Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

O moldoveancă inspiră Clujul

Adriana SOLOVEI | Tineri & Entuziasm

Natalia Ermicioi este o tânără de 20 de ani, originară din Chişinău, în prezent studentă în anul II la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiune a Afacerilor a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, România. La începutul anului trecut a devenit fondatoarea unei organizaţii inovatoare în mediul clujean, dedicată tinerelor care aspiră să devină femei de afaceri - Business Ladies Club (BLC).

Clubul are misiunea de a pregăti viitoarele femei în afaceri prin informare, dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale şi punerea în practică a abilităţilor obţinute. Acum, BLC este un club popular printre studentele clujene. La un an de la fondare, are deja 14 membri în bordul administrativ şi alte 20 de membre - participante la întâlnirile şi activităţile care se desfăşoară săptămânal. Mai mult, BLC a devenit organizaţie afiliată a Universităţii “Babeş-Bolyai”, beneficiind de suportul şi încrederea a numeroşi parteneri instituţionali, media, precum şi ale femeilor de afaceri de succes.

Natalia spune că ideea de a fonda această organizaţie i-a venit în mod firesc, după ce la Chişinău s-a implicat activ în numeroase organizaţii şi proiecte de voluntariat.

Natalia ERMICIOI: În spatele ideii de a fonda Business Ladies Club s-au aflat cei aproape opt ani de experienţă, în care am fost implicată în activităţi de voluntariat, în diferite domenii. Odată cu plecarea la studii peste hotare, am renunţat la multe activităţi pe care le făceam la Chişinău. Dar am decis să-mi fructific în continuare potenţialul prin aplicarea în practică a cunoştinţelor şi bunelor practici dobândite. Am avut suficientă încredere în forţele proprii pentru a o lua de la capăt în România.

Natalia spune că a privit greutăţile cu care s-a confruntat ca pe nişte factori motivaţionali, căutând mereu soluţii de alternativă. După ce a adunat echipa, a trebuit să înveţe să o conducă, iar la moment poate deja vorbi clar despre strategii, scopuri, obiective, deadline-uri, calendare şi lucruri exacte pe care a învăţat să le planifice.

Astfel, pe parcursul unui an, BLC a reuşit să devină o organizaţie care creează un mediu propice dezvoltării personale şi profesionale a studentelor economiste, în vederea încadrării acestora în lumea afacerilor. Până acum, clubul a organizat numeroase training-uri şi conferinţe pe tema businessului şi a eticii în afaceri. Modalitatea de învăţare se bazează pe educaţia nonformală, prin discuţii interactive, majoritatea întâlnirilor fiind susţinute de femei de afaceri, care îşi împărtăşesc experienţa din acest domeniu şi dau sfaturi tinerelor membre. La primele întâlniri s-a discutat despre rolul femeii în societate, despre business fashion şi business make-up, etica în afaceri etc.

Activităţile viitoare din cadrul clubului se vor concentra pe astfel de aspecte, precum elaborarea unui plan de afaceri sau principalele etape care trebuie urmate în lansarea propriei afaceri.

Un alt obiectiv al clubului este crearea parteneriatelor de lungă durată, prin intermediul cărora se va facilita accesul tinerelor în mediul de afaceri. BLC îşi doreşte, de asemenea, şi implementarea unor proiecte de mentorat în vederea dobândirii experienţei profesionale a tinerelor, precum şi prezentarea mai multor modele de succes în domeniul antreprenorial.  

Natalia nu a decis încă dacă în viitor se va întoarce în Moldova sau se va stabili într-o altă ţară. “De Moldova mă leagă familia, prietenii, amintirile. Voi fi sinceră şi voi spune că încă nu ştiu, depinde foarte mult de ceea ce mi s-ar putea oferi în Moldova. Cert este faptul că mi-ar plăcea să deschid o afacere în Moldova. Ceva nou şi inovator”, spune Natalia.

Deşi proiectul pe care l-a lansat îi răpeşte cea mai mare parte a timpului liber şi a energiei, Natalia spune că se merită, fiind de părerea că tinerii trebuie să se implice în cât mai multe activităţi, mai ales de voluntariat, pentru că doar aşa se pot dezvolta personal şi profesional şi dobândi pregătirea necesară pentru o carieră de succes.

Experienţa tinerei Natalia Ermicioi demonstrează că limitele şi obstacolele pot fi depăşite, iar o idee ingenioasă, susţinută de o atitudine corectă, perseverenţă şi profesionalism, are toate şansele de reuşită chiar şi la o vârstă fragedă.■

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 19.10.2013 11:47:24
  • 26.12.2014 08:36:44
  • 22.05.2017 08:22:56
  • 05.08.2018 10:19:50

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
13
Afişări de site:
2521336
Vizitori unici:
5353885

WebArt Pro