Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Popularizarea utilizării cardurilor bancare

Ion NIKOLAI | Carduri & Remitenţe

Cardul bancar intră tot mai activ în viaţa cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv din direcţii din care nimeni nu s-ar fi aşteptat. Un sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA” la comanda Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” indică faptul că rudele cetăţenilor moldoveni de peste hotare utilizează tot mai activ cardurile bancare emise în străinătate ca modalitate de a trimite bani acasă.

Potrivit expertului economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, fiecare a patra familie din R. Moldova declară că primeşte, cu anumită regularitate, bani de peste hotare.

Veaceslav IONȚĂ: În 2020, an de pandemie şi încetinire a călătoriilor, am observat o evoluţie stranie a achitărilor cu cardurile bancare. Ne-a atras atenţia volumul achitărilor cu cardul bancar efectuat de moldoveni în străinătate, precum şi cel efectuat de străini în R. Moldova. Din cauza pandemiei COVID-19 numărul călătoriilor a scăzut dramatic şi, respectiv, volumul achitărilor cu cardul s-a micşorat considerabil. Această scădere însă a fost disproporţionată. Astfel, moldovenii şi-au redus achitările în străinătate cu 14%, iar cetăţenii străini în R. Moldova – cu doar 1,5%. Noi am presupus că de fapt cardurile bancare străine nu sunt utilizate doar de cetăţenii din alte ţări, care vin în R. Moldova, ci şi de moldoveni, care au primit carduri emise în străinătate de la rudele lor de peste hotare şi prin intermediul lor primesc bani de peste hotare. Acest fapt a fost confirmat şi de sondajul „CBS-AXA” realizat în luna martie curent.

În cadrul sondajului, respondenţii au fost rugaţi să spună, dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la aceştia şi prin ce metode. Astfel, 68% dintre respondenţi sau 2/3 dintre familiile din R. Moldova au declarat că au rude peste hotare. 34,3% sau 1/3 dintre ei susţin că primesc cu anumită regularitate bani de la rudele aflate peste hotare.

Potrivit expertului, din sondaj reiese faptul că transferurile oficiale, reflectate de către Banca Naţională a Moldovei (BNM), reprezintă mai puţin de 80% din totalul transferurilor efectuate de către moldoveni rudelor lor.

Veaceslav Ioniţă susţine că volumul transferurilor în anul 2020 a fost de cel puţin $1,870 mil., ceea ce este cu $380 mil. mai mult decât transferurile oficiale de $1,487 mil. Potrivit lui, anul trecut, şoferii de microbuze au adus în R. Moldova cel puţin $180 mil. – bani care nu sunt reflectaţi în datele oficiale. Prin intermediul cardurilor emise în străinătate, moldovenii au primit de peste hotare circa $110 mil., iar prin intermediul rudelor şi cunoştinţelor – peste $90 mil.


Veaceslav IONȚĂ:  Despre şoferii de microbuze, rude şi prieteni, care aduc bani în R. Moldova, se ştie de demult. Relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere al banilor. Moldovenii din străinătate deschid în ţara lor de reşedinţă un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din R. Moldova. Când vor să transmită bani acasă, ei pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din R. Moldova utilizează acest card după necesitate.
Astfel, 5,9% dintre respondenţii, care au afirmat că primesc bani de peste hotare, au menţionat că procesul are loc prin intermediul cardurilor bancare emise în străinătate. Conform sondajului, cei care deţin carduri bancare străine primesc bani în mediu de 7-8 ori pe an. În acelaşi timp, peste 40% dintre cei care utilizează cardul bancar emis în străinătate afirmă că trasnferurile pe card au loc cu periodicitate lunară.

Două treimi dintre respondenţi au afirmat că primesc câte 200-300 de euro la fiecare transfer pe card. Nimeni nu a declarat că încasează peste 500 de euro per transfer. Veaceslav Ioniţă menţionează că potrivit calculelor, suma medie a unui transfer pe cardul bancar este de 280 de euro.

Totodată, peste 60% dintre respondenţi au declarar că scot banii de pe card pentru diverse cheltuieli, ceea ce înseamnă peste $70 mil. anual. Circa 30% dintre respondenţi afirmă că utilizează cardul străin pentru achitarea cumpărăturilor în diverse centre comerciale, iar 8,4% – pentru achitările online.■

 

Comentarii [1]

Comentariu
  • 03.11.2021 11:38:44

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5683808

WebArt Pro