Profit №_12_2023, decembrie 2023
Punţi de legătură
Energici, entuziasmaţi, plini de impresii, dornici de a-şi împărtăşi experienţele europene şi de a-i motiva şi pe alţii să le urmeze calea. Astfel pot fi caracterizaţi Tinerii Ambasadori Europeni, care au cutreierat Republica Moldova în lung şi în lat pentru a construi punţi de legătură între UE şi Moldova. Tinerii Ambasadori au discutat de la egal la egal cu semenii lor şi i-au încurajat să beneficieze de oportunităţile oferite de Uniunea Europeană în plan educaţional, cultural, financiar.
Întotdeauna contactele interumane au prevalat altor forme de comunicare, atunci când vine vorba să transmiţi un mesaj, să informezi oamenii sau să formezi o percepţie referitoare la anumite lucruri. Pornind de la această realitate, un grup de Tineri Ambasadori Europeni, constituit din tineri din Republica Moldova şi din ţările membre UE, au acceptat provocarea de a străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest pentru a le vorbi elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ despre Uniunea Europeană, despre valorile culturale şi educaţionale pe care aceasta le promovează, dar şi despre oportunităţile de studii pe care le oferă noii generaţii.
Călătoria Ambasadorilor Europeni a început pe 8 noiembrie şi a continuat până pe 2 decembrie 2016, timp în care au avut loc întâlniri cu tinerii din peste 30 de instituţii de învăţământ din ţară. Ambasadorii au ajuns la Hânceşti, Anenii Noi, Orhei, Şoldăneşti, Călăraşi, Străşeni, Chişinău, Cahul, Taraclia şi în alte localităţi în ideea de a crea punţi de legătură între tinerii din Moldova şi cei din UE, de a-i încuraja să profite de posibilităţile pe care comunitatea europeană le oferă elevilor şi studenţilor, care nu se mulţumesc cu ceea ce au, ci sunt dornici să exploreze lucruri noi şi să acumuleze cunoştinţe şi experienţe care îi vor ajuta pe viitor.
Respect şi admiraţie
„Bună ziua. Mă numesc Sophie şi sunt din Belgia”. Cu aceste cuvinte rostite în limba română îşi începea interacţiunea cu publicul coordonatoarea reţelei Tinerilor Ambasadori Europeni, Sophie Veriter, de origine belgiană, care face abia primii paşi în studierea limbii române. Publicul o aplauda sincer pentru aceste cuvinte spuse într-o română mai puţin obişnuită auzului nostru, dar care demonstrează respectul pe care-l manifestă pentru ţara noastră. Sophie a studiat dreptul în Spania, după care a revenit în Belgia. Fiind interesată de Politica de Vecinătate a UE, a ajuns în Moldova coordonând reţeaua Tinerilor Ambasadori Europeni.
Din discuţiile pe care le-au avut cu Tinerii Ambasadori Europeni, elevii din Moldova au aflat despre posibilităţile educaţionale oferite de UE, despre programele de schimb academic, cum ar fi, de exemplu, Erasmus+, dar şi despre modalităţile de a face voluntariat în ţările UE, experienţă care este extrem de apreciată în spaţiul comunitar.
Discuţiile au avut loc atât în română, cât şi în engleză, fiind pentru elevi şi studenţi o şansă de a aplica în practică cunoştinţele de limbă engleză. Într-o atmosferă degajată şi informală, Tinerii Ambasadori şi-au împărtăşit propriile experienţe, au făcut schimb de idei, au discutat despre cultura şi valorile UE, despre oportunităţile de voluntariat şi de studii în ţările europene, dar şi despre viitorul pe care îl pot avea tinerii din Moldova, accesând diverse proiecte europene.
Din primă sursă
Importanţa acestor contacte derivă din faptul că informaţiile pe care le obţin elevii sunt din primă sursă, iar experienţele obţinute până acum de Tinerii Ambasadori îi pot „molipsi” şi pe ei să le urmeze calea.
„Cu un an în urmă, lucram în Franţa”, spune Tânărul Ambasador European din Republica Moldova, Daniel Cojocari. „Dar nu vă faceţi prea mari iluzii, munceam pe un şantier de construcţii, considerând la fel ca şi majoritatea tinerilor că este suficient să merg la construcţii ca să câştig bine. Vă spun din propria experienţă că banii nu aduc cea mai mare fericire. Chiar dacă ajungi în străinătate şi faci banii la care ai visat, într-un final realizezi că nu mai ai timp să-i cheltui. Vreau ca prin istoria mea să vă motivez să alegeţi eventual un alt drum în viaţă. Eu am decis să revin acasă şi să-mi continui studiile. În paralel, am început să activez într-o organizaţie de tineret, fac voluntariat şi aplic la diverse proiecte europene. Datorită lor, reuşesc să călătoresc prin Europa mai mult decât atunci când aveam bani. Acum, călătoresc mai mult, îmi dezvolt abilităţile, cunosc oameni şi lucruri noi, acumulez experienţe care, cu siguranţă, îmi vor fi utile în viaţă”, şi-a relatat experienţa Daniel Cojocari.
