Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

BERD şi MTender aduc transparenţă

Ruxanda ENACHE | Achiziţii & Transparenţă

Unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din Republica Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a implementat recent cu succes un nou proiect în ţara noastră. Este un proiect cu care BERD „se mândreşte foarte mult” deoarece, într-un singur an de la lansare la scara naţională, acesta a ajutat Republica Moldova să economisească, nici mai mult nici mai puţin, 25 mil. de euro. Este vorba de sistemul electronic de achiziţii publice MTender, pus în aplicare în octombrie 2018. Banii economisiţi reprezintă diferenţa între valoarea achiziţiilor prevăzută în buget şi valoarea achitată pentru contracte utilizând sistemul MTender.

Potrivit BERD, în ultimele 12 luni, noul sistem, valoarea căruia se ridică la 1,2 mil. euro, a fost introdus în toate ministerele şi în 2,5 mii de instituţii de stat din Republica Moldova, atât la nivel central, cât şi local. Acesta a ajutat semnificativ la eficientizarea utilizării fondurilor publice.

„MTender sprijină întregul proces de achiziţii publice, de la planificarea achiziţiei până la plata contractelor publice. Foloseşte abordarea „zero hârtie”, „introducerea informaţiei o singură dată” şi „o singură fereastră”, reducând timpul de licitaţie pentru instituţiile publice şi timpul de aşteptare pentru furnizori şi contractanţi”, susţin reprezentanţii BERD.

Până în prezent, 50 mii proceduri de achiziţii au fost publicate prin intermediul sistemului şi au fost atribuite peste 26 mii de contracte.

Sistemul MTender, de asemenea, a permis organizarea primei licitaţii electronice în Republica Moldova, or, este bine ştiut faptul că anume astfel de licitaţii reduc riscul falsificării rezultatelor şi promovează o competiţie corectă şi integră.

Şefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax, a apreciat eforturile comune ale Ministerului Finanţelor, mediului de afaceri, societăţii civile şi a partenerilor de dezvoltare a R.Moldova în implementarea acestui proiect.

„Transparenţa şi responsabilitatea sunt o parte importantă a unei administraţii eficiente şi curate. Eliminarea practicilor dubioase economiseşte sume enorme de bani, face administraţia publică mai eficientă. În final, prin furnizarea de servicii mai bune şi mai eficiente din punct de vedere al costurilor, creşte încrederea populaţiei în autorităţi”, susţine Angela Sax.

Potrivit şefei Oficiului BERD, Moldova trebuie să continue să implementeze reforme şi să lucreze pentru o revizuire radicală a sistemului, în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale în guvernare şi administraţie publică.

În ultimul său raport de tranziţie 2019-2020, BERD a atras atenţie asupra faptului că lipsa unei bune guvernări duce la imprevizibilitate care descurajează investiţiile. Aceasta, la rândul său, contribuie la scăderea competitivităţii legate de costurile corupţiei şi favorizează companiile care au legături cu elitele aflate la putere.

Raportul precizează că inegalitatea cauzată de o guvernare inadecvată a dat naştere unui „sentiment general de nedreptate şi dezamăgire în politica”, care au determinat tot mai mulţi moldoveni să plece peste hotare. Un sistem de achiziţii publice electronice de ultimă generaţie este un element major al bunei guvernări, care ajută ţările să beneficieze din punct de vedere economic şi social, susţine BERD.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 23.12.2019 06:40:52 Grigore
    Nu cred ca asa de mare este economia si efect.
  • 05.08.2023 04:46:26
  • 07.08.2023 06:32:57

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2519942
Vizitori unici:
5350000

WebArt Pro