Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

CFI este deschisă pentru toţi

Margareta MOCREAC | Economie & Investiţii

Corporaţia Financiar-Internaţională (CFI), structură a Băncii Mondiale, este prezentă pe piaţa R.Moldova deja de 15 ani. Pe parcursul acestei perioade, zeci de companii din diferite sectoare ale economiei naţionale au reuşit să stabilească relaţii de cooperare cu această importantă structură financiară. În acelaşi timp, alte zeci, dacă nu chiar sute de companii moldoveneşti, visează la un parteneriat cu CFI, cooperarea cu care este considerată a fi un bilet norocos pentru o dezvoltare de succes. Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Profit, Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii CFI în România şi R.Moldova, vorbeşte despre proiectele implementate în ţara noastră cu sprijinul Corporaţiei, condiţiile de creditare şi măsurile care ar putea îmbunătăţi climatul investiţional.

      Profit:  R.Moldova a devenit membru al CFI în anul 1995. De atunci Corporaţia a alocat ţării noastre $87 mil. din fondurile sale şi a atras alte $25 mil. pentru a sprijini infrastructura, domeniul telecomunicaţiilor, agrobusinessul şi sectorul financiar. Care este cel mai de succes proiect implementat în R.Moldova cu sprijinul CFI, proiect de care sînteţi foarte mîndră?
      A.M.: 
Mă mîndresc cu toate proiectele implementate de CFI în Moldova. Desigur, există cîteva proiecte care ne sînt mai aproape de suflet. Printre acestea se numără proiectele mai vechi, dat fiind faptul că ele au reprezentat startul activităţii CFI în Moldova. În sectorul non-financiar, CFI a sprijinit două dintre cele mai mari investiţii străine directe în Moldova. Este vorba de primul operator de telefonie mobilă din Moldova, compania Voxtel ($17 mil.), şi proiectul de reabilitare şi privatizare a trei reţele de distribuţie a energiei electrice (RED Chişinău, RED Centru şi RED Sud) de către compania Union Fenosa ($25 mil.).
     Profit: Cine sînt clienţii CFI în R.Moldova şi care sînt condiţiile pentru a putea obţine finanţare de la această structură internaţională?
     A.M.:
Clienţii noştri sînt companii care activează în diferite domenii ale economiei naţionale, de la telecomunicaţii (Orange, fosta companie Voxtel) la agrobusiness  (Vinăria Bostavan), sectorul energetic (RED Union Fenosa) şi cel financiar (ProCredit, Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Mobiasbanca). CFI este disponibilă să acorde finanţare tuturor investitorilor care dispun de un business-plan bine întemeiat, se bucură de o bună reputaţie pe piaţă şi sînt implicaţi în activităţi care au un impact important asupra dezvoltării economiei.
     Nu există o cerere standard pentru finanţare din partea CFI. Companiile şi întreprinzătorii locali şi cei străini care intenţionează să creeze o nouă afacere  sau să o extindă pe cea existentă pot apela la CFI direct. Pentru aceasta este necesar de a studia condiţiile de finanţare publicate pe pagina web a CFI (www.ifc.org). După o analiză preliminară, CFI va cere prezentarea unui studiu de fezabilitate detaliat sau a unui business- plan, documente în baza cărora se ia decizia de finanţare.
     Profit: Ce parametri au o importanţă decisivă în procesul de luare a deciziei privind finanţarea sau respingerea unui anumit proiect?
     A.M.: 
De regulă, companiile finanţate de CFI trebuie să reprezinte sectorul privat. Excepţie pot face companiile de stat aflate în process de privatizare. Deşi CFI nu cere garanţii guvernamentale pentru creditele acordate, în ţările în curs de dezvoltare noi deseori insistăm asupra unei colaborări strînse cu structurile statului. După cum am menţionat mai sus, impactul proiectelor propuse spre finanţare asupra dezvoltării economiei, precum şi sprijinul financiar sînt criterii importante în luarea deciziilor. 
     Profit: Pe lîngă acordarea resurselor financiare, CFI participă în capitalul statutar al unor companii moldoveneşti?
     A.M.:
Da, participă şi acesta este unul dintre scopurile CFI în R.Moldova. Prezenţa corporaţiei în capitalul statutar al companiilor este un fel de „ştampilă de aprobare” care ajută aceste companii să se dezvolte.
    Profit: Una dintre principalele ramuri ale economiei moldoveneşti, sectorul vitivinicol, se confruntă în prezent cu o criză acută. În anul 2008 CFI a acordat asistenţă financiară Vinăriei Purcari. Puteţi să ne spuneţi exact în ce a constat acest ajutor?
