Profit №_12_2023, decembrie 2023
Vacanţă a la Hollywood
Vacanţele sînt aşteptate de toată lumea chiar dacă dau multă bătaie de cap: alegerea destinaţiei, cheltuieli suplimentare, cozi după viză, aranjamente privind îngrijirea pisicii sau cîinelui etc... Multe dintre aceste probleme pot fi însă evitate dacă urmaţi exemplul eroinelor filmului holywoodian „The Holiday” şi faceţi schimb de locuinţe pentru 1-2 săptămîni cu cineva de peste hotare.
Ce presupune schimbul de locuinţe?
Doi proprietari de case/apartamente fac un fel de barter prin care se mută pentru o anumită perioadă unul în casa celuilalt. De obicei, schimbul se face pentru a putea profita de o vacanţă în altă ţară sau regiune. Mulţi însă apelează la acest sistem pentru a-şi asigura o locuinţă în localitatea unde merg temporar în interes de serviciu. Fenomenul este cu atît mai popular printre familii, odată ce vreţi să mergeţi în vacanţă cu toţi ai casei, însă nu doriţi să vă înghesuiţi într-o cameră de hotel, dar nici să cheltuiţi toate economiile doar pe cazare.
De unde a început totul?
Deşi acest tip de barter a apărut prin anii ’50 ai secolului trecut, schimbul de case a devenit popular odată cu inventarea world wide web şi răspîndirea internetului pe glob. Totul a început odată cu înfiinţarea unor firme ce organizau vacanţe ieftine pentru profesori. Ele publicau anual cataloage cu locuinţele celor ce doreau să ia parte la schimbul de case, iar doritorii de a se pricopsi cu o vacanţă trebuiau să facă înţelegerile de rigoare prin intermediul poştei. Odată cu era internetului, multe dintre organizaţiile iniţiale ce intermediau schimbul de case au elaborat site-uri, deschise pentru toţi doritorii de a beneficia de o vacanţă.
Totuşi, schimbul de case s-a conturat ca fenomen după succesul peliculei hollywoodiene „The Holiday”, ce a apărut pe marile ecrane în 2006 şi îi are în distribuţie pe actorii Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law şi Rufus Sewell. Doar în SUA proiectarea filmului a adus realizatorilor venituri de $64 mil. Pelicula vorbeşte cinefililor despre viaţa a două femei: una din SUA (Cameron Diaz) şi alta - din Marea Britanie (Kate Winslet). Ambele au suferit eşecuri în viaţa personală şi vor să evadeze undeva în timpul sărbătorilor de iarnă. Ele fac schimb de case prin intermediul unui site, fără să intuiască faptul că în vacanţă îşi vor face prieteni pe viaţă şi îşi vor găsi perechea. Această comedie romantică a motivat şi Europa de Sud-Est să ia parte la schimbul internaţional de case, mai puţin însă şi Moldova.
Oferta şi cererea
Dacă vrei să participi la schimburi de case, trebuie să te înregistrezi pe un site specializat în intermediere. Unele dintre cele mai populare sînt www.homeexchange.com, www.homebase-hols.com şi http://www.exchangehomes.com. De obicei, cei care îşi fac profil pe astfel de site-uri, trebuie să achite o taxă anuală, care este mai mult simbolică. Suma variază de la site la site, însă nu depăşeşte $100 pe an şi, potrivit administratorilor respectivelor pagini web, este necesară pentru a demonstra intenţiile serioase ale celor ce vor să facă schimb de case.
După înscriere, eşti invitat să prezinţi detalii despre locuinţa ta: casă/apartament, amplasare, numărul de camere, bucătărie, cameră pentru copii, garaj, bibliotecă etc. Este necesar să plasezi şi poze, precum şi să furnizezi informaţii de genul dacă vrei să faci schimb şi de maşini, dacă eşti de acord să se fumeze în casa ta, dacă accepţi animale de companie etc. Pentru a interesa oamenii de locuinţa ta, trebuie să le explici ce pot vizita şi cum pot să se distreze în localitatea unde îţi este amplasată locuinţa. O descriere argumentată şi interesantă a activităţilor, monumentelor arhitecturale, istorice etc. din localitatea ta pot interesa străinii să vină pentru o vacanţă la tine acasă.
La rîndul tău, poţi căuta în baza de date de pe site-urile de profil destinaţii în ţările care te interesează. Dacă ai găsit ceva pe placul tău, atunci contactează proprietarii şi vezi dacă puteţi bate palma pentru o vacanţă.
