Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Primarii pentru Creştere Economică – iniţiativa UE care dezvoltă economia locală

Ruxanda ENACHE | Proiect & Rezultat

O ţară este considerată puternică dacă dezvoltarea sa economică este, mai mult sau mai puţin, uniformă pe întreg teritoriul său. La acest capitol, Moldova are încă mari restanţe, având în vedere că la Chişinău şi Bălţi este concentrat practic întreg capitalul economic şi financiar al statului. Regiunile şi comunităţile, însă, au şi ele un mare potenţial de dezvoltare, care, deocamdată, din lipsă de resurse sau mai degrabă de viziune, nu este valorificat la maximum. Pentru a reduce din acest decalaj, UE a lansat în ţările Parteneriatului Estic Iniţiativa „Primarii pentru Creştere Economică” (M4EG), cu scopul de a determina factorii de decizie din teritoriu să aibă o nouă abordare în ceea ce priveşte dezvoltarea economică locală.

Trebuie să recunoaştem că în ultimele decenii s-au făcut investiţii şi în comunităţi. Într-o localitate a fost reparată o şcoală, o grădiniţă sau un centru medical, în alta a fost reabilitat un drum sau a fost construit un nou apeduct, iar în a treia a fost deschis un complex sportiv, un centru pentru tineri sau unul pentru bătrâni. Evident, toate realizările enumerate sunt importante pentru a spori atractivitatea localităţilor noastre, dar, cu siguranţă, nu sunt suficiente pentru a-i face pe oameni să-şi lege destinul de acestea.

Dezvoltarea economică locală ar putea constitui soluţia care are toate şansele să ofere un nou impuls regiunilor, pentru a le transforma în actori semnificativi în angrenajul economic al ţării. De doi ani, Republica Moldova este parte a Iniţiativei M4EG, timp în care autorităţile locale au fost încurajate şi ajutate să-şi elaboreze Planuri de Dezvoltare Economică Locală, să facă schimb de idei şi bune practici privind posibilităţile de transformare a localităţilor lor în generatori ai creşterii economice durabile, prin implicarea în dialogul public-privat şi promovarea inovaţiilor, prin crearea unui mediu de afaceri atractiv şi sporirea potenţialului turistic al localităţilor.

Autorităţile locale încep să se gândească la economia locală

Probabil, cel mai mare succes al acestei Iniţiative este faptul că autorităţile locale şi-au schimbat abordarea în raport cu dezvoltarea economică. Au conştientizat că anume ea este forţa motrice care poate mişca lucrurile, iar drept rezultat, o mare parte din eforturi sunt canalizate anume în această direcţie.

Pentru primarul mun. Edineţ, Constantin Cojocaru, în ultimii ani dezvoltarea economică locală a devenit o prioritate, edilul fiind convins că „a dezvolta regiunile, înseamnă a dezvolta ţara”. Încet, dar sigur, mun. Edineţ devine un veritabil pol de creştere economică în regiunea de nord a Republicii Moldova, aici fiind creat un Parc Industrial şi un Incubator de Afaceri, în conformitate cu Planul Local de Dezvoltare Economică Locală, elaborat cu suportul M4EG.

„Dacă la început noi căutam rezidenţi, acum rezidenţii ne caută pe noi. Avem propuneri de colaborare atât din partea companiilor locale, cât şi a celor din Italia şi Turcia. Mă bucură acest fapt, pentru că astfel este încurajată concurenţa. Iniţiativa UE privind dezvoltarea economică locală ne învaţă pe noi, Administraţia Publică Locală (APL), să colaborăm eficient cu mediul de afaceri, cu experţii şi cu cetăţenii. Insistenţa, abnegaţia şi tendinţa spre perfecţiune ne permite să implementăm idei valoroase şi să rezolvăm probleme care până acum păreau fără soluţii. Pur şi simplu, suntem obligaţi să batem la uşi şi să ieşim din zona de confort. Trebuie să sprijinim dezvoltarea afacerilor şi să nu admitem distrugerea lor. O vorbă înţeleaptă spune că `cel mai important este să nu încurci`. Noi am decis să ajutăm”, spune primarul.

Partea bună a lucrurilor este că şi tinerii încep să prindă gustul afacerilor în regiuni şi nu se tem să investească şi să-şi lege destinul de localităţile în care s-au născut. Vadim Roşca, administratorul şi co-fondatorul companiei CreativSeven, care prestează străinilor servicii de arhitectură, proiectări şi design, şi-a deschis oficiul în cadrul Parcului Industrial Edineţ, fiind ferm convins în perspectivele de dezvoltare ale acestuia.

„Pentru mine Chişinăul este un oraş stresant, având în vedere că nu mă pot acomoda în oraşe mari. Din acest considerent, ideea de a dezvolta regiunile mi se pare una foarte bună, care cu timpul va atrage şi mai mulţi oameni. Locuiesc în oraşul natal şi fac ceea ce-mi place - ce poate fi mai frumos?”, se întreabă tânărul antreprenor, în a cărui opinie „dezvoltarea regiunilor ar trebui să devină o prioritate naţională”.
Să gândim în unison

Graţie Iniţiativei M4EG au fost realizate o serie de instruiri în domeniul planificării, au fost elaborate Planuri de Dezvoltare Economică Locală şi, cel mai important, primarii au făcut schimb de idei atât între ei, cât şi cu colegii din ţările Europei de Est. În cadrul mai multor forumuri şi conferinţe naţionale şi internaţionale au discutat, au văzut şi s-au inspirat din noile experienţe.

