Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

€10 mil. pentru ProCreditBank

Margareta MOCREAC | Bănci & Finanţare

După criza bancară din 2014, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la fel ca şi multe alte instituţii internaţionale, a redus drastic finanţarea pentru sectorul bancar al RM. Timp de trei ani, BERD a cooperat cu o singură instituţie financiară, Mobiasbancă Groupe Societe Generale. Odată însă cu stabilizarea situaţiei din sistemul bancar, instituţiile internaţionale au extins cooperarea cu băncile din RM, iar un nou acord de finanţare semnat de BERD cu banca comercială ProCreditBank Moldova la sfârşitul lunii octombrie este un exemplu elocvent în acest sens.

La 25 octombrie 2018, BERD a oferit un împrumut de 10 mil. de euro băncii comerciale ProCreditBank Moldova.  Acordul de creditare a fost semnat la sediul BERD de la Chişinău de Vicepreşedintele BERD, Alain Pilloux, şi Vicepreşedintele ProCreditBank Moldova, Irina Coroi-Jovmir.

Fondurile au fost oferite în cadrul liniei de creditare EU4Business – BERD. Aceasta prevede că UE oferă finanţare nerambursabilă ca parte a iniţiativei sale EU4Business. Condiţiile liniei de creditare presupun că ProCreditBank va oferit împrumuturi ÎMM pentru îmbunătăţirea procesului de producere şi a calităţii produselor finale, astfel încât acestea să devină mai competitive pe piaţa UE.
Alain Pilloux a ţinut să menţioneze că ProCreditBank este a doua bancă după Mobiasbancă Groupe Societe Generale care beneficiază de linia de creditare EU4Business.

„Linia de creditare EU4Business este un exemplu concludent al cooperării strânse între UE şi BERD, cooperare care se extinde pe zi ce trece”, a spus Allain Pilloux. ”Vreau să mulţumesc ProCreditBank pentru implicare şi sunt sigur că va fi un parcurs reuşit pentru noi toţi”, a adăugat Allain Pilloux.
Prezentă la ceremonia de semnare a acordului, Urszula Pallasz, însărcinată cu afaceri în cadrul Delegaţiei UE în RM, a declarat că UE este satisfăcută de felul în care decurge implementarea proiectului EU4Business şi de ultimele evoluţii de pe piaţa bancară a RM.

„Suntem mulţumiţi că situaţia de pe piaţa bancară din RM s-a stabilizat, iar eforturile depuse de FMI şi UE au rezultat într-un sistem bine funcţional. Vrem ca această activitate să continue, astfel încât un număr cât mai mare de întreprinderi să beneficieze de pe urma asistenţei UE”, a spus Urszula Pallasz.

„Doresc băncii ProCreditBank Moldova să obţină cât mai multe cereri bune din partea ÎMM. Angajamentul nostru este de a sprijini şi oferi rezultate palpabile cetăţenilor RM”, a adăugat reprezentantul UE.
La rândul său, vicepreşedinta ProCreditBank Moldova, Irina Coroi-Jovmir, a explicat că ÎMM vor beneficia de împrumuturi pentru o perioadă de minimum 36 de luni şi maximum 12 ani. „Suma maxima a împrumuturilor va fi de 3 mii euro, iar cea maximă de 50 mii euro. Rata dobânzii va fi de 4,5-6%. Cu cât perioada este mai mică, cu atât rata este mai mare şi viceversa”, a spus Irina Coroi-Jovmir.
Reprezentanta ProCreditBank a ţinut să menţioneze că beneficiarii acestor credite se vor bucura şi de o componentă de grant, în mărime de până la 15%.

„Clientul va fi informat despre faptul că în cazul în care realizează cu succes proiectul şi rambursează în termen suma creditului va beneficia şi de o componentă de grant. Acest lucru va fi stabilit în contract”, a spus Irina Coroi-Jovmir.

Vicepreşedinta băncii a precizat că la sfârşitul lunii iunie 2018, din totalul de credite oferite de ProCreditBank, 97% au fost direcţionate spre ÎMM. Dintre acestea, 27% au fost acordate pentru sectorul agricol, iar  16,4% pentru proiecte de eficienţă energetica, credite „verzi” şi proiecte de energie regenerabilă.

„Suntem cunoscuţi pe piaţă drept un bun susţinător al sectorului agricol şi al celui de producere. De asemenea, lucrăm cu clienţii care aleg să investească în proiecte de eficienţă energetica, credite „verzi” şi proiecte de energie regenerabilă. Ei sunt inovativi, privesc în viitor şi tind să-şi dezvolte afacerile. Din acest considerent, credem că noua linie de creditare va fi în interesul clienţilor noştri”, a mai spus Irina Coroi-Jovmir.

Întrebată cum instituţia bancară pe care o reprezintă se asigură că nu oferă aşa-numitele „credite toxice”, care au dus la dispariţia a circa $1 mlrd. din sistemul bancar în anul 2014, Irina Coroi-Jovmir a subliniat faptul că ProCreditBank Moldova aparţine grupului german ProCreditBank, iar acest lucru înseamnă că banca este supravegheată ”nu doar de Banca Naţională a Moldovei, dar şi de instituţiile regulatorii din Germania”.

„Activitatea noastră bancară corespunde celor mai bune practici folosite pe pieţele UE. Prin urmare, ProCreditBank nu a întâmpinat niciun fel de dificultăţi în procesul de implementare a standardelor Basel III. În plus, ProCreditBank nu este o bancă universală. Suntem destul de atenţi în ceea ce priveşte baza de clienţi cu care colaborăm. Vrem să cunoaştem fiecare client în parte, iar asta înseamnă că noi ştim care este beneficiarul efectiv al companiei şi modelul său de afaceri”, a conchis vicepreşedinta ProCreditBank, Irina Coroi-Jovmir.

Contactată de Profit, şefa biroului BERD în R. Moldova, Angela Sax, a declarat că în viitorul apropiat BERD intenţionează să semneze un acord similar cu o altă bancă comercială din RM.
„De asemenea, rămânem deschişi pentru cooperare cu alte bănci din RM care îndeplinesc standardele BERD şi care doresc să aibă acces la finanţare pe termen lung,” a spus Angela Sax.  

Întrebată cât de dificile au fost negocierile cu ProCreditBank, Angela Sax a spus: „ProCreditBank Moldova este partenerul nostru de lungă durată, iar până în prezent am avut o cooperare excelentă cu această instituţie financiară. Această bancă face parte din grupul ProCreditBank care îşi are sediul la Frankfurt şi este unul dintre principalii finanţatori ai ÎMM. În ultimii ani, banca a acordat o atenţie deosebită finanţării proiectelor de energie regenerabilă. În acelaşi timp, sprijinul pentru sectorul privat şi tranziţia la o economie verde sunt unul dintre elementele de bază ale mandatului BERD şi ale strategiei noastre. Deci, avem foarte multe lucruri în comun şi suntem foarte bucuroşi că acum companiile moldoveneşti pot beneficia de pe urma acestui parteneriat.”■
 

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 26.11.2018 09:09:26
  • 26.11.2018 11:04:21 Ana
    Acum si banca aceasta age banii eftin si lungi, ce este foarte bine pentru intreprindarii mici si mijlociu.

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
18
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5685507

WebArt Pro