Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Istorie de succes - AVIS-MMS

Mariana TABUNCIC | Companii

În Republica Moldova transportul privat de mărfuri, considerat unul dintre pilonii principali ai dezvoltării unei economii viabile, a luat naştere în anii 90 ai secolului trecut, odată cu trecerea la economia de piaţă. Printre primele companii în domeniu a fost şi AVIS-MMS, fondată de Mihai Usatâi şi Mihail Crăciun, care la aproape 19 de ani de activitate îşi permit să tragă linia şi să concluzioneze cu fermitate: suntem una dintre cele mai puternice şi mai mari companii de transport din Republica Moldova, având 140 de camioane proprii, un profit anual de 6,27 mil. de lei ($505 mii) şi o cifră anuală de afaceri de 116,73 mil. de lei ($9,4 mil.).

Începuturile companiei

Istoria acestei companii de transport cu sediul în or. Hânceşti, numită iniţial AVIS, a început în anul 1993, atunci când Mihai Usatâi, după o carieră de mai mulţi ani în calitate de inginer-şef al unui colhoz din Hânceşti, a decis să se lanseze în afaceri, aşa cum, de altfel, făceau mulţi la începutul anilor 90, după destrămarea URSS şi proclamarea independenţei Republicii Moldova. În anul 1997, în rezultatul operării unor modificări în componenţa acţionarilor, compania şi-a schimbat denumirea în AVIS-MMS.

Iniţial, compania era specializată în importul mobilei şi exportul utilajului din Ucraina în România. Ulterior, însă, după înfiinţarea în anul 1995 a unei alte companii, Petrocub, specializată în importul produselor petroliere, a apărut necesitatea prestării serviciilor de transport al petrolului. Astfel, AVIS-MMS a început să transporte produse petroliere pentru compania Petrocub, recalificându-se în companie de transport. În anul 2000 însă, când pe piaţa din Republica Moldova au venit companiile Lukoil, Rompetrol şi Petrom Moldova, care şi-au dezvoltat intens propriile reţele de staţii petroliere, compania Petrocub nu a mai putut face faţă concurenţei, respectiv - şi AVIS-MMS nu mai avea cum activa la turaţiile de odinioară. În aceste împrejurări noi, a fost identificată o altă soluţie – transportarea unor noi tipuri de mărfuri. Astfel, compania a achiziţionat din Germania 16 camioane cu remorcă, pe care le-a utilizat pentru transportarea mărfurilor pe traseul Turcia-Moscova. La acel moment, serviciile de transport în Rusia erau încă foarte slab dezvoltate.

Ulterior, în cadrul unui târg al transportatorilor, compania a reuşit să semneze un contract cu compania austriacă LKW Walter Internationale, specializată în logistică şi transport internaţional, care avea rulaje de miliarde. Astfel, timp de 5 ani de colaborare cu această companie, AVIS-MMS a obţinut nu doar o experienţă bogată în ceea ce priveşte managementul companiei şi efectuarea transporturilor internaţionale, dar şi profituri importante, care i-au permis în anul 2005 să achiziţioneze primele camioane noi, model MAN 430 XXL. Preţul unui camion era de 76 mii de euro, iar al unei semiremorci - de 23 mii de euro.

Mihai USATÂI:
Practic, am fost primii transportatori din Moldova, care am achiziţionat camioane noi, pentru că la acea vreme toţi lucrau cu piaţa second hand. În anul 2007, am mai cumpărat 16 camioane noi de model MAN 440 XXL. Deşi începutul a fost dificil, ulterior însă şi satisfacţiile au fost pe măsură. În prezent, AVIS-MMS dispune de 140 de camioane, achiziţionate din surse proprii, care sunt utilizate pentru deservirea transportului internaţional de mărfuri.

Pe parcursul timpului, activitatea companiei a fost continuă şi foarte intensă. Au existat însă şi multe dificultăţi. Potrivit lui Mihai Usatâi, după încheierea contractelor de cumpărare a unităţilor de transport cu companiile străine şi după efectuarea plăţilor în avans în adresa acestora, la un moment dat devenise, practic, imposibilă desfăşurarea activităţii companiei, deoarece Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Moldova făcea imposibilă obţinerea autorizaţiilor de transport (CEMT). Acest lucru a şi determinat compania AVIS-MMS să fondeze o companie nouă în România.

Paşi pe piaţa Europei

În condiţiile în care piaţa Moldovei este una foarte mică şi slab dezvoltată, iar producţia de mărfuri limitată, Mihai Usatâi, cu ajutorul unor prieteni mai vechi, a început să exploreze piaţa externă, unde transportul de mărfuri este mult mai dezvoltat şi solicitat. Fiind o persoană cu capacităţi organizatorice deosebite, după câţiva ani de tatonări ale pieţei străine, a fondat în anul 2007 o nouă companie de transport, de această dată însă în România. Denumirea companiei este AVIS-TRANS. Rând pe rând, compania din România a achiziţionat mai multe camioane, astăzi numărul acestora atingând cifra de 121, dintre care 50 au fost procurate în 2012. Toate unităţile de transport sunt utilizate pentru realizarea transportului de mărfuri în ţările europene. Important este şi faptul că cea mai mare parte a şoferilor acestor camioane sunt cetăţeni moldoveni, care au dublă cetăţenie, dar şi şoferi din România, care au un salariu mediu lunar de $1500, inclusiv diurne.   

