Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

EU4BUSINESS BERD - oportunităţi şi avantaje

Margareta MOCREAC | Proiect & Rezultate

Prima Linie de Credit EU4Business BERD, oferită ÎMM prin intermediul băncii comerciale Mobiasbancă, s-a dovedit a fi un succes. La un an şi jumătate de la lansarea proiectului, Mobiasbancă a reuşit să valorifice toată suma iniţială a creditului de 10 mil. euro şi a accesat adiţional alte 20 mil. euro. În cadrul unui interviu oferit revistei Profit, directorul comercial Corporate Banking al Mobiasbancă Groupe Societe Generale, Elena Guzun, vorbeşte despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ÎMM pentru a avea acces la această linie de creditare şi despre beneficiile acestui proiect.

Profit: Mobiasbancă este prima bancă din RM care oferă finanţare ÎMM în cadrul Liniei de Credit EU4Business EBRD. În cadrul acestei iniţiative, lansate în aprilie 2017, ÎMM au acces la 10 mil. euro oferite de către BERD prin intermediul Mobiasbancă. Cu ce rezultate se poate lăuda banca la un an şi jumătate de la lansarea proiectului?

E.G.:
Într-adevăr, Mobiasbancă este prima instituţie bancară care a accesat Linia de Credit EU4Business EBRD. În această perioadă am înregistrat rezultate frumoase şi anume am reuşit să valorificăm toată suma de 10 mil. euro. Asta înseamnă că în economia reală s-au acordat credite pentru modernizarea ÎMM în conformitate cu standardele europene, iar companiile locale au investit în echipamente moderne, eficiente şi inovative. Astfel, suntem cu un pas mai aproape de standardele şi piaţa europeană. Datorită unei cereri sporite pentru acest produs, Mobiasbancă a accesat adiţional 20 mil. euro pentru a fi alocate economiei reale.

Profit: Câte proiecte investiţionale au fost finanţate până în prezent şi în ce domenii?

E.G.:
Sunt mai multe proiecte investiţionale, peste 70, iar domeniile sunt foarte diferite şi acoperă tot spectrul economiei reale: agricultură, producerea mobilei, industria alimentară, vinificaţie, restaurante şi cafenele, exportatori şi servicii de transport. În cadrul acestei facilităţi s-a finanţat şi echiparea cu utilaje moderne a unui spital privat.

Profit:  Scopul proiectului este de a sprijini integrarea economiei RM pe pieţele europene. Despre ce rezultate putem vorbi la acest capitol? Vă rog să ne oferiţi câteva exemple de companii care au reuşit să majoreze exportul către UE datorită acestor finanţări.

E.G.:
Este adevărat, scopul proiectului este de a accesa pieţele europene, de a ridica standardele de producere, de a optimiza utilizarea resurselor naturale şi a materiei prime şi respectiv, de a îmbunătăţi calitatea produselor finite. De exemplu, am finanţat vinificatori care au investit în rezervoare moderne de păstrare a vinului sau producători de ţiglă metalică care şi-au majorat capacităţile de producere şi de export. S-au modernizat elevatoare şi frigidere pentru păstrarea fructelor, producţie care ulterior va fi orientată spre export.

Profit: Care este cererea de finanţare la moment pe lista de aşteptare a Mobiasbancă?

E.G.:
La moment, avem câteva zeci de cereri de finanţare, în volum de câteva milioane de euro. În discuţii sunt şi alte proiecte majore care vor avea rezonanţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cazul în care vor fi implementate. Acestea sunt la diferite etape de analiză sau aprobare. În acest proces sunt încadraţi şi consultanţii BERD care verifică în ce măsură proiectul investiţional este eligibil din punct de vedere tehnic.

Profit: Cum aţi caracteriza interesul ÎMM faţă de acest proiect: mare, mediu sau mic şi de ce?

E.G.:
Interesul cel mai mare vine din partea companiilor care sunt orientate spre inovaţie şi eficientizare, fiind dispuse să investească în calitate. Un interes sporit îl manifestă agricultorii care procură tehnică agricolă performantă.

Interesul ar putea fi mai mare dacă companiile locale ar înţelege ce oportunităţi le oferă această facilitate. Deoarece, cum am menţionat deja, companiile nu doar accesează o simplă finanţare, dar beneficiază de consultanţă gratuită, precum şi de siguranţa că investiţia efectuată va corespunde cu standardele europene. Iar ca bonus, la finalizarea proiectului investiţional, mai exact în decurs de 3-4 luni de la punerea în funcţiune a utilajului/echipamentului, compania accesează şi un grant în valoare de 10–15% din suma creditului.

Profit: ÎMM care accesează finanţare în cadrul liniei de creditare EU4Business beneficiază şi de un asemenea instrument precum leasingul cu grant. Care sunt condiţiile pe care ÎMM trebuie să le îndeplinească în acest caz şi cât de interesate sunt companiile de această ofertă?

E.G.:
Da, Mobiasbancă este prima şi unica bancă din Moldova, dar şi printre companiile de leasing, care oferă un asemenea produs cu componentă de grant. În special, sunt interesate de acest instrument companiile care investesc în utilaje şi echipamente specifice. Avem istorii de succes de finanţare în leasing ale companiilor care au procurat echipamente pentru industria mobilei, utilaje medicale şi utilaje agricole. Condiţia obligatorie pe care o înaintează banca este ca echipamentul finanţat să fie nou şi în conformitate cu standardele UE.

Profit: De multe ori ÎMM susţin că o problemă mare este cea a gajului. Ce ne puteţi spune la acest capitol?

