Profit №_12_2023, decembrie 2023
Viitorul ne aparţine!
Elanul tinerilor de astăzi de a schimba lucrurile este unul de-a dreptul impresionant şi chiar molipsitor. Mulţi dintre ei, şcoliţi şi având deja multe performanţe în palmares, sunt dispuşi să-şi aducă toată contribuţia pentru ca într-o bună zi Moldova să arate altfel - mai dezvoltată, mai apreciată, mai optimistă şi, cel mai important lucru, cu mai mulţi oameni care zâmbesc şi care cred în viitorul acestei ţări. Unul dintre aceşti tineri este Andrei Batereanu, fost campion european la taekwondo, actualmente om de afaceri. Andrei este ferm convins că este în puterea fiecăruia dintre noi de a schimba lucrurile în bine, pentru a ne simţi fericiţi şi împliniţi acasă, în Moldova. Pentru aceasta însă, spune el, este nevoie de determinare, forţă de muncă şi ferma convingere că, într-adevăr, ”Viitorul aparţine tinerilor!”
1. Dle Batereanu, de unde vi se trage dragostea faţă de sport?
Probabil, este mai mult vorba despre o motivaţie interioară inexplicabilă de a practica sportul. Dragostea a apărut mult mai târziu …
2. De ce anume taekwondo?
Taekwondo este una dintre puţinele arte marţiale în care, pe lângă pregătirea fizică propriu-zisă, accentul se pune şi pe pregătirea intelectuală şi moral-spirituală. Scopul final nu este acela de a forma “bătăuşi”, cum se crede, de obicei, pe la noi, ci o clasă de personalităţi necesară societăţii.
3. Care este cea mai mare performanţă obţinută în domeniul sportului?
Titlul de Campion European obţinut în anul 2008, la categoria de +70kg.
4. Aţi fost mulţumit de felul în care au fost apreciate de autorităţi performanţele Dvs. sportive?
Sincer vorbind, eu am obţinut un rezultat modest în comparaţie cu alţi sportivi din Moldova, cu performanţe mult mai bune şi care merită a fi apreciate la justa lor valoare. Pe de altă parte, personal cunosc, cel puţin, alţi zece campioni europeni şi mondiali la diferite probe sportive, pe care nimeni, dar absolut nimeni nu-i cunoaşte. Din păcate, autorităţile se întorc cu faţa la sportivi doar în cadrul campaniilor electorale, după care uită de ei pentru alţi patru ani.
5. Dar felul în care au fost apreciate performanţele sportivilor olimpici din anul 2012?
Comparativ cu alte olimpiade, aprecierile din anul acesta au fost bune, însă mult sub nivelul pe care îl merită, cu adevărat, efortul de a fi medaliat olimpic.
6. Care este reţeta succesului Dvs.?
Eu cred că mai am foarte mult de muncit, până voi obţine succesul spre care tind. Un lucru este sigur - muncă 25 din 24 de ore …
7. De ce este nevoie pentru a fi un bun sportiv?
Muncă - 99% şi doar 1% - de talent.
8. Dar pentru a fi un om de afaceri de succes?
Îmi vine foarte dificil să răspund la asemenea întrebare, din simplul motiv ca nu sunt încă un om de afaceri de succes. Sunt abia un novice în acest domeniu.
9. După ce v-aţi încheiat cariera sportivă, aţi decis să vă lansaţi propria afacere, deschizând restaurantul „Gusteau’s”. Ce v-a determinat să lansaţi o afacere anume în acest domeniu?
Dorinţa de a-mi demonstra mie însumi că se poate şi curiozitatea enormă de a gusta din „pâinea afacerilor”. Domeniul alimentaţiei publice este unul în curs de dezvoltare în Moldova, spre deosebire de alte ţări care au tradiţii de secole în acest sens.
10. Care este specialitatea restaurantului?
Specialitatea de bază este deservirea calitativă a oaspeţilor noştri. De fapt, bucătăria restaurantului este alcătuită din bucătăria franceză, cea tradiţională şi cea europeană.
11. De obicei, în Moldova practica luării mesei la restaurant nu este una obişnuită aşa cum este în alte ţări. Dvs. prin ce metode încercaţi să-i atrageţi pe clienţi la restaurant?