Mihai USATÂI: Este foarte dificil să te menţii pe pieţele din străinătate, însă avem manageri şi dispeceri moldoveni foarte buni, care cunosc nuanţele meseriei. Toţi vorbesc fluent limba engleză, pentru că experienţa arătă că fără o engleză bine pusă la punct nu putem obţine performanţe. Aceasta pentru că atunci când discuţi cu partenerii din străinătate, trebuie să înţelegi nu doar conţinutul discuţiei, dar şi miezul problemei. În general, este foarte complicat să porţi negocieri cu străinii.

Mihai Usatâi recunoaşte că profitul ambelor companii este unul foarte bun. Numai anul trecut compania din Moldova a înregistrat un profit de circa 6,27 mil. lei ($505 mii), iar cea din România - 1,83 mil. RON ($532 mii). În anul 2012, compania din Moldova a vândut servicii de transport de peste 83,89 mil. lei ($6,75 mil.), iar cea din România - de peste 14,303 mil. RON ($4,1 mil.). Mihai Usatâi susţine că succesul companiei AVIS-MMS ar fi fost mai dificil fără compania din România, AVIS-TRANS.

Efectele crizei

Evident că recesiunea nu a ocolit compania AVIS-MMS, acest lucru însă s-a întâmplat ceva mai târziu decât în cazul altor companii. „Deşi în perioada crizei combustibilul s-a ieftinit, în contractele pe care le aveam nu era stipulat că în condiţiile în care motorina se ieftineşte, atunci scade şi preţul la transport. Astfel, timp de un an de zile am profitat de acest lucru şi am înregistrat profituri destul de mari. Ulterior, preţurile au scăzut cu 20%”, spune Mihai Usatâi.

Planuri de viitor pentru fiu
 
Fiul lui Mihai Usatâi, Nicu, are 20 de ani şi îşi face studiile la Londra, la Cass Business School, City University London, specialitatea Business. Tatăl este foarte mândru de performanţele fiului pe care îl vede ulterior activând tot în domeniul serviciilor de transport. Mihai Usatâi îşi doreşte ca după finalizarea studiilor feciorul să se angajeze pentru câţiva ani la o companie de transport din străinătate. La întrebarea de ce nu-şi încurajează fiul să facă afaceri în Moldova, unde, de asemenea, este nevoie de cadre profesioniste, directorul companiei AVIS-MMS este ferm convins că „acest lucru este important pentru a înţelege cum se fac afacerile în străinătate”.

Mihai USATÂI: Îmi doresc ca fiul să lucreze doi-trei în străinătate pentru a înţelege metodele de lucru de acolo şi pentru a acumula mai multă experienţă în ceea ce priveşte gestionarea afacerilor. Da, sunt de acord că şi în Moldova se fac afaceri, însă colaborând deja de mai mulţi ani cu companii din străinătate, am înţeles că noi nu putem lucra şi gândi la fel ca şi cei din Europa. Din păcate, la noi în ţară mulţi doresc să muncească ca în Moldova, dar să primească salarii ca în Belgia. Acest lucru însă este imposibil. În Moldova oamenii sunt multilateral dezvoltaţi, însă nu pot face nimic perfect. Pe când în Europa, un angajat poate face un singur lucru, însă perfect. După ce va acumula experienţa necesară, evident că îmi doresc ca fiul să revină în Moldova pentru a trăi şi activa aici.     

Mediul de afaceri
 
În opinia lui Mihai Usatâi, deşi în ultimii 10 ani mediul de afaceri din republică s-a îmbunătăţit, totuşi acesta rămâne a fi unul cu foarte multe carenţe, în special la capitolul implementare. „Dacă oficialii care se află la conducerea ţării au făcut multe la nivel de legi pentru asigurarea unui mediu de afaceri favorabil, atunci există o sumedenie de probleme la capitolul implementare, fapt care, evident, nu contribuie la dezvoltarea afacerilor”, susţine Mihai Usatâi.

Dăruirea de sine – garanţia succesului

„Garanţia succesului într-o afacere este dăruirea de sine atât din partea conducerii, cât şi din partea angajaţilor”, afirmă încrezut Mihai Usatâi. „Cu regret, astăzi în Moldova puţini sunt dintre cei care lucrează cu devotament, responsabilitate şi se consacră întru totul muncii pe care o practică. La noi oamenii vor să ia mult, dar să dea puţin. Ei însă nu realizează că, de fapt, muncesc mai rău decât sunt plătiţi”, spune Mihai Usatâi.

