Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cetăţenie româna pentru toţi

Natalia CIUBAROV | Alegeri & Promisiuni

Visul moldovenilor la libera circulaţie în Uniunea Europeană ar putea deveni realitate mai devreme decât promite Premierul Vladimir Filat, adică la sfârşitul anului 2013. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă, în goana după voturile alegătorilor din străinătate, care au făcut deja diferenţă la alegerile prezidenţiale din România, deputaţii români vor da curs iniţiativelor legislative înaintate de Forumul Democrat al Românilor din Moldova şi Consiliul Unirii, care prevăd acordarea automată a cetăţeniei române tuturor basarabenilor şi bucovinenilor.

Respectivele proiecte de lege, înregistrate în octombrie curent la Parlamentul României de către deputatul neafiliat Daniel Oajdea, membru al Partidului Poporului „Dan Diaconescu”, prevăd modificarea Legii cetăţeniei şi a Legii cu privire la actele de stare civilă, astfel încât „persoanele ce au deţinut cetăţenia română prin naştere până la 23 august 1944, precum şi descendenţii lor până la gradul III, pot solicita înscrierea în Registrul de Stare Civilă Român a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţi străine”. Dacă iniţiativele vor fi adoptate de legiuitorii români, atunci moldovenii vor putea să-şi înscrie actele de naştere şi căsătorie în orice judeţ din România, după care vor putea să-şi perfecteze paşaportul român.

Autorii proiectelor de lege susţin că Parlamentul României avea datoria, încă de la destrămarea URSS, să adopte un document prin care românii din teritoriile româneşti, ocupate în urma pactului Ribbentrop-Molotov, să fie repuşi în drepturile lor cetăţeneşti deoarece basarabenii şi bucovinenii nu au renunţat la cetăţenia română, ci au fost lipsiţi de ea cu forţa.
Analiştii politici susţin că iniţiativa a ajuns în vizorul legislatorilor români anume acum, deoarece România se afla în pragul unor noi alegeri parlamentare.

În acelaşi timp, moldovenii care ani la rând înfruntă maşinăriile birocratice din statul român şi din RM pentru a-şi perfecta actele necesare redobândirii cetăţeniei române au salutat gestul deputatului Oajdea, deoarece acesta i-ar scuti de mai multe drumuri pe la autorităţile responsabile de oferirea cetăţeniei, precum şi de o groază de bani pentru călătorii, acte, intermediari şi vize.

Totuşi posibilitatea ca deputaţii şi senatorii români să nu ajungă la un consens în timp util este destul de mare, ceea ce ar putea însemna că respectivul proiect de lege se va prăfui prin sertare încă patru ani de zile, până la următoarele alegeri parlamentare.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 09.04.2015 05:09:12
  • 23.01.2017 12:52:19
  • 28.11.2021 09:48:37

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2517646
Vizitori unici:
5341672

WebArt Pro