Faptul că suntem un restaurant nou şi că nu avem concurenţi serioşi în preajmă din start poate fi considerat un succes şi un bonus serios de încredere din partea clienţilor, dornici de ceva nou. În ceea ce priveşte metodele, noi avem doar una singură - calitate în tot ceea ce facem.
12. Fiind iniţiatorul unei afaceri, cu siguranţă aţi simţit pe pielea proprie ce înseamnă mediul de afaceri moldovenesc. Cum vi se pare acesta – propice sau ostil dezvoltării unei afaceri de succes?
În Moldova, domeniul afacerilor este ca linia întâi a frontului. Iar după cum bine se ştie, la front pleacă cei mai bravi feciori ai ţării, în timp ce fiii de miniştri, deputaţi, generali dacă vreţi, sunt protejaţi de urgia frontului şi a războiului. Ei stau undeva în spatele “bravilor” tătici şi aşteaptă apariţia unei ocazii potrivite pentru a se bucura doar de onoruri şi rezultate. De aici putem concluziona: „Pentru cineva mediul de afaceri este ostil, iar pentru altcineva - propice”.
13. De fapt, în ultimul timp, tot mai mulţi oameni de afaceri se plâng de faptul că mediul de afaceri a devenit unul neconcurenţial şi prost organizat. Împărtăşiţi acest punct de vedere?
Eu nu sunt omul care să se plângă. Însa vă pot spune cu certitudine că “oamenii de afaceri care se plâng de faptul că mediul afacerilor a devenit unul neconcurenţial şi prost organizat”, din păcate, au foarte mare dreptate!
14. De obicei, luaţi greu deciziile?
De la caz la caz.
15. Care a fost cea mai grea decizie luată până acum?
De a-mi părăsi sau nu ţara.
16. Dar cea mai uşoară?
Am decis că ţara are mare nevoie de mine.
17. Care este cheia succesului în afaceri?
Sunt încă în căutarea cheii.
18. Dar regula principală pe care trebuie să o respecte un om de afaceri?
Cred că este foarte important să nu uite de unde a pornit. În orice moment, ar putea fi nevoit să se întoarcă acolo.
19. În ce relaţii sunteţi cu partenerii Dvs. de afaceri?
Încerc să oglindesc comportamentul lor în comportamentul meu.
20. Ce mesaj aţi avea pentru aceştia?
Îmi doresc mult să învăţ ceva bun de la ei.
21. Cine este idolul Dvs. în afaceri?
Biblia scrie ”să nu-ţi faci idoli”.
22. Anul şi locul naşterii?
Ialoveni, primăvara anului 1988.
23. Ce studii aveţi?
Facultatea Protecţie, Pază şi Securitate a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. Sunt magistru în drept civil şi magistru în drept financiar fiscal.
24. Cine sunt părinţii Dvs.? Cum i-aţi caracteriza în câteva cuvinte?
Părinţii mei sunt cei mai simpli posibil părinţi.
25. Până la a câta generaţie vă cunoaşteţi strămoşii?
Începând cu anul 1801.
26. Sunteţi unicul copil la părinţi?
Nu. Suntem trei fraţi.
27. Dvs. le sunteţi recunoscător părinţilor pentru …
Faptul că mi-au dat viaţă şi mi-au creat toate condiţiile ca să obţin performanţe.
28. Atunci când vă gândiţi la copilărie, ce vă impresionează cel mai mult?
Viteza cu care a trecut.
29. Visurile din copilărie s-au realizat?
Da! Însă doar o mică parte din ele.
30. De ce este nevoie pentru a nu-ţi pierde încrederea în sine?
Este necesar ca în fiecare zi să realizezi ceva nou. Acest lucru îţi alimentează cugetul şi spiritul, fapt care, în viziunea mea, este un aspect foarte important.
31. Un prieten bun este …
Cel care ştie totul despre tine şi continuă să-ţi fie prieten.
32. Aveţi momente când vă spuneţi: „Gata, nu mai pot”?
Am avut şi momente dificile în viaţă. Mai mult decât atât, ştiu că mă aşteaptă momente şi mai dificile, însa mă străduiesc ca sintagma „nu pot” să nu existe pentru mine.
