Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

„Moldova IT Park” - un proiect ambiţios

Alina MARCU | Tehnologii & Inovaţii

Parcul pentru tehnologia informaţiei „Moldova IT Park” este un proiect ambiţios lansat la începutul anului 2018 de comunitatea IT cu suportul Guvernului. Acesta va oferi rezidenţilor de pe teritoriul ţării, cât şi celor de peste hotare o serie de facilităţi, cea mai importantă fiind taxa unică percepută în mărime de 7% din venitul vânzărilor.

Scopul principal al „Moldova IT Park” este de a crea o platformă organizaţională cu un set de mecanisme şi facilităţi inovative necesare pentru impulsionarea creşterii industriei tehnologiei informaţiei, precum şi crearea de noi locuri de muncă. Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, proiectul „Moldova IT Park” va face piaţa IT mai atractivă atât pentru investitorii locali, cât şi pentru cei străini.

Ministrul Chiril Gaburici, consideră că domeniul IT este unul prioritar pentru ţără, iar Strategia de sporire a competitivităţii IT, la care se lucrează, va oferi soluţii pentru crearea unei industrii IT mai dinamice şi mai concurenţiale, va contribui la dezvoltarea unui mediu favorabil start-upurilor, precum şi la modernizarea economiei naţionale prin digitizarea afacerilor în diverse sectoare.

„Există cerere în sectorul tehnologiilor informaţionale, iar noi trebuie să venim cu oferta, să facem tot posibilul pentru ca acest domeniu să devină unul competitiv, pentru a facilita, în primul rând, accesul la investiţii. De asemenea, vor fi simplificate procedurile de raportare, ceea ce este convenabil pentru rezidenţii parcului IT. Celor care lucrează într-un astfel de domeniu le este dificil să meargă undeva, să completeze rapoarte, respectiv, noi le-am uşurat munca. Astfel, ei vor semna doar un singur formular, care, ulterior, trebuie raportat”, a afirmat Gaburici.


Potrivit ministrului, recent, Guvernul a aprobat modificarea a şase acte normative din domeniul fiscal, precum şi cel al asigurărilor sociale şi medicale obligatorii, în vederea aducerii acestora în concordanţă cu prevederile legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei. Conform acestui act legislativ, una din facilităţile acordate de stat rezidenţilor parcurilor IT constă în aplicarea unui impozit unic în mărime de 7% pe veniturile din vânzări, dar nu mai puţin de o sumă minimă stabilită per angajat. Suma vizată este de 30% din cuantumul salariului mediu pe economie, prognozat pentru anul respectiv.

În acelaşi timp, proiectul „Moldova IT Park” urmăreşte şi obiective specifice cum ar fi: furnizarea de mecanisme de consultanţă şi sprijin pentru noile companii IT, creşterea volumului investiţiilor în activităţile companiilor IT rezidenţi ai parcului, creşterea numărului de produse IT inovative create de rezidenţii parcului, stabilirea de parteneriate internaţionale pentru transferul de cunoştinţe şi tehnologii în domeniul IT, inclusiv prin implicarea unor profesionişti IT străini.
Noua unitate administrativă, fiind încă la etapa de constituire, se extinde dinamic. Dacă în octombrie 2017, 15 membri ai Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC depuneau cereri de creare a parcului, actualmente, peste 50 companii din domeniu au devenit oficial rezidenţi ai primului parc virtual de IT din Moldova.

Directorul Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Ana Chiriţa, susţine că, înfiinţarea parcului este o mare responsabilitate.
 
„Moldova IT Park” se doreşte a fi un proiect ambiţios, o comunitate care să crească an de an, completându-se cu companii, proiecte şi succese noi. Toţi colegii noştri, care au semnat cererile pentru a deveni rezidenţi ai parcului îşi doresc, în fond, ca „Moldova IT Park” să devină un proiect util şi eficient, generator de conţinut digital bogat şi servicii informaţionale performante, care, la rândul lor, ar putea să sporească nivelul de competitivitate economică şi să crească nivelul de bunăstare al populaţiei”, a declarat Ana Chiriţa pentru Profit.

Administratorul „Moldova IT Park”, Sergiu Voitovschii, a menţionat că deschiderea primului park IT din Moldova înseamnă, de fapt, o premieră mondială absolută în domeniul businessului din acest sector.

„Un asemenea model antreprenorial nu există, deocamdată, în lume. Rezidenţii vor simţi beneficiile imediat după aderare, când vor fi în drept să plătească un impozit unic în mărime de 7% din vânzări. Acest fapt ar însemna punerea în funcţiune a acelei platforme organizaţionale, proiectate de Guvern, cu mecanisme şi facilităţi inovative, atât de necesare industriei IT autohtone”, a declarat pentru Profit Sergiu Voitovschii.

Potrivit lui, impozitul unic perceput în mărime de 7% din vânzări, include impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător; impozitul pe venit din salariu, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală datorate de angajaţi şi angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

„Salariaţii rezidenţilor parcului beneficiază de toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat din bugetul asigurărilor sociale, conform legislaţiei în vigoare. Totodată, rezidenţii parcului pot beneficia de alocaţii financiare, obţinute prin concurs în cadrul unor programe de stat, sau au posibilitatea de a beneficia de mijloace financiare din fondurile de risc, create cu implicarea Guvernului”, a spus el.

