Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Un parteneriat durabil

Margareta MOCREAC | Instituţii & Cooperare

Este bine ştiut că „unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea creşte”. Cooperarea dintre bibliotecile din reţeaua Novateca şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) cu scopul de a ajuta persoanele neangajate în câmpul muncii să-şi găsească mai uşor un serviciu demonstrează încă o dată justeţea acestei zicale. Peste 2 000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au fost instruite în cardul bibliotecilor publice din ţară pe subiecte aferente ocupării forţei de muncă în 2014–2016, iar aproximativ 1 200 de participanţi au fost deja angajaţi.

Sute de persoane de pe întreg teritoriul ţării petrec astăzi ore întregi căutând job-uri şi scriind CV-uri. Mai multe biblioteci din ţară au găsit o modalitate de a aborda acest subiect, oferindu-le persoanelor interesate suport continuu şi posibilităţi de participare la instruiri pe subiecte aferente ocupării forţei de muncă. Astfel, în baza necesităţilor comunităţilor locale şi la iniţiativa unor bibliotecari activi, începând cu 2013, bibliotecile publice au iniţiat colaborări cu reprezentanţii AOFM.

Astfel, persoanele neangajate în câmpul muncii care se adresează la oficiile teritoriale ale ANOFM din Briceni, Sângerei, Călăraşi şi Străşeni sunt invitate să participe la o serie de seminare şi trening-uri organizate în incinta bibliotecilor publice din respectivele localităţi. În cadrul acestora ei sunt instruiţi să utilizeze tehnologiile informaţionale pentru a căuta un loc de muncă online, să scrie un CV şi să participe la interviuri de angajare. Participanţii, de asemenea, vizitează diferite întreprinderi din comunitate care dispun de locuri de muncă vacante.

În parteneriat cu AOFM, bibliotecile din cele patru centre raionale şi-au adaptat propriile curriculum-uri şi cursuri de instruire în funcţie de necesităţile participanţilor şi numărul partenerilor implicaţi. Aceste biblioteci, de asemenea, organizează târguri de locuri de muncă, întâlniri cu angajatori locali, vizite de studiu la fabrici şi simulări de interviuri de angajare. Graţie cererii în creştere din partea membrilor comunităţii şi a parteneriatelor durabile stabilite cu AOFM la nivel raional, acest serviciu modern a început să se extindă şi în bibliotecile săteşti.

„Considerăm că această cooperare este foarte benefică. Datorită ei, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi care au acces la informaţiile cu privire la ofertele disponibile a crescut semnificativ. În acelaşi timp, sporeşte şi numărul celor care ştiu cum să se prezinte mai bine în timpul interviurilor de angajare şi, respectiv, a celor care îşi găsesc un loc de muncă”, a declarat pentru Profit Galina Enache, specialist principal în cadrul Serviciului de ocupare a forţei de muncă AOFM, Călăraşi.

Potrivit sursei citate, graţie proiectului „O şansă pentru angajare”, implementat la Călăraşi, 2 277 de persoane au beneficiat de consiliere în 2015 şi alţi 2 311 în 2016. În acelaşi timp, în 2016 doar în raionul Călăraşi au fost plasaţi în câmpul muncii prin intermediul acestui proiect 303 şomeri, iar 74 de persoane au absolvit cursuri de formare profesională. Alte 56 de persoane au fost antrenate în lucrări publice.  

Ecaterina Stăvilă din Călăraşi este una dintre fericitele beneficiare ale acestui proiect. O vizitatoare frecventă a bibliotecii din Călăraşi, Ecaterina, acum în vârstă de 30 de ani, a participat la mai multe seminare organizate de bibliotecă în parteneriat cu AOFM. Ulterior, în 2015, a aplicat pentru un post vacant care a apărut chiar în cadrul agenţiei teritoriale Călăraşi, dar s-a clasat pe locul doi. Totuşi, la mai puţin de şase luni, a fost angajată în funcţia de specialist în cadrul agenţiei, după ce predecesoarea sa a fost avansată în post.  

„În cadrul seminarelor am aflat multe informaţii pe care nu le cunoşteam. Le sugerez tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să participate la asemenea proiecte. Îndemn tinerele mămici, mai ales cele fără experienţă de muncă anterioară, să-mi urmeze exemplul. Să dea dovadă de iniţiativă, curaj şi încredere în forţele proprii. Doar cel care nu încearcă nu reuşeşte”, a declarat Ecaterina pentru Profit.

Neli Corobcă, director adjunct al Bibliotecii Publice Raionale Briceni, susţine că sprijinul logistic acordat prin intermediul proiectului Novateca, şi anume, 10 calculatoare, două laptopuri, o imprimantă, un ecran şi un proiector, au dat un nou suflu bibliotecii din Briceni. „Astăzi biblioteca din Briceni este un centru comunitar modern unde vin cu plăcere atât copiii cât şi maturii, pentru a împrumuta cărţi, a învăţa lucruri noi legate de utilizarea calculatorului şi a Internetului, pentru a participa la diferite seminare sau pur şi simplu pentru a se odihni. Cât priveşte cooperarea cu AOFM, considerăm că este una foarte benefică, deoarece ajută persoanele neangajate în câmpul muncii să-şi găsească un serviciu”, spune Neli Corobcă.

La rândul său, directorul programului Novateca, Evan Tracz, se arată mulţumit de implementarea acestui proiect în Republica Moldova, precum şi de parteneriatele stabilite între AOFM şi bibliotecile publice.

„Suntem foarte bucuroşi că prin intermediul programului şi graţie modernizării bibliotecilor, membrii comunităţii pot să-şi găsească mai uşor un loc de muncă acasă. Interesul bibliotecarilor şi receptivitatea reprezentanţilor ANOFM din teritorii s-au cristalizat în parteneriate solide şi mutual avantajoase, contribuind la sporirea vizibilităţii şi popularităţii ambelor instituţii”, spune Evan Tracz. ■

 

Comentarii [9]

Comentariu
  • 23.05.2017 09:41:35
  • 23.05.2017 09:47:20 Anton
    Vreau sa spun mersi mult-mult-mult autorului acest articol, suntati bravo, doamna Margarita!!!
  • 23.05.2017 06:59:40 Trofim
    Este foarte si foarte reusit exemplu, bravo autorului.
  • 31.05.2017 09:06:47 David
    Sunt proece care ai impact pozitiv in sensu social si material.
  • 02.06.2017 12:28:37 Oliviu
    Interesant proeec, proect care are efect social.
  • 06.06.2017 01:25:24 Galina
    Este bine ca ceva sa misca si nu sta pe loc...
  • 29.11.2018 02:31:53
  • 03.01.2019 10:21:22
  • 19.01.2019 02:03:05

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
25
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5691060

WebArt Pro