Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Afaceri care promovează standarde europene

Text Mariana TABUNCIC Foto AFP © EU/Neighbourhood INFO CENTRE | Investiţii în economie

Una din condiţiile esenţiale pentru integrarea Republicii Moldova în UE este dezvoltarea ţării în baza practicilor europene. Treptat, experienţa comunitară prinde contur şi în Republica Moldova, tot mai mulţi moldoveni fiind interesaţi să aducă şi să promoveze în ţară noi tehnologii, să presteze servicii de calitate sau să ofere angajaţilor condiţii decente de muncă. Afacerile dezvoltate în ultimii ani cu susţinerea Programului naţional de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, finanţat din resursele UE, sunt un exemplu elocvent că noile tehnologii şi practici europene de muncă îşi fac loc şi în Republica Moldova. Reporterul Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene a făcut cunoştinţă cu două afaceri lansate şi sprijinite financiar de migranţi moldoveni, dar gestionate de rudele de gradul I ale acestora, care aduc acasă experienţe europene.

Aliona Domentean din oraşul Chişinău şi Liliana Artene din oraşul Călăraşi gestionează fiecare câte o afacere – prima în domeniul producerii şi aplicării pardoselilor, iar a doua în domeniul prestării serviciilor de reparaţie şi întreţinere a autovehicolelor. Ceea ce uneşte cele două afaceri este că ambele au beneficiat de susţinerea Programului PARE 1+1, iar rudele de gradul I, care muncesc în străinătate, le-au încredinţat investiţiile pentru a dezvolta afacerile şi a promova în acelaşi timp standardele UE în Republica Moldova.

Nano-Decor: Resursele PARE 1+1 ne-au ajutat să ne menţinem pe piaţă

Aplicarea pardoselilor industriale şi decorative, a celor din beton lustruit şi antiderapante este o practică răspândită în ţările UE, care începe să devină cunoscută şi în Republica Moldova. De mai bine de patru ani, compania Nano-Decor din Chişinău practică această activitate, numărându-se de fapt printre deschizătorii de drum în acest domeniu în ţara noastră. Directorul companiei, Aliona Domentean, a lansat afacerea în 2010, iar în 2012 a solicitat suportul Programului PARE 1+1, fiind ajutată în acest sens de părinţii socri care de mai mulţi ani muncesc în Italia şi care, de fapt, au adus această tehnologie în ţara noastră. „Am apelat la resursele PARE 1+1 având în vedere că afacerea parcurgea o perioadă complicată. Făcusem deja investiţii considerabile de peste un milion de lei, iar la un moment dat am simţit că exista riscul să nu mai rezistăm pe piaţă. Cele 200 mii lei oferite de PARE 1+1 ne-au permis să achiziţionăm două utilaje pentru şlefuit pardoseala şi două aspiratoare industriale, care ne ajută să creştem rentabilitatea, să micşorăm costurile şi să automatizăm procesul”, spune stăpâna afacerii.   

Noile sisteme de pardoseli, care pot fi aplicate în spaţii industriale, sportive, în oficii sau în apartamente, sunt mult mai rezistente decât cele tradiţionale folosite în Republica Moldova, cum ar fi gresia, parchetul sau linoleumul. „Aplicăm sistemele industriale spaţiilor curate, cum ar fi garaje, depozite şi frigidere agricole, hăli de producere, parcări. Costul unui m.p. de astfel de pardoseală variază de la 8 la 50 euro. În domeniul sportiv, utilizăm noile tehnologii pentru sălile de fitness, corturi de tenis, bazine etc. În oficii sau apartamente utilizăm sistemele decorative, ale căror preţuri variază de la 35 la 90 euro/m.p. Acestea sunt un conductor bun de căldură, sunt rezistente la traficul pietonal, ecologice şi antibacteriene”, spune Aliona Domentean.

Întrebată despre rentabilitatea afacerii, directorul companiei constată că „dacă nu ar fi fost rentabil, probabil nu ar fi iniţiat o astfel de activitate”. „Sunt nuanţe pe care le-am învăţat din mers, iar acum gestionez afacerea sub toate aspectele – de la finanţe şi contabilitate, încheierea contractelor cu furnizorii până la discutarea preferinţelor clienţilor. Avem planuri mari, intenţionăm să majorăm numărul de clienţi, să aducem sisteme de pavaj inovative, cu alte cuvinte, suntem mereu în căutare de ceva nou. Da, nu este simplu şi nici uşor, dar orice afacere are nevoie de timp. Am devenit un nume cunoscut pe piaţă şi ar fi păcat să ne oprim. În plus, dincolo de investiţia financiară, s-a depus şi mult suflet”, susţine directorul companiei.

