Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Dulce-i mierea ...

Alexandra MARIN | Afaceri & Migranţi

Ştefan Sandic, originar din satul Şipca, raionul Şoldăneşti, este unul dintre puţinii moldoveni care, odată plecat la muncă peste hotare, nu doar că decide că revină acasă, dar şi se aventurează să lanseze o afacere într-un domeniu cu puţine exemple de reuşită, dar considerat de perspectivă în Moldova. Apicultor din a treia generaţie, Ştefan Sandic, un optimist incurabil, se ambiţionează să creeze în domeniul apiculturii un model de gestionare a unei afaceri în Moldova cap-coadă – de la producerea mierii de albine până la ambalarea şi livrarea acesteia la domiciliul consumatorului.

Povestea de succes a lui Ştefan Sandic a început acum trei ani când, revenit din Marea Britanie după aproape cinci ani de muncă, nu s-a arătat încântat de condiţiile oferite de angajatorii din Republica Moldova şi a decis să devină stăpânul propriei afaceri. Şi-a convins fratele şi câţiva prieteni să revină acasă şi să-şi unească eforturile pentru a pune pe picioare o activitate care să devină model de gestionare a unei afaceri pe tot lanţul valoric.  

Energic din fire şi un optimist fără pereche, Ştefan Sandic nu s-a lăsat descurajat de piedici, dificultăţi şi probleme care se ţin lanţ, în special la început, când nimeni nu te cunoaşte. Obişnuit însă cu felul de a fi al occidentalilor, Ştefan a început să caute finanţare şi a aplicat la programul PNAET unde a obţinut primii bani cu care a reuşit să cumpere 280 de stupi de albine. A urmat apoi programul PARE 1+1, Ştefan Sandic fiind primul beneficiar al programului, primind 200 mii de lei pentru echipament agricol. Programul de granturi mici „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de Asociaţia Obştească Hilfswerk Austria International cu suportul financiar al Uniunii Europene, a fost o nouă provocare pe care Ştefan a trecut-o cu brio. Fiind unul dintre cei şapte beneficiari ai proiectului, a obţinut un grant pentru achiziţie de utilaje şi echipamente în valoare de 15 mii de euro cu care a cumpărat un laborator mobil de extragere a mierii.

Ştefan SANDIC: Scopul meu este să fac un model de afacere în Moldova nu în vorbe, dar în fapte. Asta înseamnă că procesul trebuie să cuprindă tot lanţul valoric de la producere până la logistică, ambalare şi livrare către consumator. Cu regret, în Moldova nu avem un astfel de exemplu de dezvoltare a unei afaceri, indiferent în ce domeniu. Sunt dispus să utilizez toate cunoştinţele şi experienţa obţinută pentru a sparge gheaţa şi a crea un astfel de model care să fie un punct de referinţă şi pentru alţi oameni de afaceri. În acest sens am semnat deja un contract cu o companie din Austria pentru a putea face singuri stupii, dar şi pentru a aduce în Moldova o linie proprie de ambalare. În prezent, mierea noastră este exportată angro peste hotare, unde este ambalată, or, se ştie prea bine că valoarea produsului ambalat este mult mai mare decât a produsului vândut angro. Pentru a dezvolta o afacere pe acest lanţ, este nevoie de investiţii de, cel puţin, 10 mil. de lei. Da, este dificil, dar nu şi imposibil.

Inspirat de cele văzute în Occident, Ştefan intenţionează să utilizeze pe larg în apicultură inovaţiile şi transferul tehnologic. „Dacă vorbim de tehnologii în apicultură, atunci este nevoie de monitorizare. Vom crea un site şi un program special care va permite oricărui utilizator să se informeze câte familii de albine sunt în Republica Moldova, câte regine, câţi stupi, câtă miere este în stoc etc. Dacă vrem rezultate atunci întreg procesul trebuie monitorizat riguros. Englezii demult fac acest lucru, iar rezultatele sunt pe măsură”, spune Ştefan.

Mai mult, apicultorul intenţionează să plaseze în stupi senzori care-i vor permite să monitorizeze cantitatea de miere colectată zilnic de fiecare stup şi să instaleze camere video pentru a vedea cum decurge viaţa albinelor. „În Marea Britanie am lucrat la linia de ambalare a cartoanelor. Cu ajutorul unui senzor cutiile erau numărate, iar informaţia era prezentată pe calculator. M-am gândit de ce acelaşi senzor să nu-l utilizăm şi în cazul stupilor pentru a vedea cantitatea de miere produsă şi a prognoza astfel producţia?”, se întreabă Ştefan.