Potrivit proiectului de lege, sumele achitate de rezidenţii parcului cu titlu de impozit unic perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei se vor încasa la Ministerul Finanţelor într-un cont trezorerial, fiind ulterior repartizate la bugetul de stat: impozitul pe venit obţinut din activitatea de întreprinzător – 10%, impozitul pe venit reţinut din salariu – 19,4%, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova – 0,1%. La bugetul asigurărilor sociale de stat vor merge contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii de la rezidenţii parcurilor din industria tehnologiei informaţiei – 54,7%, la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor fi direcţionate primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sub formă de contribuţie procentuală din salariu şi din alte recompense, achitate de angajatori şi angajaţi – 15,4%, iar la bugetele locale vor merge taxele locale percepute de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei – 0,3% şi impozitul pe bunurile imobiliare ale persoanelor juridice – 0,1%.

Potrivit administratorului „Moldova IT Park”, Sergiu Voitovschii, calitatea de rezident al parcului poate fi dobândită de orice persoană juridică sau fizică înregistrată în Republica Moldova ca subiect al activităţii de întreprinzător şi care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare, drept activitate principală, unul sau mai multe genuri de activitate prevăzute în Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei.

Astfel, este vorba despre activităţi precum realizarea soft-ului la comandă, editarea jocurilor de calculator, editarea altor produse software, de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe, activităţi ale portalurilor web sau de consultanţă în tehnologia informaţiei.

„Parcul va oferi un regim „virtual de funcţionare”, iar rezidenţii vor putea realiza genurile sale de activitate şi face uz de facilităţile acordate, chiar şi din propriile oficii sau reşedinţe, după o înregistrare corespunzătoare. Fiind o entitate virtuală parcul nu necesită investiţii în infrastructură, aspecte logistice şi cheltuieli care să derive din întreţinerea acestei infrastructuri ceea ce reprezintă un alt avantaj major. Cererea de înregistrare creşte de la o zi la alta şi tot mai multe companii îşi manifestă interesul de a adera la parcul IT. 52 de companii au devenit membri ai „Moldova IT Park”, iar alte peste 30 aşteaptă să le fie semnate cererile”, a menţionat Sergiu Voitovschii.

Practic, din prima zi de activitate a fost lansată şi platforma online moldovaitpark.md, unde pot fi găsite condiţiile de aderare la parcul IT, setul de documente necesare pentru înregistrare în calitate de rezident şi alte informaţii utile.

Bugetul administraţiei parcului se prognozează pentru primul an de activitate a fi în valoare de 38,8 mii euro, care pe parcursul a 10 ani intenţionează să ajungă până la 91,4 mii euro.

Reprezentanţii companiilor sunt optimişti şi spun că au multe aşteptări de la comunitatea virtuală.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a companiilor IT din Moldova, reprezentant al companiei Moldcell, Irina Străjescu, a relatat că inovaţiile legislative vor avea în curând un impact pozitiv asupra economiei întregii ţări.

„Parcurile IT sunt atractive, în primul rând, din punct de vedere al impozitării. Adoptarea legii şi reglementările relevante nu pot să nu bucure membrii asociaţiei. Rezidenţii parcului urmează să beneficieze pe deplin de oportunităţile oferite”, a spus ea.■

 

OPINIILE BENEFICIARILOR:

Maxim Masiutin, directorul Companiei Ritlabs: Produsele de calitate înaltă fac producătorii şi ţara noastră cunoscuţi în toată lumea, ceea ce facilitează exportul de produse cu valoare înaltă. Acest fapt permite achitarea unor salarii mari angajaţilor, impozite solide statului. Doar astfel putem contribui la prosperarea Republicii Moldova. Parcurile IT permit simplificarea lucrului companiilor IT absolut în tot ce ţine de relaţia cu statutul, dar în primul rând în domeniul raporturilor fiscale şi confirmării documentare a tranzacţiilor din punctul de vedere al argumentării necesităţii cheltuielilor în scopuri fiscale. Acest parc va permite companiilor IT să se concentreze pe activitatea lor de bază – elaborarea produselor şi serviciilor competitive pe piaţa internaţională.

Veceslav Cunev, fondatorul companiei Deeplace: Deja în acest an, noul mecanism de impozitare poate îmbunătăţi situaţia din sectorul IT. Asociaţia a făcut lobby pentru adoptarea acestei legi. Mai multe structuri analizează posibilitatea de a crea parcuri IT, dar până la moment nu au fost clare un şir de aspecte. De acum încolo, există o bază juridică mai clară, care, în opinia mea, nu are neajunsuri evidente.


Roman Ştirbu, directorul companiei autohtone Simpals: Cu noul cadru legal, ne gândim să nu ne extindem oficiile în alte ţări, dar să deschidem mai multe locuri de muncă aici - în Moldova, pentru ca să contribuim la instruirea personalului din domeniu, acasă.

Luc Vocks, director executiv al companiei internaţionale DevelopmentAid.org care a intrat pe piaţa moldovenească acum zece ani: Datorită „Moldova IT Park” va fi redusă presiunea birocratică. În plus, cu siguranţă, vor fi majorate şi salariile specialiştilor, iar acest lucru va motiva oamenii să rămână în Moldova.

Comentarii [3]

Comentariu
  • 22.02.2018 09:32:31 David
    Si asta este numai inceputu...
  • 26.02.2018 03:03:46 Ana
    Poate cindva si IT da ceva pentru economia nationala...
  • 27.02.2018 06:24:43 Lazar
    Numai peste tr5ei-cinci sa vedem rezultat, mai devreme - nu!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
3
Afişări de site:
2508027
Vizitori unici:
5318755

WebArt Pro