Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Stagnare sau recesiune?

Alexandra MARIN | Economie & Previziuni

Prognozele economice pentru anul 2015 nu sunt deloc îmbucurătoare. Criza regională, situaţia tensionată în relaţiile comerciale cu Rusia, reducerea remitenţelor, precum şi deprecierea galopantă a leului nu permit experţilor economici din ţară şi de peste hotare să privească cu optimism perspectivele economice ale anului care abia a început şi în care va trebui să alegem între două rele – stagnare sau recesiune.

Anul electoral 2014 a luat sfârşit, însă problemele au rămas, poate chiar s-au amplificat şi s-au agravat în contextul evoluţiilor regionale deloc favorabile şi a situaţiei interne tot mai incerte. Experţii atenţionează că economia Republicii Moldova se îndreaptă cu paşi rapizi spre colaps, iar în condiţiile în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente de redresare a situaţiei, procesul nu va mai putea fi oprit. În opinia lor, declinul economic este determinat atât de conjunctura externă dificilă, cât şi de politicile proaste de gestionare a treburilor economice în stat, nivelul înalt de corupţie şi economie tenebră care există în Republica Moldova.

Situaţia este complicată şi de faptul că ţara a intrat în anul 2015 fără buget şi fără politică fiscală. Proiectele pregătite de Ministerul Finanţelor aşa şi nu au ajuns să fie discutate la Guvern, cu atât mai mult la Parlament, într-un an în care miza nu putea fi alta decât Măria Sa electoratul. Alegerile au trecut, însă lucrurile aşa şi nu s-au mişcat din loc. Înainte de alegeri, exista iluzia că cei care vor ajunge la guvernare nu vor păşi pe aceleaşi greble ca şi în 2010, că vor forma imediat organele puterii, se vor apuca de lucru şi vor scoate ţara din mrejele colapsului, redobândind, astfel, şi încrederea cetăţenilor, care în ultimii ani s-a redus substanţial. ,,O nouă şansă nu ne va mai acorda electoratul”, spunea imediat după alegerile din 30 noiembrie 2014 premierul Iurie Leancă, îndemnându-i pe toţi să-şi suflece mânecile şi să acţioneze. Se pare însă că am fost cu toţii prea optimişti, crezând că interesele poporului coincid cu interesele celor care ajung la guvernare. Nici la începutul lunii februarie nu exista claritate ce fel de Guvern vom avea şi ce fel de politică economică va promova acesta. Între timp, trendul de degradare a lucrurilor s-a accelerat.

În cele două luni de zile în care aleşii poporului nu au găsit limbaj comun pentru partajarea funcţiilor, pârghiilor şi responsabilităţilor, deprecierea leului în raport cu dolarul american a atins cote alarmante – mai mult de 20%. Acest lucru a atras în mod automat majorarea preţurilor, precum şi micşorarea capacităţii de plată a populaţiei, în condiţiile în care salariile au rămas la acelaşi nivel. Leul continuă să se deprecieze în fiecare zi atât în raport cu dolarul, cât şi cu moneda europeană, iar creşterea preţurilor la toate produsele şi serviciile devine un proces inevitabil şi, cel mai îngrijorător, ireversibil.

Incertitudinea politică şi situaţia economică nefavorabilă îi ţine departe şi pe investitorii străini care privesc cu mare reticenţă posibilitatea de a investi în economia Republicii Moldova. Or, după cum prea bine se ştie – o economie viabilă, spre care tindem, nu poate fi dezvoltată în lipsa investiţiilor. În actualele circumstanţe, investitorii sunt în aşteptarea ,,luminiţei de la capătul tunelului” care le-ar permite să privească optimişti spre direcţia Republicii Moldova. Mai mult, situaţia economică dificilă din ţară îi îngrijorează şi pe investitorii străini care deja activează pe această piaţă, mulţi dintre ei fiind deja tentaţi să-şi încheie afacerile cu ,,povestea de succes a Uniunii Europene”.

,,Acrobaţiile” din cadrul sistemului bancar din ultima perioadă, devalorizarea fără precedent a monedei naţionale şi multiplele scheme frauduloase scoase la iveală au lăsat un gust amar în rândul mediului de afaceri, a investitorilor şi a societăţii, în general. Descurajarea întreprinzătorilor şi a cetăţenilor a atins cote alarmante, or, pe entuziasmul lor se bazează în mare parte evoluţiile economice pozitive din orice ţară. Prin urmare, fără o mobilizare psihologică a societăţii şi exemple pozitive din partea celor care se află în vârful piramidei puterii, economia Republicii Moldova are toate şansele să se prăbuşească, iar urcarea va fi extrem de dureroasă şi anevoioasă.



