Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

BCE trage un semnal de alarmă

Ion NIKOLAI | Instituţie & Prognoze

Banca Centrală Europeană (BCE), supraveghetorul bancar din Europa, avertizează marile bănci din regiune că nu sunt suficient de pregătite pentru o posibilă creştere a creditelor neperformante, ca urmare a efectului pandemiei de COVID-19.

Preşedintele consiliului de supraveghere al BCE, Andrea Enria, a declarat, în cadrul Financial Times Global Banking Summit, că deficienţele de pregătire a băncilor pentru o creştere a îm­pru­muturilor neperformante este un factor care ar trebui luat în considerare în contextul deciziei de a le permite să reia plăţile dividendelor şi să răscumpere acţiuni.

BCE a ordonat băncilor din zona euro să oprească toate dividendele şi să răscumpere acţiuni pentru a economisi 30 mlrd. euro de capital în luna martie, la scurt timp după ce pandemia a ajuns în Europa. De atunci, sectorul a făcut presiuni puternice pentru ca băncilor mai puternice să li se permită să reia distribuţiile de capital la începutul anului viitor.

Andrea Enria a declarat că „există o dezbatere intensă” la BCE cu privire la reluarea plăţilor către acţionari. El a spus că perspectivele macroeconomice vor fi, de asemenea, un factor în decizia sa, care urmează să fie anunţată după ce BCE îşi va publica noile previziuni pentru anul 2023.

„Vom ieşi cu o scrisoare către băncile care se află sub supravegherea noastră, în care vom evidenţia unele aspecte pe care dorim să le abordeze în ceea ce priveşte riscul de credit”, susţine Andrea Enria.
BCE a avertizat băncile că, într-un scenariu sever, s-ar putea confrunta cu 1,4 mlrd. euro în plus la credite neperformante, mai mult decât în criza din 2008.

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al BCE a declarat că banca centrală va „provoca băncile” să vină cu „proiecţii fiabile care să asigure că pot face faţă unei creşteri a creditelor neperformante şi că au într-adevăr suficient spaţiu pentru a relua propriile plăţi către acţionarii proprii”.

Oficialul a mai spus că băncile din zona euro au fost împărţite în „trei grupuri”: un grup a reevaluat fiecare client individual, având în vedere deteriorarea preconizată a riscului de credit; al doilea grup a luat dispoziţii generale considerabile fără a identifica cu precizie ce clienţi sunt expuşi riscului de neplată; iar al treilea grup a adoptat o abordare de tipul „să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă”.

Raportul de stabilitate financiară al BCE susţine că băncile ar putea întâmpina un al doilea val de pierderi din împrumuturi, în special, dacă Guvernele îşi retrag garanţiile la împrumut şi moratoriile datoriilor înainte ca economia să-şi revină pe deplin.


Andrea Enria susţine că există anumite riscuri pentru băncile care nu au luat suficiente provizioane în faţa unei creşteri a împrumuturilor neperformante, care ar putea să le facă incapabile să susţină recuperarea economică.

 La rândul său, Banca Naţională a Moldovei (BNM), ţinând cont de previziunile instituţiilor internaţionale, precum şi de contextul situaţiei epidemiologice din ţară, a recomandat în continuare băncilor licenţiate din R. Moldova să se abţină de la distribuirea dividendelor către acţionari şi răscumpărări de instrumente de fonduri proprii, cel puţin până la prezentarea de către societăţile de audit a situaţiilor financiare auditate pentru sfârşitul anului 2020.

Potrivit BNM, decizia respectivă a fost luată pentru a asigura stabilitatea şi viabilitatea băncilor licenţiate în contextul efectelor negative ale pandemiei COVID-19 manifestate pe parcursul anului curent şi al perspectivelor precare de extindere a pandemiei.

 


Totodată, în opinia BNM, asigurarea unui nivel adecvat al fondurilor proprii şi activelor lichide, în condiţiile promovării unei politici adecvate de gestiune a riscurilor va permite băncilor licenţiate din Republica Moldova să menţină creditarea economiei reale.■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 22.12.2020 12:43:16 Fima
    Toti socoate ca riscuri acum cresc!
  • 24.12.2020 08:36:04

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
15
Afişări de site:
2488539
Vizitori unici:
5275559

WebArt Pro