Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Parteneriat durabil

Un pachet de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro oferit maib de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru susținerea economiei naționale în contextul creat de războiul din Ucraina a fost semnat pe 11 mai a.c. de către Giorgi Shagidze, Președintele maib, și Francis Malige, Directorul general al BERD pentru instituțiile financiare, la Reuniunea Anuală a BERD de la Marrakech.

Pachetul de finanțare este constituit din două componente.

35 de milioane de euro fac parte din Cadrul de Reziliență și Mijloace de Subzistență al BERD, anunțat pentru susținerea companiilor și țărilor afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Pachetul financiar va consolida și diversifica baza de finanțare a maib pentru susținerea afacerilor locale.

15 milioane de euro sunt destinate extinderii participării maib la Linia de Creditare EU4Business-BERD, destinată finanțării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Linia de Creditare EU4Business-BERD include componenta de grant din partea UE și asistență gratuită pentru debitori. Conform acordului, maib va continua să sprijine clienții IMM să-și modernizeze produsele și serviciile în conformitate cu standardele UE, să crească competitivitatea și să valorifice oportunitățile comerciale internaționale. Acest împrumut va contribui la obiectivele Planului Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, care include sprijinirea a 50.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din Moldova. Maib a obținut anterior 30 de milioane de euro în cadrul acestui program, finanțând aproximativ 50 de clienți IMM-uri.

Această finanțare se aliniază pe deplin cu strategia și cursul dezvoltării maib în domeniul creditării IMM. În 2021 maib a înregistrat o creștere de 35% a împrumuturilor pentru IMM-uri, consolidându-și, totodată, poziția de lider în creditarea IMM-urilor cu 4%. La sfârșitul anului 2021 cota de piață a maib în creditarea IMM-urilor constituia 26,3%.  

Francis Malige, Directorul general al BERD pentru instituțiile financiare:
„Suntem încântați să sprijinim clientul nostru de lungă durată, maib, să-și consolideze baza de finanțare în mediul economic incert provocat de războiul din Ucraina și să contribuim la creșterea capacității de creditare pentru afacerile din Moldova”.

Giorgi Shagidze, Președintele maib: „Semnarea acordului este o contribuție remarcabilă pentru strategia maib de a susține afacerile mici și mijlocii din Moldova. Împrumutul acordat de către BERD ne va ajuta să acordăm asistență companiilor locale să își acopere nevoile de finanțare în contextul evenimentelor geopolitice. Îmi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul acestora cu maib și sprijinul continuu acordat economiei Republicii Moldova. Suntem foarte încântați și recunoscători că putem ajuta clienții noștri prin oferirea unor împrumuturi mai accesibile pentru a le facilita dezvoltarea.”


Despre BERD

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și inițiativa antreprenorială în 38 de economii de pe trei continente. Banca este deținută de 69 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc creșterea competitivității economiilor din regiunile sale, a bunei guvernări, economiei verzi, inclusive și durabile.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% din portofoliul de credite la situația din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Republicii Moldova și se numără printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu un capital de nivel 1 de 21,1% la situația din 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale, pentru deservirea calitativă a clienților și produsele inovatoare. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din Țările Baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 25.05.2022 06:12:26
  • 27.05.2022 07:20:10 Ilie
    Bine ca maib are asa BERD in calitate de actionar si partener strategic!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2507767
Vizitori unici:
5318116

WebArt Pro