Profitразделитель ссылочного текста №_11-12_2022 (303), noiembrie-decembrie 2022

UE ajută satele să producă energie regenerabilă

Mariana TABUNCIC | ENERGIE VERDE

Raionul Hâncești, situat în centrul Republicii Moldova, poate fi considerat de-a dreptul unul verde. În ultimii ani, gazele naturale și cărbunele – asociate nu doar cu costuri mai mari, dar și cu poluarea mediului ambiant – au început să fie tot mai des înlocuite cu energia din biomasă sau cea solară produsă în raion. Această trecere la surse regenerabile a fost susținută de către Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, care face parte din inițiativa EU4Energy.

Elevii din Cotul Morii nu mai trebuie să-şi facă griji din cauza claselor friguroase

Pentru elevii și copiii de la gimnaziu și grădiniță în satul Cotul Morii, aflat în raionul Hâncești, la aproximativ 80 km la vest de capitala Moldovei, Chișinău, iernile nu mai sunt atât de friguroase. Construită de la zero în urma inundațiilor puternice, care au afectat satul în vara anului 2010, școala locală – care acoperă o suprafață de circa 3000m² – a fost racordată din start la un sistem performant de încălzire cu biomasă. Acest sistem a fost creat cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova, care este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).  Noul sistem eficient permite celor 250 de copii și personalului didactic să simtă căldură chiar și în cele mai geroase zile de iarnă.

Cristian Bordeianu, elev în clasa a IV-a la școală, spune că copiilor nu le mai este frică că le va fi frig la școală.  Acest lucru se datorează faptului că temperaturile mai calde în sălile lor de clasă le permit acum să se simtă confortabil în timpul orelor, ceea ce îi face pe elevi mai activi și mai creativi. “Venim la școală cu plăcere, pentru că aici este cald și bine,” spune Cristian.

Din momentul în care școala și-a deschis ușile, în 2013, este încălzită cu brichete din biomasă. În plus, de anul trecut, atât grădinița cât și bucătăria beneficiază, de asemenea, de o sursă stabilă de apă caldă, produsă prin intermediul energiei solare. “Este o investiție care, fără îndoială, a meritat tot efortul,” anunță managerul instituției, Rita Dănilă. “Prima noastră grijă a fost și rămâne  siguranța copiilor.  Acum, ei se simt mai protejați.”

Pentru primarul satului Cotul Morii, Lucia Guştiuc, trecerea la energia verde nu este doar o modalitate de a face economii de circa 10,000 lei lunar (circa €500), care ar putea fi utilizați pentru procurarea echipamentelor sportive și a materialelor didactice. Mai degrabă este o posibilitate de a păstra banii achitați pentru biocombustibil, acasă, în Republica Moldova, unde combustibilul este vândut de producători locali. “Unul din motto-urile de bază de care ne ghidăm în activitatea noastră pe această dimensiune este ‘Energia din biomasă ține banii acasă’. Ne bucurăm că prin racordarea instituțiilor școlare și a celor publice la sistemele de încălzire prin biomasă contribuim la dezvoltarea afacerilor și crearea noilor locuri de muncă la noi în țară,” spune Guştiuc.

Producătorul „Biocărbune”, cu sediul în Hâncești, are contracte de livrare a biocombustibilului cu primăria satului Cotul Morii, și oferă acum brichete din biomasă pentru al patrulea an consecutiv. Dezvoltarea acestui domeniu în Moldova i-a permis lui Ion Gîra, fondatorul și managerul „Biocărbune”, să-și dezvolte propria afacere de producere a brichetelor, care îi asigură un trai decent. Producătorul livrează circa 100 tone de brichete pe an gimnaziului și grădiniței. Gîra explică faptul că brichetele produse din rumeguș de lemn, pe lângă faptul că au o capacitate mare de furnizare a căldurii, sunt mai ecologice în comparaţie cu gazele naturale şi cărbunele.

 

 

8 sate, 12 instituții publice și peste 5,600 beneficiari

Din anul 2011, în total, opt sate din raionul Hâncești – Cotul Morii, Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Dancu, Drăgușenii Noi, Logănești, Boghiceni și Obileni – au beneficiat de suportul Uniunii Europene prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă pentru surse regenerabile de energie. În prezent, 12 şcoli, grădinițe, primării şi alte instituţii publice din aceste sate se bucură de beneficiile energiei regenerabile, două dintre care sunt asigurate cu apă caldă prin energie solară.  Drept rezultat, peste 5,600 oameni din raionul Hâncești acum au acces la energie regenerabilă produsă la nivel local, în Republica  Moldova.

În momentul în care banii cheltuiți pentru biocombustibil rămân în țară, ciclul de utilizare a acestora devine mult mai benefic. “Sunt create mai multe locuri de muncă, iar numărul beneficiarilor de energie verde în raionul Hâncești crește,” explică Ghenadie Buza, Preşedintele Raionului Hânceşti.

