Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Radiografia unei afaceri înfloritoare

Victoria VIOARĂ | Idei de afaceri

O afacere reuşită este aproape ca o căsnicie: ca să te bucuri de încredere, trebuie să oferi încredere, să dai dovadă de tact, de răbdare şi să faci totul cu pasiune. Graţie acestor calităţi, a apărut şi s-a dezvoltat ,,Fructul” SRL – un business înfloritor în sensul deplin al cuvântului, atât pentru că aduce profit şi este în continuă extindere, cât şi pentru că activitatea de bază este creşterea şi comercializarea de flori, răsaduri, seminţe, bulbi, îngrăşăminte, utilaje şi de tot ce apare nou în domeniu.

Prin anul 1996, ,,Fructul” a însemnat un hectar de teren în comuna Truşeni, la 10 km de Chişinău, pe care proprietarul l-a încercat în toate felurile. A cultivat mai întâi cartofi, apoi alte legume, pentru ca din 2000 aici să apară, pe rând, sere, un birou, un magazin, unde să roiască tot mai mulţi angajaţi. Inginerul Ion Mereacre, care este şi administratorul întreprinderii, spune că nu s-a născut om de afaceri, ci a devenit, valorificând o palmă de pământ şi toate calităţile cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

A ascultat vocea pieţei: parcă erau de toate, dar pentru flori şi răsaduri era încă suficient loc pentru dezvoltare. Identificând cererea, a început să construiască. Nu era expert în floricultură, dar nici n-a vrut să facă lucrurile după ureche şi a început să studieze. A apelat la specialişti, a mers la expoziţii de profil, mai întâi în ţară, apoi peste hotare şi a ajuns în prezent, după 14 ani de activitate, să aibă parteneri de afaceri în circa 20 de state ale lumii. Mai nou, importă din India fibră de nucă cocos (un ,,must-have” pentru horticultori, care facilitează absorbţia optimă a elementelor nutritive în răsaduri), fiind unicul distribuitor al acestui produs pe piaţa din RM. Astfel,  a învăţat nu doar să satisfacă cererea, dar a început să o şi creeze.

Incursiune în serile de la ,,Fructul”

Ca să aflăm mai multe despre reţeta unei afaceri de succes, am făcut o incursiune în serele de la ,,Fructul”. Soţia administratorului, Valentina Mereacre, mamă a trei copii, spune ca fiecare dintre miile de flori îşi are specificul şi pretenţiile sale. Unele tânjesc după soare, altora le place să stea retrase la umbră, unele cer multă apă, altele se simt bine în sol mai uscat. Iar ca să se dezvolte armonios şi florile trebuie să fie înţelese, ca şi oamenii. Mergând printre straturi, ne conduce lângă florile de Alyssum, o compoziţie din multe floricele albe, mărunte, care bucură privirea. ,,Aceasta este preferata Irinei, fata cea mică. Este cea mai mirositoare. Pelargoniumul (muşcata) roz îi place Veronicăi. Tudor are pe birou un cactus. Zice că absoarbe radiaţiile de la calculator, dar cel mai aproape de inimă are florile de fuxia, adică – cerceluşul”, spune cu un profund sentiment de împlinire Valentina Mereacre.

Florile de la ,,Fructul” înviorează balcoanele a sute de apartamente din Chişinău, înfrumuseţează Bulevardul Ştefan cel Mare, le comandă Cancelaria de Stat, Mănăstirea Hâncu ... Ne învârtim prin seră: cât vezi cu ochii, flori de toate culorile – petunii albe, roşii, straturi de Viola, de Bellis, toate într-o ameţitoare îmbinare cromatică.

,,Până aici a fost poezie, dar să trecem şi la proză”, ne trezeşte la realitate gospodarul Ion Mereacre şi din sera de flori ne introduce brusc la răsadurile de varză, roşii, ardei, pepene verde, pe care le cultivă la solicitarea clienţilor: agricultori din toată Moldova. Chiar dacă ardeiul este peste tot ardei, specialiştii de la ,,Fructul” nu s-au lăsat până nu şi-au personalizat oferta, botezând diferite soiuri noi după denumirile comunelor din zonă. Astfel, împreună cu specialiştii unguri, se lucrează la omologarea noilor soiuri de răsaduri de ardei ,,Truşeni”, ,,Vatra”, ,,Dumbrava” şi ,,Todereşti”, care în cel mai apropiat timp vor putea fi cultivate de către toţi fermierii din republică.

Cheia succesului

Ca să realizezi o afacere de succes, trebuie să fii curios din fire, să fii mânat de dorinţa de a descoperi mereu lucruri noi. Ion Mereacre îşi aminteşte cum în anul 2003, când ,,Fructul” era încă ,,verde”, a mers la o expoziţie la Moscova, de unde s-a întors acasă cu o valiză de cărţi despre horticultură şi floricultură. ,,Atunci am văzut şi am aflat lucruri care acum ne par obişnuite şi pe care le cunoaşte toată lumea, dar care, la acel moment, pur şi simplu ne-au fascinat. Am crezut că am descoperit superlativul floriculturii”, povesteşte întreprinzătorul.

