Profit №_12_2023, decembrie 2023
Sfaturi utile
Fiecare premier vine la conducerea Guvernului cu optimism, speranţe şi încredere că anume el va putea schimba lucrurile. În bine, evident. Unora le reuşeşte mai bine acest lucru, altora - mai puţin. Cert este că oamenii îşi leagă mari speranţe de fiecare premier şi cred că acesta va reuşi să facă mai mult decât predecesorii săi. Iurie Leancă este la început de cale pe acest drum bătătorit de alţi nouă premieri, pe care i-a avut Republica Moldova de la proclamarea independenţei. Citiţi în rândurile ce urmează, ce-i urează foştii premieri lui Iurie Leancă şi la ce aspecte îi sugerează să atragă atenţia în activitatea sa în calitate de Prim-Ministru al Republicii Moldova.
Înţelepciune şi voinţă
Valeriu Muravschi
(28 mai 1991 – 1 iulie 1992)
Îi doresc dlui Leancă multă înţelepciune, voinţă şi putere pentru a gestiona Guvernul într-o perioadă destul de dificilă. De asemenea, vreau să cred că va avea capacitatea de a-şi convinge colegii din Guvern că si-tuaţia din economia naţională este una extrem de gravă şi, respectiv, cât de important este ca obiectivele stabilite pe hârtie să fie implementate în practică. Guvernul trebuie să depună toate eforturile pentru a reuşi, cel puţin, parafarea, dacă nu semnarea celor trei Acorduri importante cu UE la Vilnius, care vor permite atragerea unor resurse financiare importante pentru economie. De asemenea, i-aş sugera dlui Leancă să adune în jurul său cele mai lucide minţi din economie şi finanţe şi, astfel, cu eforturi comune, să încerce să repare situaţia gravă din economie. Dacă Guvernul va reuşi să soluţioneze problemele din economie, atunci va reuşi să rezolve şi o bună parte din problemele sociale, în special cele legate de pensii, salarii, indemnizaţii, protecţie socială.
Anturaj competent
Andrei Sangheli
(1 iulie 1992 – 24 ianuarie 1997)
Pentru o guvernare eficientă este important ca premierul să se înconjoare de oameni competenţi, profesionişti, al căror scop este dezvoltarea ţării şi nu îmbogăţirea personală. Prin urmare, Iurie Leancă trebuie să aibă capacitatea şi voinţa de a-şi crea o echipă cu care să parcurgă împreună acest drum dificil al funcţiei de premier. Toate eforturile trebuie concentrate spre apropierea de UE, dezvoltarea economiei şi soluţionarea problemelor sociale. Evident, aceste lucruri vor putea fi realizate, doar dacă premierul, în măsura posibilităţilor, evident, va face cât mai puţină politică şi cât mai multă acţiune, îndreptată spre îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor. Oamenii apreciază acţiunile concrete şi nu cele de PR.
„dirijor” al miniştrilor
Ion Ciubuc
(24 ianuarie 1997 – 1 februarie 1999)
Iurie Leancă este un om disciplinat şi cu mare perspectivă. Îi doresc să reuşească să consolideze echipa guvernamentală, indiferent din ce partid vin colegii din Guvern. De asemenea, îi doresc să fie aproape de popor, iar iniţiativele lansate în calitatea sa de premier să fie implementate în interesul cetăţenilor. Să asigure o disciplină în Guvern şi să curme orice tentativă de promovare a intereselor proprii sau de partid. Să fie un profesionist şi un bun „dirijor” al tuturor miniştrilor. Să nu lase lucrurile de azi pe mâine şi să atragă mai puţină atenţie propriei persoane şi mai multă atenţie poporului. Cetăţenii văd şi apreciază acest lucru.
