Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

15 ani de investiţii în viitor

Alina MARCU | Companii & Investiţii

Economia modernă a R. Moldova este în mare măsură construită datorită eforturilor companiilor mari, inclusiv ale membrilor Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA). Fondată în 2003, aceasta a devenit prima asociaţie non-profit şi non-politică a companiilor cu capital străin.

FIA a marcat aniversarea în cadrul unui eveniment cu genericul „15 ani de investiţii în viitorul Moldovei”. Preşedintele FIA, speakerul comitetului de conducere al întreprinderii mixte Suedzucker Moldova, Alexander Koss, a menţionat că asociaţia a contribuit la crearea unui mediu care permite nu doar asigurarea dezvoltării durabile a afacerilor, ci şi dezvoltarea întregii ţări.

Alexander KOSS: Meritul investitorilor străini nu constă doar în afluxul de capital în economia ţării, dar şi în asigurarea dezvoltării durabile a mediului de afaceri. Astăzi, perspectiva investiţiilor în R. Moldova, inclusiv a celor străine, depinde de capacitatea de previzibilitate a investitorilor şi Guvernului şi de capacitatea de a face faţă provocărilor globale şi locale. Investitorii nu doresc să măsoare totul în perioade scurte - de la alegeri la alegeri. FIA este în afara politicii şi este capabilă să interacţioneze eficient cu fiecare Guvern. Cu viteză şi eficienţă diferite, experienţa de 15 ani a FIA şi, în special, în ultimii doi ani, a arătat că expertiza şi viziunea noastră sunt mereu solicitate.

Investiţii de peste €1,15 mlrd.

Asociaţia Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 ţări - companii care funcţionează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicaţii, medicină, distribuţie, consultanţă etc.

Directorul executiv FIA, Ana Groza, a menţionat că misiunea asociaţiei este de a contribui la îmbunăţirea mediului de afaceri şi a climatului investiţional din R. Moldova.

Ana GROZA: Investiiţiile totale ale companiilor membre FIA în economia R. Moldova au depaşit 1,15 mlrd. euro. În aceste companii activează peste 16 mii persoane. Pentru anul 2017, companiile membre FIA au contribuit la bugetul de stat cu circa 125 mil. euro, iar la bugetul asigurărilor sociale cu aproximativ 20 mil. euro.

FIA - promotor al mediului investiţional atractiv

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că prezenţa companiilor străine în R. Moldova este importantă pentru economia ţării şi a apreciat propunerile valoroase care au venit, de-a lungul timpului, din partea mediului de afaceri.

Andrian CANDU: FIA nu înseamnă doar o comunitate a oamenilor de afaceri, ci vorbim despre o echipă de profesionişti care, împreună cu autorităţile, promovează cele mai bune politici în vederea atragerii investiţiilor şi îmbunătăţirii mediului de afaceri. Venirea unei companii străine în R. Moldova înseamnă nu doar bani şi profit, înseamnă educaţia angajaţilor şi politică corporativă, inovaţii, ştiinţă, dezvoltare în diferite domenii. FIA a jucat şi joacă un rol important în promovarea politicilor şi reformelor în mediul de afaceri, astfel încât R. Moldova să devină o piaţă şi o ţară în care economia să crească.

„Cartea Albă” - cartea de vizită a FIA

În anul 2017 a fost publicată cea de-a 5-a ediţie a „Cărţii Albe”. Devenind deja o tradiţie, aceasta se publică o dată la doi ani, şi se doreşte a fi o platformă de comunicare între mediul de afaceri şi autorităţi, pentru a facilita accesul investiţiilor străine în R. Moldova. Ediţia curentă a „Cărţii Albe”, cu un volum de 50 de pagini, cuprinde şapte capitole - legislaţia fiscală, relaţiile de muncă, concurenţă, sistemul bancar, subiecte funciare, medicină/sănătate, energetică.

Doar după un an de la lansarea „Cărţii Albe”, experţii FIA au remarcat nivelul fără precedent de punere în aplicare a acestor propuneri. În special, din totalul de 73 de propuneri: 18% - adică 13 propuneri sunt deja implementate, iar alte 38 (52%) se află în stadiul proiectelor de lege şi a hotărârilor de Guvern.

Comparativ cu ediţiile precedente, directorul executiv FIA, Ana Groza, a subliniat progresul înregistrat în atitudinea Guvernului faţă de conţinutul acestei cărţi.

„Viitorul se află în spatele cooperării civilizate între mediul de afaceri şi autorităţi, fiecare având roluri clare. 15 ani de experienţă ai FIA au arătat că acest lucru este posibil nu doar în Europa, ci şi în R. Moldova”, a concluzionat Ana Groza.■

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 04.11.2018 04:57:08 Grigore
    De ce nu vin investitorii noi in Moldova?
  • 05.11.2018 02:59:06 Zdanec
    In compania Sudzucker Moldova sin Asociatia dl Koss face minuni in Moldova, bravo lui!!!
  • 12.05.2019 06:46:28
  • 30.12.2019 04:34:00

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
5
Afişări de site:
2518440
Vizitori unici:
5346156

WebArt Pro