În perioada cât a fost studentă la Dublin, Irlanda, Paula Avril Jatariu din România s-a implicat în diverse proiecte de pace şi de voluntariat, a vizitat numeroase ţări, a cunoscut alte naţionalităţi atât în Europa, cât şi în afara continentului, toate acestea oferindu-i şansa de a-şi lărgi orizontul de cunoştinţe şi de a se forma ca personalitate. „Profitaţi de fiecare şansă care vă este oferită în viaţă”, i-a îndemnat ea pe tinerii prezenţi la discuţii.
Pentru Carolina Cicati, elevă la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, experienţa de a fi Tânăr Ambasador a fost precedată de o serie de alte activităţi şi oportunităţi oferite de comunitatea europeană pe care a încercat să nu le rateze. „Toate acestea m-au ajutat să ajung în faţa voastră şi este o plăcere să cunosc atât de mulţi elevi motivaţi să facă o schimbare acasă, în Republica Moldova”, spune Carolina.
Aplicaţi şi obţineţi experienţă
După ce au „dezgheţat” atmosfera prin diverse jocuri interactive despre UE, după ce le-au vorbit despre istoria comunităţii europene şi programele oferite de spaţiul comunitar, Tinerii Ambasadori şi-au motivat semenii să aplice la cât mai multe proiecte europene. „Din 2014 şi până în prezent am fost implicat în 10 proiecte, având astfel şansa de a participa la diferite evenimente desfăşurate în Italia, Franţa, Germania şi alte state. Pentru început nu trebuie să vă fie frică să aplicaţi. Chiar dacă nu câştigaţi, obţineţi o experienţă extrem de valoroasă pentru viitor”, a dat asigurări Sveatoslav Begliţa, un alt Tânăr Ambasador European din Republica Moldova.
Tinerii Ambasadori şi-au încurajat semenii ca şi ei la rândul lor să devină ambasadori ai culturii şi valorilor europene, pentru că doar prin propria implicare lucrurile pot fi schimbate. „Dacă eu, lucrând în construcţii, am ajuns Tânăr Ambasador European, atunci cu siguranţă şi voi aveţi această ocazie”, le-a spus celor prezenţi Daniel Cojocari.
Tinerii Ambasadori Europeni i-au îndemnat pe elevi şi studenţi să obţină experienţă peste tot în lume, accentuând în acelaşi timp faptul că este extrem de important să construiască viitorul European, acasă, în Republica Moldova. Interesul pe care l-au manifestat elevii faţă de aceste conversaţii pe viu despre valori şi experienţe europene a fost demonstrat de faptul că întâlnirile au continuat şi după timpul alocat acestor discuţii. Tinerii moldoveni s-au arătat interesaţi de detalii, au făcut schimb de contacte pentru a putea menţine legătura şi a profita la maximum de posibilităţile care li se deschid în cale.
Concurs de proiecte pentru soluţii creative
O componentă a campaniei vizează susţinerea elevilor în elaborarea unor proiecte comunitare, care ar răspunde la întrebarea „Dacă ai beneficia de un grant oferit de UE, ce ai face pentru a îmbunătăţi viaţa în comunitatea ta?”. Tinerii au fost încurajaţi să muncească în echipă şi să identifice soluţii creative pentru rezolvarea problemelor din localitate. Cele mai bune proiecte vor fi premiate de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Daniel Ţâcu, elev la Liceul Teoretic Măgdăceşti, s-a arătat entuziasmat de întâlnirea cu Tinerii Ambasadori. „Discuţiile m-au convins încă odată că trebuie să fiu mai îndrăzneţ, să studiez engleza şi să particip la cât mai multe activităţi extra-curriculare pentru a-mi dezvolta capacităţile şi abilităţile. Astfel, vom reuşi să soluţionăm inclusiv unele probleme din şcoala noastră”, se arată convins Daniel.
Eleva Maria Furtună crede că această colaborare cu UE le oferă tinerilor şansa de a beneficia în primul rând de numeroase posibilităţi de cunoaştere. „Acest training pe care ni l-au organizat Tinerii Ambasadori este binevenit pentru că mulţi tineri vor să se implice în elaborarea şi realizarea proiectelor, însă nu ştiu ce şi cum trebuie să facă. Participând la acest seminar am învăţat foarte multe. Cel mai important este că am obţinut curajul de a aplica la cât mai multe proiecte. Am conştientizat că doar implicând-ne putem contribui la dezvoltarea comunităţilor noastre”, afirmă Maria.
Este suficient să te afli o zi în preajma acestor tineri pentru a te „molipsi” de energie, dorinţă de a schimba lucrurile şi a profita de oportunităţile oferite de UE. Cu siguranţă, investind astăzi în tineri, în dorinţa lor de a cunoaşte, de a se implica şi de a schimba situaţia la nivel local, investim în viitorul Republicii Moldova.■
Adauga-ţi comentariu