33. Cine este „mentorul” Dvs. în viaţă?
Am câţiva mentori extraordinari, deşi ei sunt prea modeşti şi m-au rugat să nu le dau numele. Mentorul meu principal însă este intuiţia, glasul din interior care încă niciodată nu m-a dat de gol.
\
34. Care este cea mai mare lecţie de viaţă învăţată până acum?
Am învăţat că „cei mai frumoşi ghiocei cresc printre mărăcini“.
35. Obiectul preferat în şcoală?
Istoria.
36. Dar la facultate?
Conflictologia şi Diplomaţia preventivă.
37. Un tânăr trebuie să tindă să …
Devină elitist, în adevăratul sens al cuvântului.
38. Ce intră în planurile Dvs. de viitor?
Să contribui la transformarea Republicii Moldova într-un stat puternic în această zonă a Europei, marcată de interese geopolitice divergente. Sunt ferm convins că acest lucru este pe deplin posibil.
39. În actualele condiţii economice din ţară, mulţi tineri acceptă să plece peste hotare. Dvs. nu aţi fost tentat să începeţi o nouă viaţă în altă ţară?
Recunosc, am fost tentat de câteva ori să fac acest lucru, am avut şi câteva oferte tentante pentru o “viaţă mai pufoasă“, însă după cum vedeţi, sunt şi voi fi aici, în Moldova.
40. Dacă anterior, cei care plecau peste hotare susţineau că o fac, în special, din lipsa surselor materiale pentru existenţă, atunci, în ultimul timp, mulţi pleacă pentru că nu văd perspective pentru această ţară? Sunteţi de acord cu faptul că la moment Moldova nu are perspective?
Perspectivele Republicii Moldova depind de fiecare dintre noi luat în parte. Moldova are perspective de dezvoltare. Este însă necesară o abordare pe cât de delicată, pe atât de corectă a tuturor problemelor cu care se confrunta ţara noastră.
41. Ce vă ţine în Moldova – dragostea de ţară sau dorinţa de a contribui la schimbarea lucrurilor?
Mă ţine tot ce mă înconjoară, inclusiv faptul că suntem înconjuraţi zilnic de lucruri mai puţin plăcute, decât plăcute. Eu nu doar că îmi doresc, dar sunt ferm convins că, foarte curând, voi contribui direct la scoaterea Republicii Moldova din situaţia în care a fost adusă în ultimii 21 de ani.
42. Credeţi că tinerii au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări?
Cea mai mare forţă o au, desigur, tinerii. Noi urmează să demonstrăm că este posibil de a schimba lucrurile. Forţa se află în fiecare dintre noi, trebuie doar să o canalizăm corect şi, în exclusivitate, doar în interesul ţării.
43. În opinia Dvs., care sunt factorii principali care împiedică dezvoltarea ţării noastre – mentalitatea învechită a autorităţilor, corupţia, lipsa de viziune, indiferenţa etc.?
La toate acestea îmi permit să mai adaug faptul că de 21 de ani suntem guvernaţi de aceiaşi “bunei”, care sunt consumaţi deja. Iar lucrurile şi obiectele învechite au valoare doar la muzeu.
44. În ultimii trei ani cetăţenii au fost poate mai mult ca niciodată decepţionaţi de modul de activitate a clasei politice moldoveneşti. Credeţi că se impune o schimbare a clasei politice în ţara noastră?
Grigore Ureche scria în Letopiseţul Ţării Moldovei: “Ţara Moldovei este amplasată la intersecţia tuturor relelor“. Eu cred că trebuie să spargem toate stereotipurile existente. Moldova are nevoie urgent de o injectare salvatoare formată doar din tineri, care s-ar numi, de exemplu, “Împreună pentru viitor“, în componenţa căreia ar intra doar tineri elitişti din toate domeniile de activitate. Indiferent de limba pe care o vorbim sau vectorul de dezvoltare pe care-l urmăm, scopul final trebuie să fie dezvoltarea ţării, atât pe plan regional, cât şi internaţional.
45. Cum vedeţi clasa politică moldovenească peste 5-10 ani?
Una tânără, modernă şi flexibilă.
