Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Ana Ursachi

Mariana TABUNCIC | 10 lucruri despre

Timp de 14 ani de activitate profesională, Ana Ursachi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi avocaţi din Moldova. Perseverentă, sigură de sine şi plină de energie pozitivă, Ana Ursachi a reuşit să demonstreze că şi o femeie poate fi un avocat de succes. A devenit cunoscută publicului după ce a apărat în instanţă mai mulţi oficiali de rang înalt, dar nu numai, având la activ zeci de dosare penale câştigate în diferite instanţe de judecată. Revista Profit vă invită să aflaţi mai detaliat 10 lucruri despre avocata Ana Ursachi.

1. Îmi place Chişinăul

Sunt născută la Chişinău. Am trăit toată viaţa aici, cu excepţia celor patru ani de studii liceale la Iaşi, fiind a doua promoţie de basarabeni plecaţi la studii în România. Îmi place acest oraş şi nu aş vrea să discut despre drumuri proaste, gestionare defectuoasă a fondurilor etc. Ceea ce mi-aş dori la Chişinău este un Palat al Justiţiei, care să corespundă tuturor rigorilor şi unde să existe condiţii decente de lucru pentru toţi cei implicaţi în procesul de judecată.

2. Doream să devin procuror

Activez în calitate de avocat din anul 1999, după absolvirea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, specialitatea drept penal. De fapt, scopul meu a fost să devin procuror, însă întâmplarea a făcut să ajung avocat, lucru pe care nu-l regret. În anul 1998 am făcut stagiul la Procuratură, iar în 1999 am revenit să aplic pentru funcţia de ajutor de procuror. Voiam să activez în secţia de investigare a crimelor grave. Având un copil mic, dl Ion Diacov a fost rezervat în ceea ce priveşte şansele mele de fi acceptată în colectiv. M-am simţit discriminată şi am fost atât de supărată încât am depus actele la avocatură şi am plecat la mare cu familia. La întoarcere, am găsit în cutia poştală un aviz prin care eram anunţată să mă prezint pentru a susţine examenele, lucru pe care l-am şi făcut în septembrie 1999, după care am obţinut licenţa de avocat.

3. Dosarele penale, specialitatea mea

Chiar de la începutul carierei mele profesionale de avocat m-am ocupat de dosare penale. Provocarea cea mai mare a venit însă în anul 2005, începutul celei de-a doua guvernări comuniste, când s-a remarcat un val de dosare la comandă împotriva celora care se împotriveau regimului şi în majoritatea cazurilor erau persoane total nevinovate. Atunci pentru mine a început o nouă etapă în cariera profesională. În primul rând, era foarte dificil din punct de vedere moral să-i explic clientului, care era total nevinovat, ce se întâmpla de fapt. Am avut un caz când o pretinsă parte vătămată, strict la indicaţia ministrului de interne de atunci Gheorghe Papuc, a dat declaraţii, după care am constatat că nici nu putea să-şi citească propriile declaraţii. Evident, toate aceste dosare s-au risipit în instanţă. Numai în perioada 2006-2008 am avut 22 de dosare cu sentinţă de achitare. O altă provocare au constituit-o dosarele legate de 7 aprilie 2009. Am fost unul dintre avocaţii care au instrumentat cele mai de rezonanţă dosare legate de 7 aprilie.

4. Cel mai reuşit dosar

Cu siguranţă, este vorba de dosarul 7 aprilie, unde clienţii mei au fost declaraţi nevinovaţi. Am luptat mult şi m-am simţit mândră de fiecare dată atunci când am reuşit să obţinem decizii prin care s-a confirmat lipsa infracţiunii în acţiunile clienţilor mei, dar în acelaşi timp au fost confirmate ilegalităţile comise de procurori. În general, dosarul 7 aprilie a fost unul foarte interesant şi important pentru mulţi avocaţi. Am demonstrat cu mai mulţi martori că unul dintre clienţii mei în general nu a fost în piaţă în acea zi. Oricum, au survenit arestările. Am reuşit însă să depistăm persoana care a şantajat, a plătit şi a determinat martorii să dea declaraţii false, precum că ar fi văzut clientul meu în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Este vorba de controversatul Adrian Nichifor, care în 2010 l-a omorât pe Iurie Pârlici, unde tot eu am fost avocat al succesorului victimei. Acum Nichifor este judecat şi pentru cumpărare de martori.

