Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

MACRO 2022: priorităţile de dezvoltare a Moldovei

Аlina MARCU | Țară & Viitor

Tendinţele globale şi regionale care vor modela viitorul mediu global şi impactul acestora asupra unui nou model de creştere economică durabilă şi de dezvoltare a Republicii Moldova au fost principalele subiecte prezentate în cadrul Conferinţei Anuale Internaţionale MACRO 2022, desfăşurată la Chişinău.

La eveniment au participat oficiali, demnitari de rang european, experţi internaţionali şi locali, cercetători şi profesori de peste hotarele ţării, care au pus în discuţie principalele provocări şi oportunităţi derivate din tendinţele globale. Conferinţa a fost inaugurată cu discursul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

 

Maia SANDU: Trecem acum printr-o perioadă zbuciumată, în care Moldova a prins o „furtună perfectă”, marcată de trei crize cărora trebuie să le facem faţă concomitent: pandemia, care a pus şi continuă să pună la încercare sistemul nostru de sănătate, dar care a provocat şi o criză economică semnificativă, precum şi criza de securitate în regiune cauzată de situaţia de Ucraina. Aceste crize afectează în mod substanţial şi economia, dar şi cetăţenii. Crizele sunt trecătoare, dar instabilitatea devine un factor constant al noii realităţi. Dacă dorim ca ţara noastră să aibă un viitor prosper, nu ne putem lăsa prinşi în mreaja acestor crize şi nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de ele. Moldova va reuşi să se dezvolte în următorii ani, dacă va avea politici eficiente şi corecte, care să ţintească grijile şi aspiraţiile cetăţeanului. Dezvoltarea capitalului uman trebuie să fie în centrul atenţiei tuturor politicilor noastre, pentru că doar aşa vom putea avea şi economie competitivă, şi rezilienţă din toate punctele de vedere în contextul schimbărilor globale cu care ne confruntăm. Toate aceste lucruri se pot face doar cu un stat eficient, iar aici avem foarte mult de lucru prin intervenţii eficiente. Soluţia nu este simplă, soluţia înseamnă o masă critică de schimbări în bine pentru cetăţeni, aşa încât prin aceste schimbări să putem să refacem încrederea cetăţeanului în Republica Moldova, încrederea omului în posibilitatea unui viitor mai bun, unei perspective bune în ţara noastră.


În cadrul MACRO Conference, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a reiterat priorităţile de dezvoltare ale ţării, dar şi necesitatea de a definitiva principalul document de planificare strategică al Republicii Moldova: Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030”.

 


Natalia GAVRILIȚA: Revizuirea Strategiei „Moldova 2030” este una centrată pe om şi una care organizează planificarea politicilor statului din perspectiva asigurării pentru locuitorii ţării a unui mediu de trai confortabil, plin de oportunităţi şi deschis pentru fiecare. Guvernul nu este singurul agent al schimbărilor în societate. Ne dorim ca acest proces să coaguleze toate resursele creative şi inovatoare din societate, în ideea ca varianta finală a noii Strategii, pe care o dorim adoptată până la sfârşitul sesiunii parlamentare, să reflecte un consens cât mai larg, cu implicarea societăţii civile, a mediului academic şi a comunităţii de afaceri în definirea proiectului de ţară pe care îl conturăm pentru orizontul sfârşitului acestui deceniu.

Eforturile Moldovei în abordarea numeroaselor provocări din ultimii ani sunt susţinute şi de către Uniunea Europeană. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a declarat în cadrul evenimentului că în următorii trei ani vor fi mobilizate 600 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea finanţelor publice, pentru a sprijini o economie mai puternică bazată pe inovare şi competitivitate, pentru a consolida o infrastructură mai diversă, pentru a stimula dezvoltarea capitalului uman şi pentru a sprijini statul de drept, justiţia şi lupta împotriva corupţiei.

 

Oliver VARHELYI: Obiectivul suportului nostru este de a aduce beneficii tangibile poporului moldovenesc. În primul rând, de la începutul pandemiei, acum doi ani, am folosit toate instrumentele disponibile pentru a reduce impactul crizei de sănătate – de la asistenţa medicală de urgenţă până la livrarea vaccinurilor; în al doilea rând, când a lovit criza energetică, am creat rapid un pachet de sprijin pentru grupurile vulnerabile şi pentru asigurarea securităţii energetice pe termen lung a Moldovei; în al treilea rând, anul trecut am anunţat un plan economic şi de redresare pentru Moldova. De asemenea, pentru Moldova, agenda noastră reînnoită pentru Parteneriatul Estic propune cinci iniţiative emblematice şi aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru a sprijini IMM-urile, conectivitatea, educaţia, tranziţia verde şi tranziţia digitală. Este important acum să punem acest plan în acţiune, să începem să schimbăm realitatea de pe teren şi să îmbunătăţim vieţile oamenilor din Moldova. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a asigura redresarea, reformele şi rezilienţa în Moldova.

