Profit №_12_2023, decembrie 2023
Beneficiile eliminării subvenţiilor încrucişate
Există un curent de opinie, atât în rândul populaţiei, cât şi al elitei politice, precum că o parte din tarifele la energia electrică ar trebui să fie pusă în continuare pe seama industriei, astfel încât consumatorii casnici să nu fie cei mai afectaţi. Logica şi argumentele politicienilor s-au făcut auzite şi în cadrul audierilor organizate de Comisia Economie, Buget şi Finanţe, unde deputaţii au cerut imperativ directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să nu fie modificate tarifele, după ce furnizorul Gas Natural Fenosa a depus o cerere de ajustare a acestora. Motivul invocat de parlamentari este că compania spaniolă ar avea profituri uriaşe, iar populaţia ar plăti şi aşa un preţ prea mare. Mai mult! Cererea companiei a fost calificată drept un ”atac asupra întregii ţări”.
Necesitate sau moft
Solicitarea Gas Natural Fenosa aduce din nou în prim-plan chestiunea subvenţiilor încrucişate şi a diferenţierii tarifelor în funcţie de nivelul de tensiune la care sunt conectate instalaţiile consumatorilor. Or, pentru consumatorii conectaţi la reţelele de distribuţie de tensiune joasă de 0,4 kV, inclusiv populaţia, a fost solicitat un tarif în creştere cu 14%, în timp ce pentru celelalte niveluri de tensiune majorarea ar urma să fie de 2-3 ori mai mică, iar în unele cazuri tarifele ar urma chiar să scadă. La prima vedere, o astfel de situaţie ar părea lipsită de logică, dar calculele efectuate de specialişti arată că mulţi agenţi economici achită un tarif cu 10-30% mai mare decât cel real.
Populaţia ar trebui însă să ştie că dacă nu achită direct tariful real, o face ulterior prin preţuri mai mari la mărfurile locale. O asemenea politică tarifară pune în pericol şi competitivitatea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa internă şi cea externă.
”Chiar dacă ANRE a făcut primul pas în diferenţierea tarifelor, ele oricum nu corespund realităţilor economice. Populismul de care dau dovadă reprezentanţii autorităţilor publice conduce la subvenţii încrucişate, iar populaţia, dacă nu achită direct costul real al curentului electric, îl plăteşte ulterior la achiziţia serviciilor şi mărfurilor. Statul trebuie să-şi asume grija faţă de păturile social vulnerabile şi să nu pună pe umerii industriei această grijă”, susţine Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie.
Responsabilul susţine că tarifele actuale sunt foarte convenabile consumatorilor casnici înstăriţi, în timp ce consumatorii racordaţi la reţelele cu tensiunea de 110 kV (cazul companiei Glass Container Company) plătesc chiar cu 14% mai mult decât ar trebui.
Ion Muntean, expert în probleme de securitate energetică, consideră că ANRE are obligaţia de a elimina subvenţiile, iar fiecare categorie de consumatori ar urma să achite tarifele reale.
Ion MUNTEAN: În calitate de consumator, nu susţin o eventuală majorare de tarife, dar există nişte realităţi de care trebuie să se ţină cont. În cazul actual există trei factori. Primul este diferenţa de curs leu-dolar. Un alt factor este că însăşi ANRE a stabilit că acest an este ultimul în care mai pot fi subvenţii încrucişate în sector şi, respectiv, autoritatea de reglementare are obligaţia de a le elimina, iar fiecare categorie de consumatori ar urma să achite tarifele reale. În al treilea rând, ar urma să se treacă la diferenţierea tarifelor nu doar în funcţie de reţeaua electrică la care este conectat consumatorul, dar şi de perioadă de zi. Astfel, în orele de vârf, tarifele vor fi mai mari, iar noaptea - mai mici. În toată lumea este aşa. Unii consumatori ar putea face economii importante dacă s-ar aplica asemenea tarife. Am făcut un calcul care arată că, de exemplu, întreprinderea Lumteh din Chişinău (specializată în asigurarea iluminării stradale din Capitală) ar putea face economii de circa 6 mil. de lei.