Încălzirea unei suprafețe mai mari la acelaşi cost

Satul Crasnoarmeiscoe din raionul Hâncești a descoperit energia verde în 2012, când o grădiniță din sat (cunoscută ca “Grădinița №1”) a fost conectată la sistemul de încălzire cu biomasă. De atunci, tranziția la energie verde a continuat, iar astăzi o altă grădiniță din sat – precum și liceul Dimitrie Cantemir și primăria locală – se bucură de beneficiile energiei regenerabile. În anul 2017, au fost construite centrale termice pentru primăria și grădinița din Tălăiești, un sat din comuna Crasnoarmeiscoe. În plus, au fost instalate panouri solare la Grădinița №1, care produc apă caldă și înlocuiesc cinci boilere electrice.

“Economiile făcute ne permit să majorăm suprafața încălzită a instituțiilor publice. De exemplu, dacă până acum la grădiniță, cu ajutorul lemnelor și cărbunelui, se încălzeau doar două săli, acum confortul termic este asigurat pentru întreaga clădire cu o suprafață de circa 900m², iar cheltuielile au rămas practic aceleași,” explică Primarul satului, Alexandru Todoseiciuc.

Învingerea scepticilor de la Cărpineni

Ion Cărpineanu, Primarul satului Cărpineni din Hâncești – care are o populație de peste 10,000 –, își amintește că în anul 2011, nicio instituție publică locală nu era încălzită cu energie verde. Astăzi, toate cele trei gimnazii din localitate, plus liceul și grădinița, sunt asigurate cu căldură generată din biomasă. Drept rezultat, scepticismul resimțit în trecut printre săteni – care întotdeauna aveau dubii cu privire la ideea căldurii produse din “paie” - a dispărut în mare parte. Acum, oamenii sunt mult mai convinşi de beneficiile pozitive ale utilizării biomasei.

“Oamenii s-au convins că tehnologiile din Europa pot fi aplicate și la noi,” spune Primarul. “După doi sau trei ani, am reușit să racordăm la sistemele de încălzire cu biomasă toate instituțiile publice din localitate, ceea ce înseamnă că tot mai mulți locuitori se bucură de condiții mai bune de activitate.” În plus, utilizarea eficientă a energiei verzi a convins și persoanele fizice să-și procure cazane pe biomasă, iar în prezent pese 100 de gospodării din Cărpineni folosesc asemenea instalații.

 

 


Energia Verde – un imbold pentru dezvoltarea țării

Trecerea la energia verde este o consecință directă a suportului acordat în ultimii ani de Uniunea Europeană Republicii Moldova prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă, care face parte din inițiativa EU4Energy. În prezent, peste 200 de școli, grădinițe, centre comunitare și spitale beneficiază de sisteme moderne de încălzire cu biomasă, 48 de grădinițe și spitale au instalate colectoare/panouri solare, iar numărul total al beneficiarilor a crescut până la peste 200,000 de persoane. Eforturile privind racordarea instituțiilor publice la sistemele de încălzire cu biomasă au generat, de asemenea, peste 600 de locuri de muncă noi și au contribuit la o reducere anuală cu 40,000 tone a emisiilor de CO2.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, se arată convins că Moldova are o capacitate mare de producere a energiei regenerabile din surse proprii. “Aceasta înseamnă posibilități de creare a mai multor locuri de muncă, iar în consecință, un nou imbold pentru dezvoltare economică. De asemenea, este important să menționăm că promovarea proiectelor de energie regenerabilă permite ca banii să rămână acasă, în Republica Moldova,” declară Ambasadorul.

“Proiectul Energie și Biomasă consolidează cooperarea dintre UE și Moldova, fiind un exemplu concret când asistența europeană contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor,” spune oficialul european.  ”Astăzi, aproape 200,000 de oameni din întreaga țară resimt efectele eficienței energetice.”

O economie mai prosperă, mai durabilă

Eforturile Uniunii Europene în ultimii ani au susținut crearea unei noi ramuri a economiei naționale – producerea energiei din biomasă. Această activitate atinge mai multe scopuri concomitent: asigură un confort termic la un preț rezonabil, reduce emisiile de CO2 în atmosferă, contribuie la dezvoltarea țării și reduce din dependența de resursele energetice tradiționale precum gazul natural și cărbunele.■

Din Dosarul Profit: Hâncești se numără printre cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă. Investițiile Proiectului în acest raion sunt de €560,742. La rândul lor, opt comunități au susținut eforturile de trecere la energie verde cu €153,820. Proiectul Energie și Biomasă, parte a inițiativei EU4Energy, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

__________________________________________________________________________________________

Acest articol a fost elaborat cu asistența Uniunii Europene în cadrul Inițiativei EU4Energy. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă sub nicio formă punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 22.03.2018 11:59:19 Cristina
    Sunt exzemple concrete si interesante, bravo ca scrieti despre asta.
  • 12.10.2020 11:37:30

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

Ştiri
În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
14
Afişări de site:
2274683
Vizitori unici:
4709510

WebArt Pro