Apicultorul este convins că pentru a avea succes trebuie să creeze un astfel de sistem încât pe tot lanţul valoric să nu depindă de nimeni. „Problema este că, în general, în Moldova avem dificultăţi la capitolul management. Mereu am fost deprinşi să ne dicteze cineva. Dar în economia de piaţă este nevoie de management de calitate. În Moldova managementul se face doar pe hârtie, nu şi în realitate”, este convins Ştefan care urmează să plece în Suedia împreună cu alţi colegi pentru a învăţa managementul în businessul strategic.

Ştefan Sandic obişnuieşte să spună mai în glumă, mai în serios că are două sesiuni de activitate - una caldă şi alta rece. În perioada rece a anului se află mai mult la Chişinău unde încearcă să fie la curent cu toate inovaţiile, iar în perioada caldă se află mai mult la ţară, acolo unde are posibilitatea să simtă pulsul afacerii, să vadă problemele şi să identifice soluţiile. ”Dacă stai doar la ţară, tot este rău pentru că rămâi în urmă cu tehnologiile şi noutăţile în domeniu. 99% din cunoştinţe sunt la Chişinău”, este convins apicultorul care în acest an finalizează studiile de doctorat în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Mierea este un produs foarte solicitat pe pieţele europene, însă pentru a fi competitivi, spune apicultorul, este nevoie de calitate şi de volume mari, care nu pot fi obţinute decât dacă mai mulţi apicultori îşi unesc eforturile.

La trei ani de la iniţierea afacerii, Ştefan Sandic se arată mulţumit de cele realizate - a reuşit să creeze o reţea de apicultori care gestionează împreună peste 1000 de stupi de albine, a spart gheaţa în ceea ce priveşte obţinerea finanţărilor şi are planuri mari de viitor, fiind ferm convins că apicultura are şanse de a deveni un domeniu important pentru economia Republicii Moldova.

Ştefan Sandic nu obişnuieşte să critice autorităţile, chiar dacă, la fel ca mulţi alţi oameni de afaceri, se confruntă cu numeroase probleme birocratice sau cu iresponsabilitatea funcţionarilor. Preferă să-i înfrunte pe toţi şi să iasă învingător.■

 

Comentarii [12]

Comentariu
  • 08.12.2013 02:42:08 Tanase Fadei
    Incintat de avint si spirit de folosire a inovatiilor vazute dupa hotare -acasa! Ce conditii se cer ca sa fiu urmatorul membru a retelei de apicultori create?
  • 20.01.2014 07:50:27 Nicolae Frumosu
    Sunt forte impresionat si as vrea sa aflu si eu cum pot sa fiu un mebru di aceasta grupa??
  • 15.03.2014 05:23:21 Palii Valentina
    Sînt mîndră de raionul nostru, ca are asa persoană , asa antreprenor de exceptie.Bravo! Dle Ștefan ce conditii se cer ca sa fiu urmatorul membru a retelei de apicultori create de dumneavoastră?
  • 01.06.2014 10:19:18 oxana
    buna ziua, vindeti produse apicole: polen crud laptisor matca....
  • 20.08.2014 01:26:27 Irina
    Stefan, unde sunt succesele? Vorba multa,multa publicitate! Da unde sunt faptele concrete? Producere, export, profit? 1000 de stupi sunt minim 50 tone de miere, unde le-ati exportat?
  • 17.10.2014 11:02:17 portughezul
    Cind putem vb daca se poate pe skyp daca nu pe telefon
  • 26.12.2014 08:36:38
  • 19.01.2016 10:29:39 Alunel
    Auzind multe despre dumniata asi dori sa devin membru a retelei apicole .
  • 26.12.2016 12:25:25 CONSTANTIN
    Sunt Constantin, Ungheni Sunt urmaşul unei mici prisăci de albini, lucrurile noi din domeniul apiculturii mă interesează mult şi mai mult oamenii cu inţiativă, care nu se tem de obstacole. De la stupi de tip orizontal am trecut la multietazat cu 8 rame/230, îl practic de 2 ani. Din modelele de stupi pare a fi unul mai potrivit în raport cu specificul dezvoltării albinei. Tu ce părere ai privind tipul de stupi, Ştefan dacă ai timp răspudimi, doresc să discutăm pe mai multe probleme din apicultură.
  • 10.01.2017 05:33:08
  • 11.01.2017 12:15:39
  • 14.06.2017 06:00:40

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
11
Afişări de site:
2516567
Vizitori unici:
5339241

WebArt Pro