Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Bioetanol de la Zernoff

Compania & Strategie

Zernoff – prima companie din Moldova care a început să producă bioetanol şi să-l exporte în UE.

Compania Zernoff a trecut certificarea europeană ISCC, devenind prima companie din  Republica Moldova care a obţinut dreptul de a exporta bioetanol în Europa. Este un pas important în noua strategie de transformare a Zernoff într-o companie energetică producătoare de resurse regenerabile de energie.

Ca parte a acestei strategii, în prima jumătate a anului 2022, a fost modernizată una dintre platformele de producere ale Zernoff, unde a fost lansată producerea celui mai solicitat biocombustibil - bioetanol. Acesta este un combustibil finit, utilizat pentru motoarele cu ardere  internă. Bioetanolul se amestecă uşor cu benzina şi reduce semnificativ emisiile de seră.

În 2018, Uniunea Europeană a adoptat programul RED II, care prevede ca până în 2030 14% din totalul combustibilului utilizat în transport să fie de origine biologică. Majoritatea ţărilor UE au înregistrat deja suficiente progrese în punerea în aplicare a acestui program. Staţiile Peco din ţările UE au început să vândă amestecuri de bioetanol şi benzină, care înlocuiesc treptat benzina tradiţională A95/98.

După obţinerea certificării ISCC EU, Zernoff intră pe piaţa biocombustibilului din Europa ca membru cu drepturi depline al lanţului de aprovizionare durabil certificat.

Programul de certificare ISCC a fost elaborat de UE pentru aplicare globală şi acoperă evaluarea criteriilor pentru producerea durabilă, gestionarea şi estimarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Strategia energetică a Republicii Moldova prevedea, de asemenea, că până în 2020 10% din totalul combustibilului va fi de origine biologică, dar acest obiectiv încă nu a fost atins.

 



„Considerăm că Republica Moldova ar trebui să se alăture cât mai curând posibil programului de stimulare a producţiei şi consumului de biocombustibili implementat de către Uniunea Europeană, menţionează directorul companiei Zernoff, Eduard Diaciuc. Acest lucru va reduce dependenţa ţării noastre de importul produselor petroliere, va reduce semnificativ emisiile nocive, va contribui la creşterea pieţei interne de cereale şi culturi industriale, precum şi la creşterea valorii adăugate create în ţară.”

Zernoff exportă produse în valoare de 39 milioane de euro pe an, procesând 150.000 tone de cereale pe an. Compania are circa 350 de angajaţi, contribuţia companiei la bugetul de stat sub formă de impozite fiind de peste 130 milioane de lei.

Bioetanolul este un alcool deshidratat (foarte concentrat), utilizat ca aditiv pentru combustibil. Bioetanolul este capabil să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră de către vehicule, ceea ce este important pentru reducerea impactului asupra mediului.

Comparativ cu benzina, bioetanolul are un număr octanic mai mare (99), o temperatură de ardere mai scăzută şi o evacuare mai curată, deoarece nu conţine sulf. În plus, alcoolul arde fără formarea de cenuşă. Prin urmare, atunci când se utilizează benzina care conţine bioetanol, pe bujii se formează mai puţine depuneri poluante, iar motorul se încălzeşte mai puţin.

Un exemplu de utilizare în masă a bioetanolului ca şi combustibil pentru motor este Brazilia, unde  aproape întregul parc de autovehicule  foloseşte  combustibil cu aditivi de bioetanol (până la 20%) sau bioetanol pur (99,8% şi 0,2% apă).■

 

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2506623
Vizitori unici:
5313415

WebArt Pro