MACRO Conference este un eveniment anual şi reprezintă o platformă intelectuală la nivel înalt, unde participanţii discută factorii şi tendinţele globale care pot influenţa modul în care Moldova poate fi transformată într-o destinaţie atractivă pentru investiţii şi într-un hub pentru idei noi şi tehnologii avansate. Conferinţa este organizată în parteneriat de către Guvernul Republicii Moldova, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” şi Fundaţia „Friedrich Ebert”, cu suportul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

 


Adrian LUPUȘOR, director executiv Expert-Grup: Moldova se confruntă cu o suprapunere de şocuri externe fără precedent, pe fundalul crizei pandemice, crizei energetice, inflaţiei globale şi, mai nou, crizei de securitate la frontieră. Aceste provocări externe le agravează şi pe cele interne, perpetuate pe parcursul ultimilor ani şi chiar decenii: îmbătrânire demografică şi emigrare, erodarea potenţialului de creştere economică, slăbirea instituţiilor publice şi a capacităţii de a promova reforme sau corupţia endemică. În acest sens, salutăm intenţia Guvernului privind formularea unei viziuni de dezvoltare a ţării menite să soluţioneze vulnerabilităţile interne şi să sporească rezilienţa ţării faţă de şocurile externe şi ne bucurăm că MACRO 2022, fiind la cea de-a X-a ediţie, a devenit o platformă viabilă pentru a discuta asemenea strategii de ţară.

 

Fundaţia „Friedrich Ebert” promovează prin activităţile sale democraţia participativă şi sprijină Republica Moldova prin expertiză, consultanţă şi conţinut în elaborarea şi implementarea politicilor pentru o economie de piaţă durabilă, echilibrată din punct de vedere social şi care să răspundă tuturor nevoilor cetăţenilor şi este implicată în conceptualizarea şi organizarea Conferinţei de la prima ediţie.

 

Marcel RÖTHIG, reprezentant al Fundaţiei „Friedrich Ebert” în Ucraina şi Moldova: Anul acesta, iniţiativa de organizare a conferinţei, inclusiv ideea temei centrale pentru discuţii, au venit chiar de la Guvern. Pentru noi aceasta este o recunoaştere a faptului că MACRO a devenit o platformă importantă de discuţii şi dezbateri în identificarea oportunităţilor şi ideilor inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a ţării. Aceasta este şi o manifestare a voinţei politice de care ţara are nevoie atât de mult pentru a putea avansa pe calea progresului şi modernizării. Tema centrală a conferinţei fiind Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030” este o dovadă clară a intenţiei şi angajamentului Guvernului Moldovei pentru transformarea ţării şi asigurarea bunăstării oamenilor.

Definitivarea principalului document de dezvoltare strategică a ţării, Strategia „Moldova 2030”, este susţinută şi de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova. Pentru a spori rezultatele economice ale Republicii Moldova, Agenţia oferă suport în îmbunătăţirea climatului investiţional pentru investitorii locali şi internaţionali, dar şi consultanţă Guvernului în implementarea reformelor.

Franziska TADÉ, manageră de proiect „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, GIZ: „Moldova 2030” este o strategie naţională de dezvoltare consecventă şi vizionară, care va ghida implementarea Agendei 2030 în Republica Moldova. Aprobarea acestei strategii va permite alinierea strategiilor sectoriale şi a alocărilor bugetare la un document-cadru general, în conformitate cu Agenda 2030. Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei salută faptul că noul Guvern al Republicii Moldova întreprinde măsurile necesare pentru finalizarea şi adoptarea acestui document strategic important. Începând cu anul 2020, Guvernul Germaniei prin proiectul GIZ „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030” oferă servicii de consultanţă tehnică şi dezvoltare de capacităţi pentru a avansa în traducerea obiectivelor ambiţioase de dezvoltare durabilă (ODD) la nivel mondial în documentele naţionale de politici.

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 24.03.2022 02:53:05 Dinu
    Din pacate noi perdem in acest an pra mult.
  • 02.03.2023 11:22:09

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
18
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5688644

WebArt Pro