5. Calităţile unui avocat  

Un avocat trebuie să aibă multă răbdare şi să posede o asemenea calitate precum tupeul, în sensul bun al cuvântului. Totodată, este extrem de important să aibă capacitatea de a lua foarte repede decizii corecte. De multe ori, ne pomenim în situaţii în care, fără a consulta pe cineva, fără a vedea un act normativ sau fără a da curs presiunilor din exterior, trebuie să luăm decizii, cum ar fi - să atacăm sau nu decizia într-o instanţă superioară, să vorbim sau nu cu presa, să consultăm sau nu clientul. Totodată, în mod sigur, retorica şi metoda de a exprima gândul sunt la fel de importante pentru un avocat. Deşi foarte mulţi ani ne-am confruntat cu situaţii când discursul avocatului nu conta, acum lucrurile s-au schimbat. Încă de la facultate visam să urmez exemplul unor avocaţi celebri, care ţineau pledoarii înflăcărate. Iată că visul meu s-a realizat.

6. Instruirea continuă

În anul 2005 am fost selectată pentru participare la un curs de instruire continuă, pentru avocaţi, organizat de Asociaţia Barourilor Americane, cu scopul de a  promova justiţia în Europa de Est şi Centrală. Ulterior, am urmat un curs de instruire la Istanbul, unde mi s-a conferit calitatea de antrenor. Revenind acasă, am început să organizez propriile seminare, în cadrul cărora am predat practicile de reprezentare a clientului în faţa instanţei. A fost o experienţă extrem de utilă pentru că procesul americanilor diferă de al nostru. În SUA procesele se ţin în faţa juraţilor, iar rolul avocatului este mult mai accentuat. Totodată, am învăţat tehnici de captare a atenţiei, precum întreruperea pledoariei pentru a accentua următorul gând. În practica mea de avocat, s-a întâmplat să fiu nevoită să dau jos de pe masă un Cod de procedură pentru a face zgomot şi a-l determina pe judecător să fie atent la proces. Totodată, am învăţat să atac tot ce poate fi atacat într-un proces penal. Sunt foarte perseverentă din acest punct de vedere. Acolo unde pot utiliza drepturile mele o fac fără nicio rezervă.

7.  Femeia avocat

În general, femeile şi bărbaţii avocaţi sunt trataţi la fel de judecători şi procurori. Întotdeauna am fost apreciată, la fel ca şi colegii bărbaţi, şi nu am simţit niciun fel de discriminare la acest capitol. Dimpotrivă, am avut cazuri, când, cred că m-am afirmat mult mai curajos decât un bărbat. Alta este însă situaţia în privinţa clienţilor arestaţi şi, în general, colaborarea cu sistemul penitenciar, unde condiţiile de activitate sunt foarte grele. Am simţit acest lucru în anul 2004, când a fost declarată o amnistie în Moldova. Atunci am fost unul dintre avocaţii voluntari care am plecat în închisorile de la Rezina, Soroca şi Brăneşti, unde am ajutat deţinuţii să fie amnistiaţi. Am petrecut acolo luni de zile pe timp de iarnă şi am simţit mai multe incomodităţi. Probabil, pentru un bărbat ar fi fost mai uşor să suporte drumul lung şi frigul.

8. Calitatea sistemului judecătoresc

Îmi pare rău să constat, dar în prezent există foarte multă presiune din exterior asupra judecătorilor. Un număr mare de judecători cad pradă acestor influenţe şi sunt ulterior manipulaţi. De asemenea, am întâlnit multe cazuri când un judecător a fost clar poziţionat pe interese politice, deservind interesele unui sau altui partid. De când a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, în sistemul judecătoresc s-a văzut influenţa celor trei partide constituente. Evident, lucrurile nu pot continua în aşa mod. Orice încălcare gravă din partea judecătorului trebuie să echivaleze cu incompatibilitatea în funcţie, ceea ce, din păcate, la noi nu se întâmplă.

9.  Ameninţări

Nu am fost ameninţată niciodată, dar am asistat la situaţii grave, când colegii mei au fost ameninţaţi, inclusiv familiile lor. Am avut atunci mari emoţii pentru ei. M-am gândit cum aş proceda eu dacă aş fi în locul lor. Nu ştiu ce aş face, dar, cu siguranţă, aceasta nu m-ar determina să renunţ la caz.

10. Fiul – cel mai sever critic

Am un băiat, Costel, elev în clasa a IX-a, care apreciază foarte mult ceea ce fac şi se mândreşte cu mine. Este foarte entuziasmat să mă vadă la televizor. De fapt, el este cel mai sever critic al meu, pentru că urmăreşte evoluţia mea, apariţiile mele publice şi atrage atenţia la cele mai mici detalii, inclusiv cum am fost coafată. Nu ezită să mă critice, dacă este cazul, dar întotdeauna critica este una constructivă.■

 

Comentarii [30]

