Profit №_12_2023, decembrie 2023
Când lucrurile prind viaţă
Lilia Florea este un designer din Chişinău în mâinile căreia lucrurile prind viaţă şi încântă ochii cu splendoarea lor. Cine ar fi crezut că nişte simple bucăţi de lemn, cutii sau chiar sticle goale pot crea o atmosferă foarte plăcută şi relaxantă în orice local.
Pasiunea designerului pentru decor a început cu pictura. Ţinând cont de faptul că Lilia preferă compoziţiile abstracte, prima sa lucrare de interior a fost tocmai o astfel de pictură modernă, care i-a trezit o „poftă nesăbuită” de a meşteri articole de design interior.
În anul 2005 şi-a prezentat lucrările în cadrul unei expoziţii personale. A fost plăcut surprinsă să-şi vadă majoritatea picturilor cumpărate de vizitatori. Ulterior, a „cochetat” o perioadă cu un post TV din ţară, fiind producătorul unei emisiuni de design. Astfel, a avut posibilitatea să cunoască mai mulţi designeri-decoratori, arhitecţi, pictori – adevărate „cărţi grăitoare”, cum obişnuieşte Lilia să numească maeştrii în artă. Toate aceste mici experienţe au motivat-o să pornească pe calea împlinirii, adică să înceapă să facă ceea ce îi place cu adevărat: să picteze şi să confecţioneze diferite articole handmade.
Lilia FLOREA: Deocamdată, nu pot numi pasiunea mea pentru design şi decor o afacere. Ea reprezintă mai mult o plăcere, o chemare interioară, însă scopul meu este să o transform într-o afacere prodigioasă. Îmi doresc foarte mult să deschid un salon, un Creative Room, în care să expun un amalgam de obiecte originale de decor, semnate de artişti autohtoni, şi, desigur, să fie prezente şi lucrările mele. Totodată, să organizez aici diferite masterclass-uri cu tematici diverse – compoziţii florale, accesorii handmade, sculpturi, arta baticului, mozaic etc.
Decoratoarea îşi cunoaşte clienţii, în principal, prin intermediul reţelelor de socializare, unde aceasta îşi postează cu regularitate operele. Odată ce este invitată să decoreze un local, Lilia execută schiţele în funcţie de doleanţele clienţilor şi viziunile sale artistice, după care este discutat bugetul realizării lucrărilor de amenajare. La implementarea proiectelor, Lilia colaborează cu specialişti în prelucrarea lemnului, fierului, lucru dictat de materia primă din conceptul de design.
Artista plastică preferă să utilizeze, în mare parte, materiale ecologice cum ar fi lâna, lemnul, fierul, stofele. La începutul carierei sale însă drept materie primă îi serveau articolele reciclabile (sticle, cutii etc).
Lilia FLOREA: Ascult doleanţele clienţilor şi vin cu propunerile mele. De obicei, schiţele şi proiectele mele sunt uşor acceptate, pentru că prezint câteva variante, adică las clientul să facă alegerea finală. Uneori nu am dispoziţia şi starea sufletească interioară pentru a realiza o lucrare sau am puţin timp la dispoziţie. Anume în asemenea momente, sub influenţa adrenalinei, îmi reuşeşte să fac cele mai bune lucrări. Prefer să lucrez noaptea, când este linişte şi comunic doar cu mine.
În perioada sărbătorilor de iarnă, când toate localurile se pregătesc de Crăciun şi Revelion şi doresc să creeze o atmosferă de sărbătoare primitoare, lucrările de decor sunt extrem de solicitate, prin urmare şi comenzile sunt mai multe. Serviciile Liliei sunt, de asemenea, foarte solicitate cu ocazia diferitelor aniversări, petreceri corporative sau altor evenimente importante din viaţa clienţilor săi.
Lilia nu-şi face griji în ceea ce priveşte concurenţa, deoarece, spune ea, fiecare creator are stilul său, iar clienţii îşi găsesc meşterii care corespund cel mai mult cerinţelor şi doleanţelor lor. Preţurile lucrărilor variază în funcţie de local şi volumul de lucru. De exemplu, o compoziţie de iarnă de marime mică sau medie variază între 70 şi 500 lei.■
Adauga-ţi comentariu