     A.M.:
Scopul investiţiilor efectuate de CFI a fost de a recapitaliza compania Bostavan (din care face parte Vinăria Purcari – Profit) care a avut de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia la importul de vin moldovenesc în anul 2006 cu scopul de a ajuta întreprinderea să înregistreze creşteri şi să-şi sporească competitivitatea pe pieţele de export. Prin susţinerea acestei companii, CFI a urmărit un scop triplu: menţinerea locurilor de muncă în R.Moldova, asigurarea veniturilor pentru fermieri şi îmbunătăţirea standardelor de securitate alimentară.
    Profit: Ar putea cooperarea dintre CFI şi Vinăria Purcari servi drept exemplu pentru alte companii vinicole care, de asemenea, au nevoie stringentă de investiţii?
    A.M.:
Întotdeauna există loc pentru cooperare cu condiţia ca toate companiile care aplică pentru finanţare să îndeplinească criteriile menţionate mai sus.
    Profit:  Este bine cunoscut faptul că principala problemă cu care se confruntă multe companii din R.Moldova este lipsa resurselor financiare competitive pe termen lung care pot fi obţinute sub formă de investiţii, credite sau procurarea unei cote-părţi din acţiuni. Din păcate, nici una dintre aceste metode nu se bucură de un succes prea mare în Moldova, dat fiind riscurile majore. Care ar fi deci soluţia pentru aceste companii?
    A.M.:
  O piaţă mai transparentă cu principii de guvernare corporativă bine puse la punct ar contribui semnificativ la îmbunătăţirea climatului investiţional, lucru de care Moldova are atît de mult nevoie.
    Profit:  În pofida faptului că ratingul de ţară al R.Moldova este destul de scăzut, CFI a riscat să investească în ţara noastră. De ce?
    A.M.:
Moldova este o ţară membră a Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare, care este fondul Băncii Mondiale pentru cei mai săraci şi o piaţă în proces de formare care, la fel ca multe ţări din regiune, a fost afectată de criza globală. Împreună cu alte instituţii financiare internaţionale, CFI încearcă să îmbunătăţească standardele de piaţă, să creeze noi locuri de muncă şi să reducă sărăcia. Prin programul său de creditare B, CFI ajută băncile comerciale să obţină credite în  condiţii avantajoase. Toate aceste aspecte stimulează dezvoltarea sectorului privat care este locomotiva creşterii economice.
    Profit: R.Moldova a înregistrat o creştere economică de 5.6% în primele şase luni ale anului curent. În multe ţări dezvoltate creşterea economică a fost mult mai modestă – de 1%-3%. Credeţi că un ritm de creştere economică mai înalt ar putea convinge investitorii străini să investească în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în R.Moldova?
    A.M.:
Da, acest lucru este posibil, cu condiţia ca creşterea economică să fie însoţită de un sistem economic sănătos.
    Profit: Revista Profit se axează în mare parte pe subiecte financiare şi economice, din această cauză pentru cititorii noştri ar fi interesant să ştie dacă CFI intenţionează să procure acţiuni în careva instituţii financiare sau de asigurare din Moldova în viitorul apropiat.
    A.M.:
CFI poartă discuţii cu companii din diferite sectoare ale economiei, dar aceste negocieri sînt încă la o etapă incipientă şi conţinutul lor nu poate fi făcut public pentru moment.
    Profit: Cum aţi caracteriza situaţia financiară din R.Moldova din punctul de vedere al unei structuri financiare importante cum este CFI?
    A.M.: 
Economia moldovenească se confruntă cu multe provocări, dar dat fiind faptul că în prima jumătate a anului curent a fost înregistrată o creştere, acest fapt este un semnal foarte pozitiv. Politicile economice menite să încurajeze diversificarea sectorului real al economiei ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării ţării.

Comentarii [7]

Comentariu
  • 19.11.2010 04:44:47 Ioana
    Interesant, CIF intentioneaza sa-si deschida reprezentanta la Chisinau. Cred ca acesta ar face mai acesibile fondurile corporatiei pentru oamenii de afacere moldoveni.
  • 14.05.2013 01:00:32
  • 27.12.2013 11:24:57
  • 28.04.2016 12:15:36
  • 06.01.2017 04:45:58
  • 23.06.2017 02:28:50
  • 05.08.2019 10:35:55

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
14
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5683932

WebArt Pro