Opinia experţilor

Riscul unei recesiuni


Dumitru BUDIANSCHI, director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent ,,Expert-Grup”

Condiţiile externe şi interne care au cea mai mare influenţă asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova în anul 2015 sunt mai dificile decât cele din 2010. Acest lucru se explică prin următorii factori: războiul din Ucraina va avea consecinţe grave asupra economiei Moldovei, din cauza recesiunii sigure din Ucraina şi foarte probabile din Rusia. De asemenea, războiul din Ucraina are o influenţă negativă directă asupra mediului investiţional din Moldova. Investitorii percep Moldova ca o zonă nesigură, din cauza unei posibile expansiuni militare ruseşti şi în Moldova. Ţara noastră intră în 2015 cu o societate ca niciodată de divizată şi decepţionată, fără Guvern şi fără Buget. Formarea unui Guvern minoritar va menţine Moldova într-o situaţie instabilă, cu un pericol permanent al alegerilor anticipate. Prin urmare, nu putem să ne aşteptăm la efectuarea reformelor de care Moldova are mare nevoie. Mai mult decât atât, întârzierea aprobării bugetului va conduce şi la pierderea sau amânarea finanţării unor proiecte din surse externe. De asemenea, instabilitatea politică va îndepărta şi investitorii de Moldova. Un alt factor important, care poate influenţa negativ situaţia, este încetinirea creşterii economice din UE. Însă influenţa acestui factor va fi diminuată de deprecierea monedei comunitare faţă de dolarul SUA şi efectele pozitive ale Acordului de Asociere.

Salvarea este politica eficientă

Elena GORELOVA, vicedirector al Centrului de Cercetări Strategice, doctor în economie

Evident, sperăm că în anul 2015 trendul de creştere economică va continua. Însă imprevizibilitatea influenţei multor factori asupra economiei nu ne permit să facem prognoze mai mult sau mai puţin sigure. Există factori importanţi care au ,,migrat” din anul trecut şi pot influenţa puternic asupra dezvoltării economiei în acest an. Printre aceşti factori se numără, în primul rând, restricţiile în comerţul cu Rusia, fapt care se va răsfrânge asupra sectorului agrar şi întreprinderilor prelucrătoare, precum şi asupra volumelor de export. Eliminarea sau menţinerea acestor restricţii va determina esenţial situaţia în sectorul agroalimentar. Un alt factor îl reprezintă devalorizarea leului în raport cu valuta străină, precum şi nivelul inflaţiei. Dacă se va reuşi stabilizarea cursului valutar şi reducerea inflaţiei, atunci ne putem aştepta la îmbunătăţirea situaţiei şi creşterea cererii pe piaţa internă, fapt care va stimula producţia. În caz contrar, creşterea preţurilor va conduce la diminuarea cererii de consum şi a producerii mărfurilor şi serviciilor, stimulând importul de mărfuri. Cu regret, se poate înrăutăţi şi situaţia privind fluxul în ţară de remitenţe din partea migranţilor, care menţin cererea de consum şi piaţa valutară. De asemenea, nu este clar cum vor evolua lucrurile în cadrul sistemului bancar. Presupun că în anul 2015 condiţiile pentru mediul de afaceri nu se vor schimba esenţial, la fel ca şi condiţiile pentru investiţii. Cu siguranţă, nu va avea loc niciun salt în domeniul realizării reformelor, care ar putea influenţa pozitiv asupra rezultatelor activităţii economice în acest an.

Creştere anemică


Alexandru STRATAN, director al Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Anul 2015 pare să fie unul destul de greu pentru economia naţională. Acest fapt este cauzat atât de factori externi - declinul economic din Ucraina şi Rusia - cât şi de bulversarea sectorului bancar moldovenesc. Totodată, factorul politic se pare că va contribui negativ la aplanarea provocărilor economice. Cele mai mari riscuri pentru economia naţională vor fi reducerea influxului de remiteri din Rusia, posibila reîntoarcere a unui număr mare de moldoveni care activează în Federaţia Rusă, precum şi deprecierea semnificativă a monedei naţionale, care ar putea afecta sectorul bancar foarte slăbit. Pornind de la aceste riscuri, cele mai probabile scenarii pentru creşterea din anul 2015 sunt avansare foarte lentă apropiată de zona stagnării sau o posibilă recesiune. Luând în consideraţie dependenţa înaltă a economiei naţionale de factorii externi, în special de situaţia din Federaţia Rusă, precum şi deficitul de funcţionalitate a instituţiilor publice este puţin probabil ca în cazul unor şocuri majore să fie întreprinse măsuri de amortizare a efectelor negative. În acest context, creşterea economică în 2015 va avea un caracter anemic. Pe fonul agravării situaţiei economice neadoptarea bugetului doar amplifică nivelul de incertitudine. Bugetul poate fi utilizat ca instrument de atenuare a riscurilor economice, iar neadoptarea în timp util a acestuia diminuează nivelul de siguranţă economică a ţării. Din cauza iresponsabilităţii clasei politice, reformele de care are nevoie Republica Moldova nu vor fi implementate, în special cele care derivă din Acordul de Liber Schimb, iar acest fapt doar va amplifica riscurile economice.■

 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 17.02.2015 07:43:42 Nic
    Perspectiva foarte si foarre rea... ce noi putem sa facem cu asa conducere in RM?
  • 19.04.2016 01:50:41
  • 17.11.2016 06:41:24
  • 02.06.2017 12:10:18
  • 22.11.2018 01:49:10
  • 07.10.2019 03:15:54
  • 06.12.2019 03:45:55

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2507388
Vizitori unici:
5314906

WebArt Pro