46. În timpul campaniilor electorale politicienii ne promit marea şi sarea, iar imediat ce ajung la guvernare uită cu desăvârşire de acest lucru. Cum ar putea cetăţenii să-i determine pe politicieni să-şi respecte promisiunile electorale?
Soluţia este cât se poate de simplă. Toţi cei care au avut ocazia să fie la un moment dat “aleşi ai poporului“ şi nu şi-au onorat obligaţiunile faţă de cetăţeni să fie taxaţi de către alegători prin nealegerea lor în continuare în organele de conducere ale ţării. În acelaşi timp, tineretul trebuie să reprezinte o alternativă pe eşichierul electoral şi politic, care să ofere o soluţie pentru dezvoltarea ţării. În caz contrar, ne merităm conducerea pe care o avem. Vom fi rupţi în bucăţi an de an, până în momentul în care vom dispărea ca ţară, naţiune, identitate.
47. Un politician trebuie să fie …
Doar politician.
48. Moralitatea în politică este indispensabilă?
La ora actuală, în Moldova moralitatea şi politica sunt ca apa şi uleiul. Însă, realmente, moralitatea ar trebui să se afle la baza tuturor calităţilor unui politician.
49. Care sunt principalele neajunsuri ale politicienilor aflaţi în prezent la conducerea ţării?
Au o mentalitate învechită.
50. Cum se numeşte soţia Dvs.?
Elena Batereanu.
51. Ce studii are?
Pedagogice, specialitatea învăţământul primar şi limba engleză.
52. Cum aţi făcut cunoştinţă?
Pentru a povesti acest aspect din viaţa noastră sunt sigur că mai este nevoie de un interviu de genul acesta, care ar mai conţine încă 77 de întrebări doar la acest subiect, care, vă garantez, este unul de roman sau telenuvelă. Ceea ce vă pot spune la moment este că de curând am sărbătorit şase ani de la prima noastră întâlnire.
53. Ce ne puteţi spune despre fiul Dvs.?
Fiul se numeşte Robert şi a împlinit de curând trei luni.
54. Atunci când vă gândiţi la viitorul lui, cum îl vedeţi?
Îmi doresc din tot sufletul ca fiul meu să crească şi să fie educat în cel mai bărbătesc mod posibil. Societatea duce lipsă acută de caractere, de adevărate valori şi personalităţi. Noi, cei din generaţia de astăzi, suntem obligaţi să asigurăm viitorul cu asemenea valori. Îmi doresc ca Robert să fie mândru de el, de familie şi, nu în ultimul rând, de Moldova. Eu cred şi ştiu că generaţia mea va avea mare grijă ca viitoarele generaţii să se bucure de un viitor pe care noi toţi astăzi nu-l avem. Iar acest lucru va fi posibil doar cu o singură condiţie - noi toţi, cei de astăzi, vom merge consolidaţi “Împreună pentru viitor“.
55. Vă consideraţi o persoană împlinită?
Da, sunt împlinit, fericit şi am tot de ce are nevoie un om pentru o viaţă decentă. Sunt la mine în ţară, am foarte mulţi prieteni, oameni, care mă respectă şi mă apreciază. Am o familie minunată, un băieţel extraordinar şi o soţie nemaipomenită. Sunt sigur că mâine mă voi gândi cum să urc o nouă treaptă a vieţii.
56. Care sunt atuurile Dvs.?
Îmi place sa fiu om.
57. Dar slăbiciunile?
Prea des îmi place să fiu om.
58. Cu ce gânduri începeţi ziua de muncă?
Este demonstrat deja ca ”gândurile produc lucruri”, de aceea încerc în fiecare zi să-mi încep ziua doar cu gânduri nobile.
59. Dar cu ce gânduri o terminaţi?
De foarte multe ori îmi place să glumesc pe această temă, spunându-mi la sfârşitul zilei că am mai îmbătrânit cu o zi.
60. Consideraţi că modestia îl înfrumuseţează pe om?
Nu doar că îl înfrumuseţează, dar îl face mai plăcut pentru cei din jur.
61. Faţă de ce nu sunteţi indiferent?
Este o zicală, care îmi place mult - “Indiferenţa naţiunii naşte monştri“. Pornind de la acest adevăr, îmi vine, practic, imposibil să fiu indiferent faţă de ceva sau cineva.
