Profit №_12_2023, decembrie 2023
Cireşele – afacere cu perspectivă
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Mihail Cojocaru din raionul Criuleni, care deţine în prezent şase hectare de livezi intensive de cireş, a demonstrat că cultivarea cireşilor poate fi o afacere profitabilă în Moldova.
Ideea de a planta livezi intensive de cireş i-a venit lui Mihail Cojocaru cu 10 ani în urmă când a vizitat Italia şi a făcut cunoştinţă cu modul european de creştere şi îngrijire a cireşilor. S-a documentat din diferite surse, inclusiv de pe internet, după care a decis să înfiinţeze primul hectar de livadă de cireş. Pentru început, a plantat seminţe omologate pentru a obţine material săditor. Ar fi putut să importe copăcei gata de plantare din alte ţări, însă după mai multe calcule a decis că importul va fi mult mai costisitor în comparaţie cu producerea proprie a puieţilor.
Mihail COJOCARU: Un copăcel de import costă în jur de 7 euro, iar producerea lui în Moldova m-a costat doar 2 euro/bucata. În plantarea unui hectar de livadă am investit aproximativ 10 mii euro. Aceste cheltuieli includ, de asemenea, procurarea şi montarea sistemului de irigare prin picurare, precum şi instalarea unei pelicule speciale pentru protecţia de îngheţ şi dăunători. Investiţiile pentru plantare au fost recuperate pe parcursul a 3-4 ani. Fiecare leu investit aduce, cel puţin, cinci lei anual.
În prezent, producătorul îşi comercializează cireşele atât pe piaţa internă, cât şi în Rusia, Ucraina şi Belarus. Speră însă că semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană îi va deschide larg porţile pentru a putea exporta şi în astfel de ţări, precum Germania, Olanda, Marea Britanie sau Franţa. Pe piaţa externă un kg de cireşe se comercializează la preţul de, cel puţin, 30 de lei, ceea ce este de câteva ori mai mult decât pe piaţa internă.
Ţinând cont de faptul că anul curent a fost unul roditor, producătorul a reuşit să recolteze în jur de 20 de tone de cireşe la hectar. În aceste condiţii, venitul de pe un hectar de livadă a constituit în medie 30-40 mii de lei.
Mihail COJOCARU: Cireşele noastre sunt mult mai gustoase decât cele din Germania, Olanda sau alte ţări şi aceasta pentru că în Moldova cireşele se bucură de un sol fertil, un soare prietenos, dar şi de aer curat. În prezent, pe piaţa internă, dar şi pe cea externă sunt destul de puţine cireşe. Consider că producerea cireşelor reprezintă o perspectivă pentru Moldova, cu atăt mai mult cu cât sunt organizaţii internaţionale care ne oferă asistenţă privind creşterea corectă a cireşelor.
Recent, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul proiectului ACED, a invitat la Chişinău experţi din Italia, pentru ca aceştia să împărtăşească experienţa lor producătorilor din Moldova în ceea ce priveşte creşterea, îngrijirea, ambalarea şi comercializarea cireşelor.
Expertul italian în marketingul producerii cireşelor, Chiara Etiopi, afirmă că pentru a avea produse calitative, producătorii trebuie să planteze doar material săditor omologat. Pe un hectar trebuie sădiţi în jur de 300-400 de copăcei. Pentru asigurarea unei productivităţi înalte, este recomandat ca pomii de cireş să crească în sere, în care există sistem de irigare. Pelicula care acoperă sera permite nu doar păstrarea umidităţii în sol, dar şi protejarea copacilor de dăunători. Astfel, indiferent de condiţiile climaterice, va fi asigurată o productivitate înaltă a pomilor, dar cel mai important - un produs ecologic.■
Adauga-ţi comentariu