Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

MentorMe – Ajutor dezinteresat şi oportun

Adriana SOLOVEI | Tineri & Posibilităţi

Cum să aplici la cele mai bune oportunităţi de studii peste hotare? Cum să găseşti un loc de trai acolo unde îţi vei face studiile? Cum să depăşeşti şocul cultural? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vor găsi răspuns tinerii care doresc să-şi facă studiile peste hotare, în cadrul primului program de mentorat global destinat tinerilor moldoveni - MentorMe.

Programul a fost lansat pe data de 4 septembrie 2014 la Biblioteca Municipală B.P. Haşdeu din Chişinău şi are misiunea de a conecta mentori - persoane stabilite peste hotarele Republicii Moldova - cu liceeni care aspiră să-şi facă studiile în străinătate sau studenţi, originari din Republica Moldova, care învaţă peste hotare şi au nevoie de asistenţă. MentorMe este un proiect rezultat de Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova, care şi-a lansat prima ediţie în anul 2013.

Dana Muntean, absolventă a Warwick University din Marea Britanie şi coordonatoarea programului MentorMe, susţine că ideea lansării acestui program i-a venit din provocările pe care le-a întâlnit ea însăşi de-a lungul studenţiei. „Mi-aş fi dorit ca atunci când păşeam într-o ţară nouă, să fi avut şansa de a avea un mentor, poate viaţa studenţească mi-ar fi fost mult mai uşoară, dacă nu trebuia să reinventez roata. Pentru ce să petreci ore în şir în căutarea unui răspuns, atunci când îl poţi obţine într-un minut de la mentorul tău?”, se întreabă Dana. Tocmai de aceea a decis să nu se limiteze la regrete, dar să ajute alţi tineri care se confruntă sau se vor confrunta cu aceleaşi probleme ca şi ea. A fost inspirată de succesul iniţiativei de mentorat a Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie care are circa 40 de mentori implicaţi. „Am decis însă să nu ne limităm doar la Marea Britanie, mai ales că lume care vrea să ajute şi are nevoie de ajutor este peste tot”, spune Dana.

Programul este susţinut de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

Victor LUTENCO, şeful BRD: Noi nu favorizăm în mod special plecarea tinerilor, dimpotrivă, ne dorim ca aceştia să acumuleze şi să aplice cunoştinţele aici, în Moldova. Dar, în condiţiile în care avem libertatea de a alege şi tinerii aleg să meargă la studii peste hotare, îmi doresc să se simtă cât mai comod acolo şi să utilizeze această experienţă concentrându-se pe studii, şi nu pe detalii de ordin practic. În acest sens, MentorMe le va veni, cu siguranţă, în ajutor”.

În acest moment, programul are înregistraţi 90 de mentori din 23 de ţări (Marea Britanie, Olanda, Franţa, Suedia, Danemarca, Ungaria, China, Canada etc.), care îşi oferă timpul în mod voluntar şi vor împărtăşi din  experienţa lor de studii şi muncă peste hotare tinerilor care au nevoie de îndrumare.

Ana Efros, absolventă a Stockholm School of Economics din Riga, Letonia, iar în prezent revenită acasă, la Chişinău, este unul dintre mentorii înscrişi în program. Tânăra ne-a spus că de-a lungul studiilor a beneficiat ea însăşi de un program de mentorat în cadrul universităţii, fapt care a ajutat-o foarte mult. „Am simţit că a venit rândul meu să ajut tinerii care se confruntă cu diversele preocupări despre ceea ce implică studiile peste hotare. Având un mentor care să te ghideze şi să împărtăşească experienţa sa cu tine, vor creşte şansele unei alegeri corecte şi de succes. Mi-a părut bine să văd tinerii liceeni curioşi şi entuziasmaţi de această oportunitate şi sper ca după studii să-i revedem întorşi acasă”, spune Ana.

Constantin Vlas, masterand al Universtităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, de asemenea, mentor în cadrul programului MentorMe, susţine că o iniţiativă asemănătoare există de mai mult timp în România. „Fac acest lucru de mai bine de patru ani, diferenţa este că până acum am lucrat în mare parte cu tinerii admişi la studii în România. Platforma MentorMe îmi oferă posibilitatea să-i pot ajuta din timp şi mult mai eficient pe cei care urmează să absolvească liceul într-un an sau doi. Am rămas plăcut impresionat de tinerii prezenţi la eveniment, am avut ocazia sa discut cu nişte liceeni ageri şi foarte responsabili pentru viitorul lor”, a mai precizat Constantin Vlas.

Adela Sârbu, elevă în clasa a XII-a la liceul „Mihai Eminescu” din capitală, vrea să-şi facă studiile universitare peste hotare şi a decis să apeleze la programul MentorMe pentru ajutor. „Întrucât pentru moldoveni hotarele sunt deschise nu de foarte multă vreme, suntem încă „necopţi”, avem multe întrebări şi dubii, iar posibilitatea de a comunica cu cineva care deja a trecut prin tot acest balamuc, de a-i adresa toate întrebările şi a afla răspunsuri pe care nu le-ai găsit pe internet sau prin broşurile universităţilor constituie un imens avantaj. Planific să-mi fac studiile de licenţă peste hotare, iniţial alesesem un spectru mai larg de universităţi, din mai multe ţări europene, printre care Olanda, Suedia, Norvegia şi Finlanda.


Drept impediment însă am întâlnit condiţiile mai „drastice” de admitere a candidaţilor care nu deţin cetăţenie europeană, de aceea mă voi limita să aplic la câteva universităţi din Germania şi Italia, specializate în economie, întrucât acesta este domeniul care mă pasionează”, spune Adela.

Despre recrutarea mentorilor în cadrul programului, coordonatoarea Dana Muntean afirmă că „primii mentori au fost participanţii Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova, după care au devenit receptivi şi prietenii acestora”.

„Spre mirarea noastră, ne-a fost foarte uşor să găsim mentori. Chiar dacă sunt foarte ocupaţi, vor să ajute bobocii în drumul lor spre noi succese”, spune Dana. În ceea ce priveşte perspectivele de dezvoltare a programului, Dana ne-a mărturisit că are planuri mari: „Sperăm să avem, cel puţin, un mentor în fiecare ţară în care au emigrat moldovenii, iar programul să fie util bobocilor şi să avem cât mai multe istorii de succes. Nu în ultimul rând, îmi doresc să aibă loc mai multe întâlniri face to face între mentori şi boboci. Sper ca acest concept de a-ţi ajuta semenii să prindă  aripi şi la noi”, a conchis Dana Muntean.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei, circa 5000 de studenţi moldoveni aleg să-şi facă studiile peste hotare, în cadrul mai multor burse oferite preponderent de state precum România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Cehia, Turcia, Polonia etc. Sunt populare şi oportunităţile oferite de Guvernul SUA, prin intermediul programelor Fullbright, IREX, ACCELS, Germania - bursele DAAD (Serviciul German pentru Schimb Academic) şi Franţa - prin intermediul Serviciului de Cooperare şi de Acţiune Culturală al Ambasadei Franţei în Moldova. Totuşi există un număr considerabil de tineri care merg să-şi continue studiile în străinătate pe cont propriu şi care nu au fost incluşi în datele statistice, respectiv numărul studenţilor moldoveni în alte ţări este, cu siguranţă, mai mare.■

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 27.10.2014 04:19:13
  • 01.12.2017 05:37:36
  • 09.02.2019 11:12:05
  • 27.05.2021 10:01:00

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
21
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5688615

WebArt Pro