62. Sunteţi sever faţă de propria persoană?
Am cerinţe mari faţă de propria persoană, dar, în acelaşi timp, îmi place să fiu bun cu mine însumi.
63. Dar faţă de cei din jur?
În cazul în care cei din jur o merită, le ofer ceea ce merită.
64. Sunteţi de acord cu afirmaţia că „dacă doreşte, omul poate răsturna munţi”?
Da.
65. Este adevărat că omul fără vise este ca şi pasărea fără aripi?
Sunt păsări cu aripi, care niciodată nu zboară. La fel este şi cu visele.
66. Este adevărat că niciodată nu este târziu să începi totul de la capăt?
Da, doar cu condiţia să nu calci de două ori pe aceeaşi greblă.
67. Sunteţi de acord că pentru a avea succes, omul singur trebuie să emane în permanenţă succes?
Incontestabil.
68. Tot ceea ce aţi obţinut până în prezent, atât în domeniul sportului, cât şi al afacerilor, se datorează norocului, întâmplării sau muncii asidue?
Trebuie să recunosc că sunt o persoană foarte norocoasă! În primul rând, pentru faptul că m-am născut în Moldova, iar acest lucru m-a obligat să muncesc mult pentru a obţine ceva. De fapt, convingerea mea este că “nimic întâmplător nu se întâmplă, nici măcar întâmplările întâmplătoare”.
69. Cum consideraţi că ar trebui să se simtă un bărbat atunci când soţia câştigă mai mult?
Dacă acest bărbat este înzestrat de la Dumnezeu măcar cu un dram de inteligenţă, atunci calificativul “Fantastic” este cel mai potrivit.
70. Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a ne face viaţa mai interesantă?
Depinde ce înseamnă “mai interesantă“. În primul rând, să creadă în ceea ce îşi doreşte, iar de aici începe şi partea interesantă a vieţii.
71. Preferaţi să vă odihniţi în ţară sau peste hotare?
Îmi place să schiez iarna în munţi, iar vara - să mă bronzez la mare. De asemenea, de sărbătorile de iarnă iubesc să stau la ţară cu spatele la soba caldă a părinţilor. Cred că acesta este cel bun remediu pentru odihna autohtonă.
72. Locurile preferate în Chişinău?
Am mai multe locuri preferate în Chişinău, însă cel mai mult place să mă aflu în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
73. De ce?
Pentru că acesta este locul unde, ori de câte ori pun la îndoială dragostea mea faţă de ţară, mă face să mă îndrăgostesc şi mai mult de Moldova.
74. Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Nimic nu este sigur. Nici aurul, care era un etalon al stabilităţii, nici ţiţeiul, nici joburile, nici imobiliarele, nici valuta (dolarul a pierdut 95% din valoarea sa în ultimii 100 de ani). Nimic. Totul este schimbător. Sper însă să devin destul de flexibil, astfel încât să nu pot fi supus nici sub o formă negativă procesului de schimbare. Pot spune că şi peste 10 ani voi fi alături de Ştefan cel Mare, de limbă, neam, istorie, tradiţie, popor.
75. Ce reprezintă calculatorul şi Internetul în viaţa Dvs.?
O gura de oxigen în momentele de relaxare.
76. Cum putem trezi în ziua de astăzi interesul pentru lectură?
Cred că este suficient să ne aducem aminte de modelul Smarandei Creangă, mama lui Ion Creangă, care zicea în inegalabilele „Amintiri din copilărie”: „Când învăţam eu la şcoală, mama învăţa cu mine acasă şi citea la ceaslov, la psaltire mai bine decât mine şi se bucura grozav când vedea că mă trag la carte”. Consider că la vârsta preşcolară, lecturile mamei sau ale tatălui, îndeosebi înainte de culcare, constituie cea mai bună modalitate de a stabili primele contacte cu lumea cărţilor. Poveştile, povestirile din lumea păsărilor sau animalelor sau cele având ca eroi copii de vârstă apropiată, este genul de literatură menită să încânte copilăria. Iar de aici sunt ferm convins că apare şi dragostea pentru lectură.
77. Care este deviza Dvs. în viaţă?
“Nu risipi timpul. Din timp este alcătuită viaţă“.■
Adauga-ţi comentariu