Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Creator Iu. Borş îşi continuă dezvoltarea dinamică

Margareta MOCREAC | Companie & Perspective

Situaţia economică şi climatul investiţional din R.Moldova nu sunt cele mai bune, dar nici cele mai rele. Nu ne plângem, dar depunem eforturi maxime pentru a ne descurca în situaţia dificilă în care se află întreaga ţară. Este opinia mai multor oameni de afaceri cu care am discutat în ultima perioadă. Unul dintre aceştia este Iurie Borş, fondatorul uneia dintre cele mai mari fabrici de mobilă din Moldova, Creator Iu. Borş.

Profit: Dle Borş, ultimii doi-trei ani au fost destul de dificili pentru mediul de afaceri din Moldova. Multe companii susţin că cererea pentru produsele lor a scăzut semnificativ, dat fiind puterea de cumpărare redusă a populaţiei şi numărul mare al celor care pleacă peste hotare. Devalorizarea apoi aprecierea valutei naţionale, de asemenea, a afectat activitatea multor companii. Dar cum a fost această perioadă pentru compania Creator Iu. Borş?

I.B.:
Subscriu la cele enumerate, iar lista poate fi prelungită cu motive şi mai grave.


Profit: Care a fost dinamica anilor 2016-2017?

I.B.: 
Dinamica în sectorul nostru este legată de domeniul imobiliar, care se află în stagnare de mai mulţi ani. Deci, putem spune că avem o dinamică mai degrabă de supravieţuire şi nu de dezvoltare.

Profit: Creator Iu.Borş îşi vinde producţia atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Care este cota exportului în totalul volumului de producţie? Ce fel de mobilă şi în ce ţări exportaţi?

I.B.:
La export, mândria noastră este conluc-rarea cu o casa de arhitecţi-designeri din Paris pentru care producem diferite articole de calitate superioară şi piese unicat. Pe site-ul nostru, www.creator.md, puteţi vedea unele lucrări realizate pentru clienţi din diferite ţări europene, precum şi din Dubai, Israel, SUA sau Japonia. Pozele disponibile pe site vorbesc despre cerinţele de calitate foarte înalte ale acestor clienţi. Nu este vorba de export masiv pentru că specificul firmei Creator este mobila la comandă.

Profit: Ce măsuri credeţi că sunt necesare din partea statului pentru a sprijini exportatorii de mobilă?

I.B.:
Nu mă apuc să plâng şi nici să dau sfaturi. Ne descurcăm.

Profit: Ce cotă deţine în prezent compania Creator Iu. Borş pe piaţa internă? Tendinţa este de creştere sau, dimpotrivă, de descreştere?

I.B.:
Nu pot să apreciez o anumită cotă de piaţă, pot doar să spun că la moment avem cei mai pretenţioşi clienţi care fac comandă la noi şi cei mai buni angajaţi în domeniu cu stagiu de muncă de circa 25 ani.

Profit: Care sunt sectoarele industriei de mobilă unde se înregistrează cele mai mari creşteri?

I.B.:
Datele arată că mobila la preţ mic este cea mai solicitată. Acest lucru se explică prin nivelul de trai al societăţii noastre.

Profit: Care sunt planurile companiei pe care o conduceţi în anul 2018?

I.B.:
Pentru 2018 planul ar fi să sărbătorim frumos aniversarea de 30 de ani de la fondare.

Profit: Centrul specializat de mobilă Crea-tormall, care adună sub un acoperiş cei mai mari producători de mobilă din Moldova, a devenit funcţional în 2013. Centrul a fost deschis prin colaborarea Uniunii Producătorilor de Mobilă din Moldova cu compania Creator Iu. Borş şi cu susţinerea proiectului USAID CEED II.  Care sunt rezultatele celor patru ani de funcţionare a acestui centru? Scopul iniţial a fost atins?

I.B.:
Istoria formării celui mai mare magazin specializat de mobilă este destul de complicată. Iniţial, a fost aşa cum cunoaşteţi şi dvs, apoi, la fel ca în multe alte domenii, au început să apară probleme de reorganizare, dar, cu multă muncă şi răbdare, lucrurile s-au aşezat. Suntem acum peste 30 de firme sub un acoperiş şi avem o conlucrare foarte bună, ţinând cont de faptul că urmărim acelaşi scop - clientul, după ce vine la noi, să nu mai considere necesar să caute mobilă în altă parte, indiferent de bugetul de care dispune.

Profit: În ultimii ani, pe piaţă au apărut mai multe companii noi, precum şi mulţi meşteri care fabrică mobilă individual. De asemenea, a crescut şi numărul companiilor care importă mobilă. Cum aţi caracteriza astăzi concurenţa în acest sector?