Site-uri specializate în astfel de schimburi sînt foarte multe la număr şi, cu regret, majoritatea celor pe care am navigat nu au nici o înregistrare privind Moldova. Sigur, noi nu avem mare sau munţi, deci ne este mai greu să convingem pe cineva să facă schimb de case cu noi pentru o vacanţă, dar, cu siguranţă, există oameni care ar dori să viziteze Moldova fie pentru turism rural, Drumul Vinului sau în interes de serviciu.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), 36% din turişti vin în Moldova pentru a-şi dezvolta afacerile. Evident că ei au nevoie de cazare, iar dacă vin cu familia şi au nevoie temporar de o locuinţă, atunci tu poţi veni cu soluţia care ar avantaja ambele părţi. Cei mai mulţi turişti vin din România, Rusia, Ucraina şi Italia, iar BNS susţine că aceştia au preferat zona de centru şi cea de sud pentru recreere.
Primul pas în dezvoltarea schimbului de case ar fi ca moldovenii să facă schimb cu ţările vecine sau partenere în comerţ, precum România, Ucraina şi Rusia, care sînt mai avansate ca noi în acest sistem. De exemplu, cele mai multe oferte ruseşti vizează oraşele Moscova şi Sankt Petersburg. Ucraina propune să mergem în vacanţă în Crimeea. România are o ofertă foarte variată: mare, munţi sau schimb de locuinţe la oraş în interes de serviciu. Totodată, există propunerea de a vizita locurile pe care a fost ticluită legenda lui Dracula alias Vlad Ţepeş.
Cum faceţi schimb de case la modul practic?
După ce aţi ales destinaţia, adică localitatea, şi aţi găsit cîteva oferte interesante pentru Dvs., trebuie să contactaţi proprietarii locuinţelor în cauză. Unul dintre dezavantaje este că trebuie să vă sincronizaţi concediile. După ce aţi stabilit data, trebuie să întocmiţi un plan care să includă perioada pentru care faceţi schimb, detalii privind electrocasnicele disponibile din casă, cine şi cum va achita serviciile comunale, dacă faceţi schimb de automobile, dacă aveţi animale de companie care rămîn nesupravegheate acasă, cîte persoane vor locui temporar în locuinţa Dvs., cine din vecini v-ar putea îndruma în caz de necesitate, cum faceţi schimb de chei, cum funcţionează sistemul de încălzire, aveţi transport public în regiune, dacă aveţi grădină, terasă, balcon, conexiune la internet, calculator etc.
Puteţi chiar întocmi liste de tip contract în care să cădeţi de acord asupra condiţiilor de utilizare a caselor. În ultimă instanţă, trebuie să vă pregătiţi casa pentru oaspeţi, adică să faceţi curăţenie, să lăsaţi la îndemînă o listă cu telefoane de urgenţă, o hartă a regiunii, broşuri, reviste despre atracţiile turistice din împrejurimi, instrucţiunile de utilizare a diferitelor electrocasnice, instrucţiuni de îngrijire a plantelor/animalelor, dacă le aveţi, măsurile de securitate a locuinţei etc.
De obicei, persoanele care fac schimb de locuinţe solicită unui prieten sau vecin să întîmpine oaspeţii, pentru a le înmîna setul de chei şi, totodată, ca să verifice din cînd în cînd dacă totul este în regulă şi dacă aranjamentele stabilite între părţi sînt respectate.
Mai mult, înainte de a cădea de acord asupra unui schimb, puteţi contacta alţi membri care au făcut schimb cu proprietarii aleşi de Dvs. pentru a vedea dacă sînt de încredere sau nu.
Principalul avantaj al schimbului de locuinţe constă în bugetul redus pentru cazare. Banii economisiţi vă vor servi de minune în alte scopuri. Apoi aveţi ocazia să cunoaşteţi o ţară nu ca turist, ci din perspectiva unui localnic. Mai mult, vă puteţi refugia departe de locurile ce abundă în turişti. Normal că există şi dezavantaje pentru cei ce nu se vor simţi comod, ştiind că în patul lor va dormi o persoană străină sau dacă o altă gospodină va trebălui prin bucătărie. Din comentariile beneficiarilor acestui tip de vacanţe deducem că cel mai bine este ca cei ce fac schimb să fie în situaţii de viaţă asemănătoare, de exemplu, ambii parteneri au copii.
Există comentarii privind experienţe nereuşite, însă majoritatea beneficiarilor sistemului sînt extrem de mulţumiţi, ba chiar mulţi au devenit buni prieteni cu cei cu care au făcut schimb de case. Sperăm că această tendinţă în ale vacanţelor va prinde viaţă şi în Moldova, iar Revelionul viitor poate îl vom sărbători într-o ţară exotică, bucurîndu-ne de băi de soare sau de fericita ocazie de a da mîna cu Moş Crăciun în ţara lui de baştină, Lapland-ul finlandez.
La multi ani!
Adauga-ţi comentariu