Viceprimarul satului Avdarma, mun. Comrat, Igor Guseinov, este ferm convins că cheia succesului dezvoltării locale este simbioza dintre APL, societate şi comunitatea de afaceri. „Trebuie să conştientizăm că nesoluţionarea problemelor economice generează o serie de probleme sociale. Prin urmare, problemele economice trebuie puse în capul mesei, pentru că rezolvarea acestora contribuie la progresul localităţii”, este de părere viceprimarul.

Igor Guseinov susţine că schimburile de experienţă la care a participat l-au ajutat să vadă nu doar problemele, dar şi căile de soluţionare ale acestora. Iar lucrul cel mai serios pe care l-a conştientizat este că interacţiunea dintre mediul de afaceri şi APL, precum şi implicarea cetăţenilor în soluţionarea problemelor economice, sunt esenţiale. „Important este să gândim în unison cu toţii”, este convins viceprimarul.
 
 


Vrem ca mediul de afaceri să deţină mai mulţi bani
 
Cu siguranţă, fiecare localitate trebuie să-şi identifice punctele forte, care odată dezvoltate pot genera creştere economică la nivel local. Fie că este vorba de industria prelucrătoare, hale de ambalare, cultivarea produselor eco sau afaceri în turism, toate acestea vor aduce comunităţii beneficii doar dacă va exista o viziune clară în ceea ce priveşte dezvoltarea lor.

Pentru primarul comunei Cărpineni, raionul Hânceşti, Ion Cărpineanu, aderarea la Iniţiativa M4EG i-a oferit acces la un set de instrumente de analiză a economiei locale. „Este foarte important să cunoaştem exact care sunt avantajele şi dezavantajele economiei locale. Adevărul este că, de multe ori, noi nu suntem conştienţi de oportunităţile pe care le avem. În urma acestei analize, am reuşit să ne formăm o viziune clară în raport cu ce avem de făcut. Pe parcursul instruirilor la care am participat, am învăţat cum să identificăm punctele slabe şi tari ale întreprinderilor locale şi cum, în general, să facem o analiză a sectorului economic”, spune primarul.

Ulterior, toate aceste cunoştinţe s-au materializat într-un plan de dezvoltare locală şi a unui plan de acţiuni, care urmează a fi realizat pas cu pas. La Cărpineni, accentul va fi pus, în special, pe dezvoltarea industriei alimentare şi anume producerea de paste în stare proaspătă. De asemenea, primăria şi-a stabilit drept obiectiv ca în localitate să fie creată Asociaţia producătorilor de cereale, astfel încât toate cerealele produse în Cărpineni să fie ambalate, iar ulterior vândute în reţelele comerciale din ţară.

„Ceea ce ne dorim noi este ca business-ul să deţină mai mulţi bani, iar valoarea produselor locale să fie mai mare. Fără afaceri dezvoltate nu avem şanse să creştem nivelul de trai în mediul rural”, spune edilul.
Primarul satului Sărata Veche, Maria Galiţ, susţine că cea mai valoroasă experienţă ţine de schimbul de bune practici de care a avut parte, după ce localitatea pe care o conduce a aderat la Iniţiativa M4EG. „Schimbul de idei şi informaţii pe care l-am avut cu antreprenorii din sat m-a ajutat să înţeleg mai bine solicitările şi necesităţile mediului de afaceri, care se plâng de multă birocraţie”, afirmă primarul.

UE finanţează cele mai bune iniţiative economice locale

Până în prezent, mai multe administraţii publice din Republica Moldova au obţinut din partea UE suport pentru elaborarea Planurilor de Dezvoltare Economică Locală, dar şi resurse financiare pentru implementarea proiectelor la nivel local şi regional. Primii trei beneficiari ai suportului oferit de UE sunt Consiliul Raional Cimişlia, care implementează proiecte în valoare de 336,1 mii euro, primăria municipiului Edineţ – 643,5 mii euro şi Comitetul executiv din Găgăuzia – 516,2 mii euro.

Reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Boris Filipov, care este responsabil de implementarea proiectului M4EG în Moldova, susţine că „M4EG este una din cele mai bune iniţiative pe care le coordonează, având în vedere că aceasta oferă oamenilor rezultate palpabile”.

„Iniţiativa susţine autorităţile locale care au întocmit planuri de dezvoltare economică locală şi monitorizează implementarea acestora. De asemenea, cele trei proiecte în implementare au avut un impact deosebit în crearea condiţiilor pentru dezvoltarea antreprenorialului în regiuni. „De exemplu, proiectul de la Edineţ este unul din cele mai performante şi mai bune proiecte pe care le-am avut în cadrul acestei iniţiative în Moldova. Unul din rezultatele proiectului este crearea oportunităţilor pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi dezvolte abilităţile la ei acasă”, este de părere Boris Filipov.

În loc de concluzii

Conştientizarea de către primari a rolului economiei locale în cadrul economiei naţionale este, cu siguranţă, cel mai important factor care poate pune bazele unui nou început. Un început în care comunităţile să se simtă importante şi apreciate. Indiscutabil, valorificarea potenţialului economic local va spori atractivitatea regiunilor, iar în rezultat vom avea de câştigat noi, cetăţenii Republicii Moldova.■

 

Comentarii [1]

Comentariu
  • 18.11.2019 01:12:16 David
    Numai declaratii da dezvoltarea nu prea sa vada!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
15
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5691085

WebArt Pro