Sport şi caritate

De mai bine de 20 de ani Mihai Usatâi este un mare iubitor al sportului. A fondat clubul sportiv Petrocub şi este cel care în anul 2006 a contribuit substanţial atât financiar, cât şi logistic, la construcţia unui stadion performant pentru antrenamente în satul său de baştină, Sărata Galbenă. În prezent, compania pe care o patronează sponsorizează clubul sportiv Petrocub, unde se antrenează circa 120 de copii din Sărata Galbenă care practică fotbalul şi 100 de copii de la Hânceşti care practică judo-ul. Este ferm convins că fiecare om trebuie să facă acte de caritate şi să se împartă cu profitul pe care-l obţine. „Sincer vorbind, ulterior, aceste investiţii se recompensează. Nu reuşeşti dacă nu ai puţin noroc, iar norocul vine de acolo de unde dai”, este ferm convins directorul companiei AVIS-MMS.■

 

Comentarii [20]

Comentariu
  • 26.01.2013 07:50:38 CIPRIAN GHERGHESCU
    Buna ziua, am 36 de ani sunt din Romania, oras Piatra-Neamt, jud.Neamt, am mai lucrat in strainatate, vorbesc engleza si germana la nivel mediu spre conversational, am auzit de aceasta firma ca ar face angajari pe posturile de sofer pe comunitate, si sunt inyteresat de un eventual job din oferta dvs. Mentionez ca posed permis conducere ctg. BCED, atestate si card digital si sunt sofer profesionist din anul 1996. Nr meu de tel. este +40 0752304750, va multumesc ptr un eventual raspuns. Eu am deja doua rude care lucreaza la aceasta firma in Belgia, ele sunt din Roman jud. Neamt si poate si din aceasta cauza v-am contactat, ptr ca mi-ar fi si mie si lor mai usor daca am munci toti impreuna.
  • 03.04.2013 11:21:02 Achiriloaei vasile
    Buna ziua, am 34 de ani sunt din Romania, oras Piatra neamt am mai lucrat in strainatate,am auzit de aceasta firma ca ar face angajari pe posturi de sofer pe comunitate,si sunt interesat ca sofer sa lucrez la compania dvs.Mentionez ca posed permis de conducere categorii BE-CE- DE,atestate si card digital sunt sofer profesionist din anul 1998.NR meu de telefon.este +40 0745434487 va multumesc ptr eventual raspuns.
  • 14.05.2013 09:45:19
  • 06.07.2013 06:19:07
  • 05.11.2013 07:35:49 stef
    sunt si eu din p neamt as fi si eu interesat de un post de sofer am toate actele valbile las si eu nr de telefon 0751697109 .va mulumesc.
  • 23.01.2014 02:42:17 malenchi valeriu
    am acte rominesti in regula.am lucrat pina acum prin europa pe tir.am auzit de voi ca sunteti seriosi.va multumesc
  • 23.01.2014 04:11:06 valeriu
    chisinau.acte romnesti.am lucrat pe tir prin europa pina in octombrie.am auzit ca sunteti seriosi.079996101.va multumesc
  • 25.02.2014 11:31:26
  • 28.04.2014 12:08:17 Emanuil
    Am acte Rominesti asi fi interesat de un post de lucru ca sofer060330133Va multumesc.
  • 28.12.2014 03:12:03
  • 31.01.2015 12:01:40 bogdan
    Buna ziua sunt din Roman jud.Neamt am toate categoriile si toate atestatele inclusiv card din 2000 si am lucrat pe camion destul de mult dar din pacate nu am lucrar pe tir.sunt o persoana serioasa care prinde destul de repede si am auzit ca si dv. sunteti la fel asa ca as fi interesat sa lucrez pt dv. daca este posibil. Ast. raspuns VA MULTUMESC.
  • 13.09.2015 10:03:36 Vasilie
    Sînt di R.Moldova și am pașaport românesc., celelalte documente sînt moldovenești. Am experință de conducere a autocamioanelor cu semiremorcă și a ș fi să lucrey la firma dstr.. 079353570
  • 24.01.2016 05:32:33
  • 23.08.2016 05:56:55
  • 15.06.2017 03:46:02
  • 03.05.2018 05:18:04 Ion
    La lucru cu acte MD primiti
  • 02.08.2018 04:29:48
  • 26.11.2019 01:56:31 interesant
    https://newsromania.net/ultima-ora/2-000-000-de-euro-amenda-risca-in-belgia-o-firma-de-transport-din-romania-detinuta-de-o-companie-din-republica-moldova/?fbclid=IwAR2sACEYwCsMO4tGqOCEaKXUDIqSmej6mbeA-GmpBhrstyL3vhxL1QWedWk
  • 15.12.2020 10:39:02 Andrei
    Am experienta de munca am muncit mult în Europa
  • 28.02.2023 07:27:36

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
5
Afişări de site:
2517669
Vizitori unici:
5341732

WebArt Pro