Vasile Pohonţu, unul dintre cei şase angajaţi ai Nano-Decor, afirmă că activitatea desfăşurată în cadrul companiei pe parcursul a patru ani de activitate i-a asigurat nu doar un loc de muncă stabil, dar îi oferă şi o satisfacţie personală. „Este plăcut să vezi reacţia oamenilor şi faptul că apreciază ceea ce faci. Acest sentiment de împlinire este extrem de important pentru noi”, spune angajatul.


Pro Clas Service: Calitate şi confort în deservire

La periferia oraşului Călăraşi de un an de zile activează un Centru modern de prestare a serviciilor în domeniul deservirii auto, Pro Clas Service. Investiţia de peste un milion de lei a fost utilizată pentru construcţia imobilului de circa 320 m.p. Acesta dispune de un oficiu, unde pot fi procurate uleiuri, anvelope, discuri, filtre de ulei etc., de o încăpere echipată corespunzător pentru reparaţia concomitentă a trei automobile, dar şi de o spălătorie auto. În rezultat, şoferii pot beneficia de un spectru larg de servicii, astfel încât automobilul să le fie mereu în stare bună.

Resursele obţinute prin intermediul Programului PARE 1+1, în sumă de 200 mii lei, au fost utilizate pentru procurarea utilajului şi a uşilor imobilului. „Mai mult, o vorbă populară spune – când ţi se dă, ia – respectiv ar fi fost păcat să nu beneficiem de aceste investiţii, dacă statul ţi le oferă doar ca să munceşti”, spune Sergiu Artene, soţul Lilianei Artene.

Avocat de profesie, Sergiu Artene, care a învăţat de la zero ce înseamnă să lucrezi în domeniul prestării serviciilor auto, simte totuşi un gust dulce-amar atunci când vorbeşte despre afacere. Dulce - pentru că a reuşit împreună cu fratele său, care munceşte în Italia, să pună pe picioare un business de perspectivă, beneficiind inclusiv de susţinerea Programului PARE 1+1, iar amar - pentru că nu este suficient doar ca statul să te încurajeze să-ţi deschizi o afacere. „Pentru a avea reuşite, este necesar să fie create şi condiţiile care să-ţi permită să dezvolţi afacerea. Ca şi în oricare alt gen de activitate, existenţa unui business de succes în domeniul reparaţiei vehiculelor este dictată de o concurenţă sănătoasă. Or, noi nu putem vorbi de aşa ceva în situaţia în care statul permite prestarea serviciilor de întreţinere a automobilelor de către persoane particulare, în condiţii inadecvate, care pun în pericol securitatea persoanelor şi a mijloacelor de transport. Mai mult, în acest caz nu se plătesc impozite, iar cei care au de suferit nu suntem doar noi, dar şi statul”, declară Sergiu Artene.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menţionează că ajutorul acordat de UE Programului PARE 1+1 are un rol decisiv în ceea ce priveşte susţinerea revenirii migranţilor în patrie. „Proiectul contribuie la reducerea migraţiei, prin motivarea persoanelor plecate peste hotare să se întoarcă acasă pentru a-şi lansa propria afacere. Din anul 2010, UE a investit peste 6 milioane euro în acest Program, acordând suport unui număr de peste 700 de proiecte investiţionale în Republica Moldova, în rezultat fiind create mai mult de 1200 locuri de muncă. Finanţând Programul PARE 1+1, UE investeşte, de fapt, în bunăstarea şi dezvoltarea ţării. Pentru a susţine financiar proiectul, ne dorim ca plafonul maxim de acordare a grantului să fie majorat. De asemenea, vrem să vedem o îmbinare dintre capitalul investiţional şi susţinerea dezvoltării mediului de afaceri, cu accent pe întreprinderile agricole şi cele din mediul rural”, opinează Pirkka Tapiola.■

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului ”Vecinii UE est”. Opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului.

Comentarii [9]

Comentariu
  • 30.11.2016 05:51:02 Nicolae
    In Moldova standarte europene - nonsens...
  • 15.12.2016 12:50:18 Ovidiu
    Nu cred ca calitatea este asa ca in tarile europene.
  • 09.05.2017 10:19:24
  • 14.05.2017 08:47:29
  • 18.05.2017 02:20:17
  • 06.06.2017 08:18:01
  • 08.02.2019 09:16:53
  • 01.11.2021 09:24:02
  • 30.12.2023 08:33:28

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
16
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5685644

WebArt Pro