Răbdare şi pragmatism
Ion Sturza
(19 februarie 1999 – 1 decembrie 1999)
Iurie Leancă trebuie să manifeste răbdare şi să dea dovadă de pragmatism în activitatea pe care urmează s-o desfăşoare în calitatea sa de Prim-Ministru. De asemenea, i-aş sugera să ţină cont de realităţile din Republica Moldova şi nu de cele de la Bruxelles. Un alt sfat, la fel de important, ar fi să evite la maximum posibil contactele, numite la Chişinău „oligarhice”, şi să se axeze pe îndeplinirea obligaţiunilor asumate în faţa cetăţenilor.
Accent pe rezultate
Dumitru Braghiş
(21 decembrie 1999 – 19 martie 2001)
Activitatea Prim-Ministrului este una extrem de responsabilă, iar de felul în care se manifestă şi activează premierul, depind rezultatele întregului Guvern. Prin urmare, i-aş dori premierului cât mai multe rezultate vizibile, cât mai multă susţinere din partea colegilor din Parlament şi cât mai puţină dependenţă de ambiţiile de grup şi de partid. Sunt sigur că anume acestea sunt „ingredientele” succesului unui Prim-Ministru.
Să lase loc de bună ziua
Vasile Tarlev
(19 aprilie 2001 – 19 martie 2008)
Ca om, îi doresc noului premier sănătate, iar în calitate de fost premier - succese, tărie de caracter şi verticalitate în perioada în care se va afla în fruntea Guvernului. Ceea ce mi-aş dori cel mai mult de la noul premier este ca acesta să depună toate eforturile pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei, să întreprindă acţiuni urgente, concrete şi eficiente pentru susţinerea producătorului autohton şi sectorului real al economiei şi pentru relansarea economiei în general. Să nu cedeze nici pentru o clipă interesele naţionale, iar în capul mesei să pună interesele ţării. De asemenea, i-aş dori dlui premier să se conducă în activitatea sa de zicala ”Ce ţie nu-ţi place, altuia nu face”. Totodată, să nu uite că noi toţi, ca oameni, suntem temporari pe acest pământ, iar ca şefi - cu atât mai mult. Prin urmare, să lase întotdeauna loc de bună ziua.
Reforme pentru oameni
Zinaida Greceanîi
(31 martie 2008 – 14 septembrie 2009)
Îi doresc noului premier să se gândească mai mult la interesele ţării şi mai puţin la interesele politice ale partidului care l-a delegat în această funcţie sau ale persoanelor care se află în anturajul său. Acest lucru este, de fapt, cel mai important pentru a asigura buna funcţionalitate a Guvernului. În al doilea rând, aş dori ca politicile pe care le va promova Guvernul să nu defavorizeze mediul de afaceri ci, dimpotrivă, să fie un stimulent pentru oamenii de afaceri. De aici se vor trage succesele şi în domeniul social. Şi în al treilea rând, premierul ar trebui să ţină cont de faptul că reformele nu trebuie realizate de dragul oficialilor europeni, dar al cetăţenilor acestei ţări. Dacă premierul va respecta aceste trei condiţii, atunci va avea succes în activitate şi va fi respectat de societate.
Continuitate în acţiuni
Vlad Filat
(25 septembrie 2009 - 25 aprilie 2013)
Îi doresc premierului Iurie Leancă să reuşească să ducă la bun sfârşit toate procesele importante pe care le-am început împreună încă în anul 2009 şi, în primul rând, cele ce vizează realizarea obiectivului nostru major de integrare europeană, precum şi realizarea unor astfel de scopuri importante ca avansarea în procesul de reintegrare a ţării, continuarea reformelor care au drept scop asigurarea unui nivel de viaţă mai înalt în Republica Moldova şi a procesului de democratizare a ţării. Îl cunosc bine pe Iurie Leancă şi mă mândresc cu faptul că facem parte din aceeaşi echipă. Are capacităţile necesare pentru a realiza obiectivele enunţate şi sunt sigur că va reuşi.
Adauga-ţi comentariu