E.G.:
Soluţia pentru această problemă este leasingul, care permite companiei să investească în echipament sau utilaj modern şi performant,  fără a depune active suplimentare în gaj.

Profit: Ce condiţii speciale trebuie urmate pentru eligibilitate în program în general şi pentru componenta de grant în particular? De ce sume, pentru ce perioade şi la ce rată a dobânzii pot beneficia ÎMM în cadrul acestei linii de creditare?

E.G.:
Din această linie sunt finanţate doar creditele investiţionale şi acestea pot fi accesate în valută străină şi locală (fară indexare), în dependenţă de încasările companiei. Preţul este mediu pe piaţă, dar dacă luăm componenta de grant în calcul, aceasta compensează foarte mult costul creditului. Termenul de rambursare poate varia între 3 şi 7 ani, la unele proiecte complexe până la 10 ani. Condiţia obligatorie de eligibilitate pentru grant este ca echipamentul procurat să fie nou şi în conformitate cu standardele UE.

Profit: Mobiasbancă este o bancă pionier în RM la acest capitol. Au existat sau există şi dificultăţi care nu au fost iniţial luate în calcul?

E.G.:
Una din dificultăţile cu care ne-am confruntat la început de cale a fost să facem cunoscute beneficiile proiectului. Respectiv, obiectivul a fost să informăm potenţialii beneficiari prin diferite mijloace, inclusiv mass-media, despre oportunităţile oferite şi mai ales despre componenta de grant care le compensează costul creditului.  Este o soluţie foarte avantajoasă dar şi inteligentă, deoarece la bilanţul companiei va fi înregistrat un echipament modern care va optimiza procesul de producere şi va majora calitatea produsului finit.

Profit: Din totalul de 100% beneficiari ai acestei linii de creditare, câţi îşi onorează toate obligaţiunile la termen?

E.G.:
Rata de default la creditele oferite din proiectele internaţionale nu diferă de creditele standard. chiar au o calitate mai bună, deoarece această linie de creditare dispune de o componentă de grant care responsabilizează compania să implementeze proiectul investiţional în conformitate cu condiţiile planului de afaceri.

Profit: Aceste credite pot fi accesate doar la oficiul central al băncii sau şi în oficiile din teritorii. Care este harta beneficiarilor, cei mai mult sunt de la nord, centru sau sud?

E.G.:
Sigur că acest produs poate fi accesat din orice regiune a ţării, mai puţin zona Transnistriei. Avem o echipă tânără, energică şi profesionistă, care poate acorda suport şi consultanţă în orice sucursală Mobiasbancă, iar la necesitate ne deplasăm chiar şi la sediul clientului.

Totuşi, bunurile finanţate diferă de la o zonă la alta. La nord, Mobiasbancă a finanţat prestatori de servicii de transport internaţional, în centru am finanţat restaurante, cafenele, brutării, spitale private etc. Iar la sud prevalează agricultorii care achiziţionează tehnică agricolă.  

Profit: Care sunt 3-5 argumente majore care trebuie să convingă reprezentanţii ÎMM, din domeniile eligibile, că anume linia de Credit EU4Business EBRD de la Mobiasbancă este exact ceea de ce au nevoie?

E.G.:
În primul rând, aş menţiona faptul că posibilităţile de finanţare sunt nelimitate şi pentru această linie sunt eligibile practic toate companiile din economia naţională care planifică să efectueze investiţii în utilaje şi echipamente.

În al doilea rând, prin această finanţare compania accesează nu doar un credit, dar şi o serie de beneficii precum expertiza internaţională gratuită şi componenta de grant.

În al treilea rând, grantul se oferă clientului în decurs de 1– 4 luni din data accesării creditului  pentru proiectele simple. Acesta este utilizat la decizia companiei pentru orice scop din activitatea sa, iar banca nu intervine la această etapă.

Și în al patrulea, dar nu şi în ultimul rând, este o oportunitate unică de a beneficia de suportul şi beneficiile oferite de către UE în cadrul programului DCFTA.

_______________________________________________________________________________________________________

Istorie de succes

În mai 2018, o companie din domeniul  servicii de transport internaţional din nordul RM a beneficiat, în cadrul Liniei de Creditare EU4Business BERD de la Mobaisbancă, de finanţare în sumă de 170 mii euro. Fondurile au fost utilizate pentru procurarea unui utilaj frigorific, ceea ce a contribuit la îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru păstrarea şi transportarea fructelor. Adiţional, din resursele creditare au fost procurate un autotractor DAF FT ST SC 480 şi o semiremorcă prelată Schimtz Cargobull. Peste 6 luni, compania a raportat o creştere a volumului de servicii de transport prestate, precum şi posibilitatea de satisfacere a cerinţelor clienţilor privind  prestarea serviciilor de transportare a mărfurilor în volume depline, inclusiv  pe teritoriul UE. Totodată, procurarea mijloacelor de transport noi a dus la micşorarea costurilor operaţionale legate de deservirea tehnică şi consumul de combustibil.

 

Comentarii [5]

Comentariu
  • 17.12.2018 06:21:50
  • 17.12.2018 06:49:14 Cezar
    Ce bancher atractiv, mama mia!
  • 17.12.2018 06:52:09 Vlad
    Mobiasbanca are resurse da da foarte si foarte greu, este prea mare birocratia la banca.
  • 20.12.2018 11:34:30
  • 23.12.2018 03:13:56 Lidiz
    Este pacat co tot ce sa face Mobiasbanca peste trei-sase luni fac si altii banci din Moldova!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
11
Afişări de site:
2507340
Vizitori unici:
5314704

WebArt Pro