,,Fructul” a ajuns aşa cum este acum datorită unei imense dedicaţii. Timp de 14 ani, proprietarii au fost nevoiţi să rămână câteva nopţi pe săptămână de veghe la sere. ,,Acum monitorizăm temperatura prin internet, o putem măsura în orice moment. Dar nu a fost mereu aşa. Ani la rând a fost nevoie de prezenţa noastră personală aici pentru a dirija procesul”, relatează administratorul.

Ion Mereacre spune că nu a avut parte de salturi spectaculoase, dar când a trebuit, a ştiut să-şi asume anumite riscuri. Astfel, în 2005, „Fructul” a luat un împrumut bancar, cu ajutorul căruia şi-a dublat suprafaţa serelor, ajungând la un hectar. Au sporit grijile, dar şi profitul. Chiar dacă mecanismul creditării este unul important într-o afacere, întreprinderea a apelat şi la subvenţii, beneficiind de un sprijin de aproximativ 300 de mii de lei, bani pe care i-a investit în utilaje. Numai amenajarea secţiei de procesare, unde seminţele de răsaduri sunt semănate mecanizat în palete celulare, a costat aproximativ 250 de mii de euro. Dar investiţia a meritat. Aici patru angajate şi trei maşini fac toată munca.

Consolidarea echipei este un alt ingredient pe care îl foloseşte din belşug Ion Mereacre, fiindcă, spune el, ,,echipa se formează în fiecare zi”. Oamenii trebuie încurajaţi să-şi valorifice ideile, iar pentru aceasta au nevoie de un climat psihologic favorabil.

Un crescător de flori nu poate fi decât un estet. Ion Mereacre îngrijeşte nu doar florile care îi sporesc veniturile, ci şi unele specii mai pretenţioase, cum ar fi abutilonul, hibiscusul – semeni zece, cresc doar trei. În schimb, sunt frumoase şi îmbogăţesc peisajul.

Consultanţă pentru începători

După plimbarea prin sere, intrăm în birou, unde specialiştii Vladimir Conovali şi Andrei Ganea discută cu câţiva clienţi. ,,Oferă consultanţă”, explică Ion Mereacre, susţinând că astfel îşi pun cunoştinţele la dispoziţia începătorilor, îi lasă să se alimenteze din experienţa lor, ceea ce le permite uneori să sară chiar peste câteva etape, să evite greşelile, să prindă curaj în afaceri.

Pe mulţi îi vindecă de ,,idei năstruşnice” şi îi aduc cu picioarele pe pământ, explicându-le că o afacere reuşită nu se înjgheabă la repezeală ,,într-un an sau doi”, ci se construieşte cu tenacitate şi răbdare. ,,Fructul” nu înseamnă doar sere de flori şi răsaduri, dar şi un mic incubator de cunoaştere. Drept dovadă, aici mulţi studenţi de la Universitatea Agrară îşi desfăşoară practica de producţie, la fel ca şi elevii de la singura şcoală profesională din Moldova, care pregăteşte floricultori. ,,E bine că vor să înveţe meseria. Acum se simte lipsa specialiştilor în floricultură”, spune  administratorul ,,Fructului”, care se gândeşte să pună bazele unei şcoli în domeniu.

La despărţire, întrebăm familia Mereacre care este ,,motorul” acestui business? Corectitudinea – este răspunsul pe care-l auzim. ,,Corectitudinea faţă de partenerii de afaceri, faţă de clienţi, faţă de noi înşine. Aceasta este condiţia de bază ca să rezişti pe termen lung pe piaţa din Republica Moldova”, este convins Ion Mereacre.■

 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 23.06.2014 04:45:52
  • 07.07.2014 08:21:22 ira
    Bravo, o afacere foarte frumoasa
  • 07.08.2014 06:11:57 Rachel
    You may know this but just in case you don't- You can pretty well derenmite if it is appendicitis by checking for rebound tenderness'. Firmly press into the lower right abdomen over the area of the appendix and then quickly take off your hand. If the discomfort increases when you RELEASE the pressure that is called rebound tenderness and is a pretty accurate indicator for appendicitis. This should not be ignored as it can lead to rupture, peritonitis, and death.Also appendicitis is usually accompanied by a fever. Whatever they do til they derenmite it in NOT appendicitis they should not to give her anything to stimulate her bowels!We will pray. Keep us informed please
  • 04.01.2015 11:49:39
  • 17.02.2015 06:15:45
  • 12.09.2016 11:36:41
  • 22.12.2019 09:47:36

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
70
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5688537

WebArt Pro