I.B.:
Pe segmentul nostru de clienţi, concurenţa nu este mare, ţinând cont de complexitatea lucrărilor pe care le executăm. Apariţia unor firme sau importatori noi este doar o redistribuire a pieţei şi nu exprimă o creştere.

Profit: Mulţi antreprenori susţin că taxele achitate la buget sunt prea mari în Moldova. La rândul lor, autorităţile afirmă că acestea sunt la nivelul sau chiar sub media regională? Care este părerea Dvs., în calitate de mare producător, la acest subiect? Care ar trebui să fie politica fiscală a statului pentru a da un impuls afacerilor?

I.B.:
Consider că mediul economic al unui stat nu este definit doar de nivelul taxelor şi impozitelor. În Moldova, valoarea medie a taxelor achitate este de 33,4%. Cifra este cu mult mai mică decât, de exemplu, în Kârgâzstan unde aceasta este de 51%. Vedem totuşi că nu prea mulţi investitori se înghesuie să vină în Moldova, inclusiv după iniţiativa Guvernului privind acordarea cetăţeniei contra investiţiilor de 100 000 euro. Evident, că pentru o reţetă atractivă sunt necesare mult mai multe ingrediente.

Profit: O problemă stringentă cu care se confruntă tot mai multe companii este lipsa braţelor de muncă sau fluctuaţia mare a cad-relor. Pe cât de stringentă este această problemă la Creator Iu. Borş?

I.B.:
Creator nu este o insulă şi este afectată de problema lipsei braţelor de muncă, atât calificate cât şi necalificate, la fel ca şi restul agenţilor economici. Problema este din ce în ce mai gravă şi nu oferă mari speranţe pentru viitorul apropiat.

Profit: Compania se dezvoltă mai mult în baza resurselor proprii sau totuşi a creditelor? Pe cât de accesibile vi se par creditele astăzi şi cum apreciaţi activitatea băncilor în relaţiile cu clienţii mari?

I.B.:
Creator a apelat la credite bancare de la fondare şi până acum. Referitor la activitatea băncilor, pot spune că în întregime sistemul a evoluat mult şi pozitiv! Creditele sunt destul de accesibile, însă tot mai puţini oameni de afaceri se aventureaza să investească la noi. Am enumerat deja motivele pentru această stare de lucruri.

Profit: Pe cât de actuală vi se pare venirea unui investitor străin important în industria mobilei din RM? Creator Iu. Borş ar fi gata să primească un asemenea investitor, cedându-i o parte din acţiuni?

I.B.:
Nu ne paşte un asemenea pericol şi nici o asemenea fericire, ţinând cont de evoluţia pieţei. La moment, Creator nu este o societate pe acţiuni, iar parteneriatul cu un investitor străin ar putea fi un avantaj.

Profit: Dacă ar fi să vă lansaţi acum afacerea în domeniul mobilei, ce aţi face altfel ţinând cont de experienţa pe care aţi acumulat-o pe parcursul celor 29 de ani de activitate ai companiei Creator Iu. Borş?

I.B.:
M-aş lansa pe o altă piaţă. Am fost prea patriot şi prea visător, nu am putut prognoza o asemenea involuţie.■

Bliţ interviu:

Care este reţeta lui Iurie Borş pentru rezultate maxime?
- Multă muncă!


Care este sloganul după care vă ghidaţi în viaţă?
- Corectitudine.


Care este promisiunea pe care o face brandul Creator Iu. Borş?
- Garanţia de a duce un proiect la capăt.


Unde este cel mai avantajos să-ţi investeşti banii pe termen lung şi foarte lung?
- Într-o ţară cu economie stabilă.

 ___________________________________________________________________________________________________

 

«Creator Iu. Borş» este lider pe piaţă la compartimentul mobilă la comandă, oferind clienţilor calitate, profesionalism şi design modern! Compania produce mobilier la comanda clienţilor exprimând stilul şi personalitatea acestora. Pentru mai multe detalii accesați: http://creatormall.md/ sau https://creator.md/

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 12.01.2018 11:00:29 Alexandru
    Mi-a placut interviul, scurt, clar si cuprinzator! Dl Bors sunteti bravo - imi place ca nu va plangeti si nu lasati miine in jos!
  • 03.01.2019 02:44:51 Andrei Lazar
    Ne cunoastem cu domnul Iurie Borș de 29 de ani,de când și-a lansat activitatea.D-lui este un om modest și foarte harnic. Acum sunt stabilit în Belgia de 18 ani și aș fi interesat de un parteneriat.
  • 27.05.2019 05:03:42
  • 29.08.2023 04:56:30

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2507371
Vizitori unici:
5314814

WebArt Pro