În opinia expertului, o astfel de politică tarifară ar aduce şi o serie de beneficii tehnice sistemului energetic. ”Instalaţiile de la CET-uri şi ale reţelelor electrice de distribuţie ar putea lucra într-un regim mai normal şi nu ar fi „solicitate“ într-o astfel de măsură în orele de vârf”, precizează Ion Muntean.
O nouă metodologie
Victor Parlicov, directorul general al ANRE, spune că în următoarele luni ar urma să fie examinată şi adoptată o nouă metodologie de calculare a tarifelor la energia electrică şi, astfel, mai multe probleme ar putea să dispară. “Metodologia existentă a fost aprobată pentru o perioadă de cinci ani, iar termenul de valabilitate a expirat încă la 17 august 2012. Totodată, au intervenit mai multe modificări în legislaţie şi acestea trebuie să fi luate în consideraţie în noile documente“, a precizat oficialul.
Proiectul noii metodologii prevede, între altele, că tarifele „trebuie să fie diferenţiate în funcţie de nivelul tensiunii reţelelor electrice de distribuţie la care sunt conectate instalaţiile electrice ale consumatorilor, pentru ca fiecare categorie de consumatori să achite doar costul real şi, astfel, să fie eliminate subvenţiile încrucişate“.
Cine şi cât plăteşte
Consumatorii se împart în mai multe categorii, grupate, deocamdată, pe nivelul de tensiune la care sunt conectate instalaţiile electrice.
Cei mai „favorizaţi“ par a fi consumatorii industriali conectaţi la liniile electrice de 35 şi 110 kV. Pentru ei tariful este de 120 de bani în cazul RED Nord şi RED Nord-Vest şi de 117 bani/kWh pentru Gas Natural Fenosa. Tariful mic se datorează unor costuri mai mici de livrare a curentului. Profesorul Nicolae Mogoreanu consideră că acestea ar putea fi şi mai mici cu peste 10%.
Următorul grup sunt consumatorii conectaţi la liniile electrice de 6 şi 10 kV, care plătesc între 140 bani în cazul Gas Natural Fenosa şi 157 bani pentru un kilowatt la cei deserviţi de RED Nord şi RED Nord-Vest. Şi aici tarifele ar urma să scadă.
Cei mai afectaţi par a fi micii agenţi economici, instituţiile publice şi populaţia, care achită în prezent de la 1,58 lei la 1,73 lei pentru un kilowatt. Dar şi costurile reale sunt mai mari, chiar depăşesc valoarea tarifului final, plătit, de exemplu, de consumatorii casnici.
Un calcul simplu arată că, de exemplu, populaţia achită un tarif cu 35% mai mare decât consumatorii industriali. În realitate, diferenţa este mult mai mică, deoarece agenţii achită în final şi TVA de 20%, în timp ce populaţia este scutită de această taxă.
În UE diferenţa de tarif este alta
În statele UE diferenţa de tarif între consumatorii industriali şi cei casnici este mult mai mare. Tariful mediu pentru industrie în UE era în anul 2012 de 11,1 eurocenţi pentru un kilowatt, inclusiv taxele. Pentru consumatorii casnici preţul este cu 66% mai mare şi constituia 18,4 eurocenţi. În unele state diferenţa este cu mult mai semnificativă. În Danemarca, bunăoară, tariful pentru consumatorii industriali era de 9,3 eurocenţi, în timp ce pentru consumatorii casnici de 29,8 eurocenţi pentru un kilowatt.
În Germania şi Franţa consumatorii casnici achită un tarif de două ori mai mare decât cei industriali. Mai aproape de tarifele noastre sunt cele din statele fostului lagăr socialist, dar şi acolo are loc racordarea politicii tarifare la Directivele UE.■
Adauga-ţi comentariu