii ar trebui desfăşurată pe baza primei faze de studii şi ar trebui să fie ghidată de rezoluţiile relevante ale Adunării Mondiale a Sănătăţii, după discuţii şi consultări complete de către statele membre. Trasabilitatea virusului a fost efectuată în prima etapă, mai ales dacă s-a ajuns la o concluzie clară, aceasta nu ar trebui repetată. Pe baza consultărilor complete şi extinse între statele membre, ar trebui să promovăm trasabilitatea căutărilor ale cazurilor timpurii de coronavirus în mai multe ţări din înreaga lume. Doar folosind dovezile ştiinţifice ca ghid şi realizând cu seriozitate cooperarea internaţională în domeniul trasabilităţii ştiinţifice, putem avea speranţa că vom găsi cea mai probabilă origine a virusului.

În faţa epidemiei, China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională, inclusiv Moldova, pentru a se uni şi a coopera pentru a depăşi dificultăţile. Pe 6 august, preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat la prima şedinţă a Forumului Internaţional de Cooperare în privinţa Vaccinurilor anti-COVID-19. Anul acesta, China se va strădui să furnizeze lumii 2 mlrd. de doze de vaccin şi să doneze $100 mil. către „Planul de implementare a vaccinurilor pentru noul coronavirus” (COVAX) pentru distribuirea vaccinurilor în ţările în curs de dezvoltare. China a demonstrat pe deplin prin acţiunile sale că este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a avansa procesul de cooperare internaţională în domeniul vaccinurilor, pentru a promova construirea unei comunităţi de sănătate umană cu un destin comun şi pentru a lucra împreună pentru a învinge pandemia COVID-19 la o dată timpurie.■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 28.09.2021 03:18:47 Efim
    Vedeti cum China are grija de alte tari, transmirea ajutor umanitar.
  • 28.09.2021 03:22:00 Serafim
    Eu sunt de acord cu dl ambasador Chinei in Moldova! Bravo! Asa si este!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2520625
Vizitori unici:
5352147

WebArt Pro