Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Gastarbeiterii - „petrolul şi gazul” Moldovei

Opinie | Ion STURZA, ex-prim-ministru

Cu începere din acest număr, revista Profit va prezenta o nouă rubrică intitulată "Opinie". În cadrul acestei rubrici, fostul Prim-Ministru al R.Moldova, Ion Sturza, îşi va expune opiniile cu privire la evenimentele care influenţează, pot să influenţeze sau vor influenţa situaţia economică din ţară, la deciziile luate de autorităţi şi la comportamentul mediului de afaceri. De ce anume dl Ion Sturza? Deoarece el s-a aflat în fruntea Guvernului într-o perioadă foarte dificilă, în anul 1998 a salvat Moldova de default prin implementarea unor reforme radicale, care însă i-au redus popularitatea. În prezent, Ion Sturza se ocupă de afaceri. Sîntem convinşi că opinia unei persoane care a deţinut o funcţie importantă în stat şi care a obţint apoi succese remarcabile în businessul privat va fi interesantă şi, sperăm, de folos cititorilor revistei.

     La sfîrşitul lunii septembrie curent, am fost invitat de către Consiliul Atlantic (Washington) să prezint o alocuţiune în faţa participanţilor la Forumul Energetic de la Istanbul. Tema propusă pentru dezbateri a fost „Noi surse de creştere şi prosperitate în Bazinul Mărilor Neagră şi Caspică”.Aşa s-a întîmplat că în ultimii 10 ani o mare parte din interesele mele în afaceri a fost legată anume de această regiune. Multiplele analize, vizite, întîlniri cu mediile politice şi economice mi-au permis să-mi fac propria opinie despre modelul de dezvoltare, pe care, în linii mari, l-aş separa în două părţi: primul - bazat pe exploatarea şi exportul resurselor naturale (în special, a resurselor energetice) şi al doilea – încercarea de a dezvolta economia şi a căpăta prosperitate prin reformarea sistemului politic şi economic, aderînd la valorile economiei de piaţă, proprietate privată, libera concurenţă, transparenţă etc.
     Evident că în primul caz, atunci cînd ai o redevenţă enormă dintre ceea ce scoţi din pămînt şi vinzi pe piaţă, nu ai nici un stimulent să faci reforme profunde, să optimizezi bugete, să stimulezi competiţia şi lupta cu inegalitatea şi corupţia. Politicienii şi elitele ţărilor bogate în resurse preferă să-şi cumpere liniştea şi stabilitatea prin intermediul pomenilor sociale, mărind pensiile, salariile, subvenţionarea energiei, transportului public etc. Astfel, corupînd majoritatea mai puţin activă şi iniţiată a electoratului. În schimb, aceştia au liniştea şi suportul pentru a-şi promova interesele economice, ale sale sau ale apropiaţilor.
     Lipsa de democraţie şi transparenţă în treburile publice şi corupţia strigătoare la cer nu prea deranjează pe nimeni atît timp cît marea majoritate are “pîine” şi “distracţii”. De fapt, acest model de dezvoltare este foarte bine cunoscut în America Latină – populism combinat cu regim autoritar. Numai că aceste lucruri sînt valabile atît timp cît curge ţiţeiul la un preţ exorbitant, lucru care pare să nu mai fie atît de actual. Dar, acest subiect îl vom discuta, eventual, în următorul articol.
În cel de-al doilea model de dezvoltare, atunci cînd nu ai resurse, nu ai rentă naturală, eşti impus să-ţi stimulezi dezvoltarea economică, să-ţi optimizezi costurile sociale, să-ţi construieşti relaţii bune cu pieţele mai vechi şi mai noi, lucruri imposibile dacă nu ai un sistem democratic, nu respecţi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Exemplu elocvent în acest sens sînt Ţările Baltice şi mai nou, Georgia.
     Deci, ceea ce le-am spus eu participanţilor la conferinţă a fost că sursa de dezvoltare şi prosperitate a unei ţări este Libertatea.
În acelaşi timp, eu m-am gîndit “instinctiv” de ce nu funcţionează acest principiu pentru R.Moldova, o ţară în care resursele naturale sînt, practic, inexistente. S-ar părea că sîntem sortiţi să fim competitivi, harnici, transparenţi, să preţuim libertatea şi drepturile omului. Pe de altă parte, în ultimii ani R.Moldova s-a confruntat cu o guvernare autoritară, lipsă de transparenţă, business oligarhic. Nu mai vorbesc de nerespectarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la libera exprimare, tot ce este specific pentru primul model de dezvoltare, bazat pe exploatarea resurselor naturale.
     Ce a alimentat, de fapt, aparenţa unei prosperităţi, pomenile sociale şi creşterea economiei în R.Moldova în lipsa reformelor şi unei guvernări competente?! Noi doar nu avem petrol şi gaze care ar compensa toate handicapurile noastre. Raspunsul pe care aş îndrăzni să-l dau este următorul: gastarbeiterii. Ei sînt „petrolul şi gazele” ţării noastre. Cele cîteva sute de mii de moldoveni (nimeni nu are o statistică veridică), care anual transferă, doar oficial, în Moldova peste $1 mlrd., iar împreună cu ceea ce se transferă la negru - aproximativ $2 mlrd. Putem estima, deci, că doar în ultimii 10 ani s-au transferat aproximativ 15 000 000 000 – 20 000 000 000 dolari (zerourile sînt pentru a putea vizualiza cifra ca să ne dăm seama cît de mare este).
     Bani care au stimulat consumul şi implicit creşterea economică, bani care au scos stresul costurilor sociale, bani care au fost impozitaţi de cîteva ori în acelaşi proces de consum. Mi-e groază să mă gîndesc ce avea să se întîmple fără aceşti bani în R.Moldova şi cu aceşti oameni care ar fi suprasolicitat sistemul social din ţară. Mi-e groază să mă gîndesc că fluxul acestor bani va seca cîndva sau chiar se va stopa definitiv.
    De unde va mai strînge Statul dările pentru a veni cu pomeni?! De unde va mai corupe electoratul prin mici creşteri ale salariilor şi pensiilor pentru a-l menţine în stare de subdezvoltare şi fără prea multe drepturi?! De aici şi concluzia mea: dacă noi vrem, real, să schimbăm ceva în R.Moldova, atunci avem nevoie de a schimba paradigma dezvoltării economice.

Comentarii [6]

Comentariu
  • 09.02.2011 06:44:10 Tolea
    De ce Dle Sturza nu constribuiti la accelerarea dezvoltarii economice ca un fost demnitar, ca un om cu ambitii, ca un exemplu de manager, ca un patriot si ca sa va satisfaceti orgoliul deaq dovedi altora ca se poate? De ce nu creati un club al managerilor in cadrul fundatieii familieii Dvs. unde sar face dezbateri despre ce avem? ce se cere? cit putem oferi? cui? De ce Dvs.? Pentru ca altii ideie nau cum functioneaza economiile altor state, cum se poate de patruns pe ele, cum se fac studii de depistare a potentialului economic al Moldovei s.a. Sper ca o sa primesc o replica din partea Dvs la aceasta aluzie a mea. Multumesc anticipat.
  • 27.11.2013 11:41:26
  • 30.09.2014 10:30:24
  • 16.05.2017 08:16:05
  • 11.01.2023 06:20:17
  • 20.02.2023 06:41:25

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
23
Afişări de site:
2507307
Vizitori unici:
5314571

WebArt Pro