Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

„Învaţă! Dă sens banilor!”

Ilona NAVRUC | Populaţie & Educaţie

„Un om informat este un om protejat” - de această părere sunt experţii Centrului analitic „Expert Grup”, care împreună cu Banca Naţională a Moldovei (BNM) au lansat primul proiect de educaţie financiară la nivel naţional. În cadrul proiectului cu genericul „Învaţă! Dă sens banilor!” reprezentanţii celor două instituţii vor organiza instruiri şi îi vor îndemna pe oameni să ia decizii financiare responsabile.

Pe întreg parcursul vieţii, orice persoană ia numeroase decizii cu caracter financiar, unele din care au implicaţii semnificative asupra stabilităţii financiare individuale a persoanei şi a familiei acesteia. Mai mult ca atât, cunoştinţele şi aptitudinile financiare determină importante aspecte ale modului de viaţă care se transpun în bunăstare, sau din contra – într-o situaţie materială precară.

Printre cele mai importante evenimente cu impact financiar caracteristice societăţii moldoveneşti se numără contractarea unui credit de consum, cumpărarea unei locuinţe apelând la ipotecă, procurarea unui autoturism în leasing, asigurarea bunurilor personale, utilizarea unor instrumente de economisire, etc.

Cu toate acestea, numeroase persoane nu cunosc în totalitate principalele concepte financiare, chiar şi cele de bază cum ar fi rata dobânzii, inflaţia, cursul de schimb sau diversificarea riscurilor. Drept consecinţă, această lipsă de cunoştinţe face cetăţenii mai vulnerabili şi mai expuşi riscului de supra-îndatorare sau situaţiei de excludere financiară. În acest sens, proiectul de educaţie financiară „Învaţă! Dă sens banilor” urmăreşte dezvoltarea abilităţilor financiare ale populaţiei şi îmbunătăţirea capacităţilor individuale de gestionare a banilor.

Prezent la evenimentul de lansare, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a menţionat că BNM şi „Expert-Grup” îşi propun ca prin intermediul educaţiei financiare să contribuie la dezvoltarea unui sistem financiar solid în cadrul căruia consumatorii sunt educaţi, protejaţi şi iau decizii financiare de o manieră responsabilă.

Octavian ARMAŞU: Importanţa acestui proiect este dictată, în primul rând, de creşterea complexităţii serviciilor financiare, dezvoltarea tehnologiilor şi digitalizarea instrumentelor financiare. Timpul nu cere amânare, respectiv, în sec XXI pieţele financiare evoluează rapid şi solicită tot mai multe cunoştinţe financiare de la publicul larg. Este nevoie de un nou tip de abordare pentru asigurarea stabilităţii mediului economic şi dezvoltării durabile, de un model bazat pe participarea cât mai activă a cetăţenilor pe piaţa financiară, dar şi pe un nivel suficient de educaţie financiară al participanţilor. Ne propunem să ajutăm publicul să ia decizii financiare de o manieră responsabilă, să transmitem populaţiei cunoştinţele necesare în domeniul financiar-bancar, să ajutăm oamenii să conştientizeze riscurile şi oportunităţile de ordin financiar.

Proiectul va veni cu o serie de materiale informative care să reflecte cele mai importante evenimente cu impact financiar semnificativ în viaţa unui om, explicate într-un limbaj simplu, pe înţelesul tuturor. De asemenea, sunt prevăzute instruiri şi activităţi de promovare a materialelor informative, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să poate beneficia de acestea.

Directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a menţionat că proiectul este destinat, în mod special, adolescenţilor şi tinerilor, antreprenorilor începători şi persoanelor angajate în câmpul muncii.

Totodată, potrivit lui, proiectul va ţine cont şi de nevoile altor categorii de populaţie care interacţionează activ cu sistemul financiar, astfel încât să crească nivelul general al ţării în ceea ce priveşte educaţia financiară.


Adrian LUPUŞOR: Creşterea nivelului de educaţie financiară va ajuta populaţia să ia decizii financiare adecvate conform circumstanţelor personale şi familiale, contribuind astfel atât la o mai bună gestionare a finanţelor personale, cât şi la o mai bună stabilitate a sistemului financiar. Noi lansăm acest proiect şi mizăm pe implicarea altor actori – instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, comunitatea donatorilor, societatea civilă, mediul de afaceri şi cel academic pentru a asigura continuitatea proiectului, viziunea generală a căruia constă în promovarea educaţiei financiare în rândul populaţiei, astfel încât să aibă competenţa necesară pentru a lua decizii financiare cât mai corecte.

Proiectul este susţinut şi de Ministerul Finanţelor. Despre aceasta în cadrul evenimentului de lansare a anunţat secretarul general de stat, Gabriela Cuneva, care s-a referit la importanţa cunoştinţelor din domeniul financiar pentru dezvoltarea social-economică a ţării.

„Relaţiile economice trebuie însuşite încă din clasele primare pentru ca, ulterior, oamenii să fie capabili să investească corect, să ştie cum să-şi lanseze o afacere, cum să obţină profit şi cum să-l gestioneze corect, cum să facă o analiză a riscurilor”, a spus ea.

Timp de un an, vor fi organizate dezbateri, lecţii deschise, şcoli de vară. Totodată, experţii vor fi activi pe diferite platforme media, învăţând populaţia să-şi gestioneze raţional banii.


Opinii:

  

Preşedintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu: Chiar dacă pensiile şi salariile sunt departe de nivelul pe care ni-l dorim, totuşi foarte multe familii din R.Moldova fac anumite economii şi important ca aceşti bani să nu fie ţinuţi la ciorap, dar să fie puşi în circuitul bancar şi să genereze noi venituri. Asta dă o plus valoare sectorului bancar şi economiei naţionale prin investiţiile respective ulterioare.


Membru consliului Naţional al Tinerilor, Vladislav Grigori: La şcoală se învaţă geografie, chimie, istorie... dar mai puţin se pune accent pe lucrurile de care într-adevăr avem nevoie după absolvire. Aceeaşi educaţie financiară este importantă, pentru ca să ştim cum să gestionăm banii, astfel încât să fim sustenabili şi să putem diferenţia nevoile de dorinţele noastre.


Expert în politici publice, Stanislav Ghileţchi: În ultima perioadă observăm că tot mai mulţi moldoveni optează pentru serviciile de leasing. Ce înseamnă leasing? Ce costuri suplimentare poate ascunde? Mulţi beneficiază de acest serviciu, însă nu cunosc răspunsurile la aceste întrebări. Respectiv, informarea cetăţenilor cu privire la toate produsele financiare care apar astăzi este un lucru binevenit şi important. Trăim într-o perioadă digitală în care atât băncile comerciale, cât şi companiile de microfinanţare încearcă să-şi diversifice produsele, iar consumatorul se confruntă cu o avalanşă de produse diferite. Iată de ce educaţia financiară este esenţială pentru fiecare dintre noi.

Comentarii [2]

Comentariu
  • 20.04.2019 01:50:33
  • 20.04.2019 03:08:00 Victor
    Nu este logic chind noi vrem sa faca asa ceva la banii din peste hotare.

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
17
Afişări de site:
2521207
Vizitori unici:
5353410

WebArt Pro