Comentariu
  • 26.04.2013 04:56:27
  • 27.04.2013 05:02:08 liubac.
    Plecaciune,draga Ana.Multumim ca ma sint OAMENI la noi in tara.
  • 27.12.2013 12:25:32
  • 31.10.2014 12:04:20 Gheorghe
    Vreau sa votezi pentru Dum-stre. Kandidati-va aparte de PLR.
  • 09.12.2014 10:18:19 GIRBU ILIE
    bravo!
  • 06.02.2015 06:43:48 vasilii
    cum putem face rost de nr.de tel..este nevoie
  • 27.02.2015 06:44:15 Aurica Ababii
    Sunteti Bravo, multumim pentru ceea ce faceti!
  • 27.02.2015 06:48:06 Aurica A.
    Sunteti Bravo, multumim pentru ceea ce faceti, optimism si putere
  • 02.03.2015 07:43:39 Eugenia Ursu
    Am citit cu interes informatia despre Ana Ursachi si ma bucur, ca avem tineri profesionisti cu caracter si cu verticalitate. Ramineti, dragii nostri, in tara si contribuiti la prosperarea ei !!! Faceti ca legile sa lucreze si s- avem un adevarat Stat de drept !!!
  • 07.03.2015 12:18:20 MIHAIL
    Sunteti intradevar foarte bravo, admir mult curajul DV ... va iubim pentru aceasta. sa ne traiti mult Stimata Doamna!!!
  • 01.04.2015 08:06:18 Baltag ELENA
    Bravo d-mna Ursache ,succese ......daca ati reusit sa faceti rost de num.de telefon va rog sa mi-l trimiteti si mie....multumesc
  • 30.04.2015 09:12:13 aaa
    Provocarea cea mai mare a venit cind tatal copilului Anei Ursachi era inculpat intr-un dosar de omor si ea saraca cu copilul in brate venea la toate procesele care se examinau la Tribunalul Chisinau in anii1997 - 2000, nu mai tin minte cu ce sa terminat procesul insa acuzatiile erau serioase el cu un complice au omorit o femee la care au stat la gazda si au aruncato in fintina de canalizare si au falsificat actele de pe apartament insushindusi apartamentul. de aici posibil a pornit interesul pentru dosare penale.
  • 04.06.2015 10:01:23 liuda BUIUCLI
    Dna Ursachi avem nevoie urgenta de nr dumneavoastra de tel. cum putem face legatura?
  • 07.06.2015 01:02:36
  • 25.06.2015 09:55:00
  • 01.08.2015 10:31:42 Galina Sirbu
    Nu mai credeti orbeste in asa avocati.Mie mia fost omorita fiica.Am apelat la ea sami apere inreresele,insa in afara de a lua banina facut nimic.Sa nu credeti ca adepus efort.Neam vazut de doua ori:cind iam dat banii si al doilea am facuto cunoscuta cu al doilea avocat. Nici no mai mustra constiinta,pentru noi-si cu durere si fara bani.Rusine asa avocati.
  • 23.10.2015 09:56:09 valeria
    Noi tot am apelat la doamna URsache dintre care sa prezentat numa la o sedinta de judecata si peurma nu iam mai vazut urma...dar de pus mina pe o suma frumusica a stiut sa pue...rusine de asa avocati....oameni intradevar cu dureri apeleaza la asa ......... dar ea fara rusine ,si din cite stiu nu suntem numai noi care am suferrit de pe urma ei.....
  • 24.03.2016 08:24:53 Mutu Medina
    Am nevoie de nr.de tel.adresa cum pot gasi aceasta doamna...va rog ...
  • 07.04.2016 10:17:30 ingutza
    bravooooo, sunteti un inger si mai apoi om, sa fiti putreda de sanatate,bucurii, si zimbetul, persoanele dragi sa nu va lipseasca niciodata
  • 25.07.2016 10:53:55 Emil Revencu
    Avem nevoie de ajutorul dstra cum as putea afla coordonatele dstra, amnevoie in mod de urgenta, rog mult.va multumesc anticipat , astept cu nerabdare raspuns de la dstra, va rog nu ma refuzati..
  • 10.08.2016 08:30:16 Natalia Toma
    As dori foarte mult sa conversez cu Dvs
  • 10.08.2016 08:31:21 Natalia Toma
    Daca e posibil tel DVS, am tare nevoie de DVS
  • 10.08.2016 08:35:05 Natalia Toma
    Va rog din tot sufletul am nevoie de tel. DVS
  • 10.08.2016 08:36:10 Natalia Toma
    Nu am e-mail dar tel.meu Va rog 069454308
  • 21.08.2016 12:20:37 russlan
    prosti vor fi acei ce vor apela, sau vor spera la dinsa. Este o escroaca, pune mina pe bani si pe aici ii drumul, trebuie de ajuns la CNA, nu degeaba este cu usatii, petrenco, platforma da, rusine sa ii fie
  • 12.11.2016 10:27:31 elena
    bravo Ana tinara,frumoasa,inteligenta,curajoasa...brava.
  • 02.02.2017 05:42:44
  • 28.05.2017 01:53:45
  • 30.11.2018 06:39:54
  • 28.11.2021 06:08:54

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
15
Afişări de site:
2507659
Vizitori unici:
5317666

WebArt Pro