Profit №_12_2023, decembrie 2023
Păpuşi cu suflet
Fiecare dintre noi îşi aduce aminte cu plăcere de copilărie şi de jucăriile preferate. Mai mult, pe unele chiar le mai păstrăm, ca să nu uităm niciodată copilul din noi. În prezent, păpuşile sunt atât de frumoase şi diverse, încât constituie un cadou frumos nu doar pentru copii, dar şi pentru maturi. Lumea este plină de colecţionari de tot felul de păpuşi, confecţionate din diferite materiale şi după felurite tehnici, iar păpuşarii sunt la mare căutare peste hotare.
O tânără din Chişinău, Natalia Znaicenko, meştereşte deja de 10 ani păpuşi „de autor” sau „de colecţie” – păpuşi tip portret sau păpuşi cu trăsături clare, mimică expresivă, precum şi păpuşi „tilda” – tehnica designerului norvegian Tone Finnanger. Natalia spune că nu-i mai ajunge timp şi pentru alte lucruri, deşi este şi o bună pictoriţă, iar de la o vârstă fragedă a început să practice mai multe tipuri de activităţi artistice.
A început să fie pasionată de artă încă de la vârsta de trei ani. Pe atunci, Natalia desena hăinuţe pentru păpuşi şi îi pare foarte rău că nu a păstrat caietele cu primele sale lucrări. În prezent, meştereşte păpuşi din stofă, căptuşite cu ierburi parfumate. De exemplu, păpuşile realizate prin tehnica „tilda” au forme pufoase de oameni, sau animale, iar în loc de ochi şi năsuc au nişte puncte. Prin dispoziţia sa, spune Natalia, omul îi conferă acestei păpuşi personalitate, iar fiecare vede în ea ceea ce doreşte să vadă. Pe când păpuşile „de autor” au deja personalitate prin trăsăturile lor faciale clar distinse.
La realizarea lucrărilor Natalia foloseşte diferite stofe naturale, în principal, bumbac şi in, pe care le decorează cu elemente din lemn, dantelă şi hârtie. Foarte rar foloseşte ornamente din plastic. Stofa o îmbibă cu mari cantităţi de vanilie, scorţişoară şi cafea, astfel încât acestea să răspândească un miros plăcut. Ulterior, păpuşile sunt uscate la soare, iar astfel parfumul se menţine o perioadă mai îndelungată.
De asemenea, fiecare păpuşă este căptuşită cu ierburi parfumate, care se consideră că au şi un efect protector, în special fiind vorba de pelin şi levănţică. Pe lângă plantele mirositoare, Natalia adaugă în interiorul păpuşii şi câte o rugăciune, scrisă de ea manual pe o bucată de hârtie, astfel încât să protejeze viitorul proprietar. În timp ce lucrează la confecţionarea păpuşii, spune neapărat şi cuvinte bune, astfel încât aceasta să obţină trăsături blânde, pozitive. Atunci când este prost dispusă, Natalia susţine că nici nu se apucă să meşterească vreo păpuşă, pentru că nu vrea să-i transmită energia sa negativă. Ea este convinsă că atunci când va intra într-o casă nouă, păpuşa trebuie să emane doar bunăvoinţă.
Creatoarea mărturiseşte că mulţi dintre clienţii săi o roagă să execute păpuşi de tip portret, adică să semene cu cineva dintre persoanele dragi lor. În acest scop, Natalia încearcă să adune în păpuşă principalele caracteristici ale persoanei cu pricina: culoarea părului şi ochilor, stilul îmbrăcămintei etc. De regulă, astfel de păpuşi sunt destul de mari, de circa 60 cm lungime. De asemenea, Natalia face şi „păpuşi-talisman”, care au scopul de a proteja proprietarii. Acestea, de regulă, sunt atârnate la intrarea în casă. Pe picioruşe, şi nu numai, sunt desenaţi ochişori care „apără stăpânii casei de intenţiile rele ale celor ce vin în vizită”. Mulţi clienţi comandă păpuşi-înger, care să-i protejeze.
Confecţionarea unei păpuşi îi ia Nataliei de la opt ore până la două zile, în funcţie de complexitatea lucrării. Materia primă este achiziţionată atât la Chişinău, cât şi peste hotare. Păpuşile semnate de Natalia costă de la 300 la 700 de lei.
Natalia ZNAICENKO: Îmi este dificil să estimez câţi bani cheltuiesc pentru confecţionarea unei păpuşi, deoarece fiecare dintre ele este unică şi diferită ca design şi ornamente. Banii pe care îi câştig din vânzări îi reinvestesc, de obicei, în materie primă care este destul de costisitoare. Primele mele creaţii le-am dăruit prietenilor şi cunoştinţelor, ca mai apoi aceştia să-mi dea ideea de a comercializa păpuşile. De la om la om, vestea s-a dus şi numărul clienţilor a crescut, iar hobby-ul meu s-a transformat într-un fel de business. Pentru a promova păpuşile, folosesc şi reţelele de socializare.
Ca să-şi poată vinde păpuşile, Natalia participă la diverse expoziţii şi târguri, unde face cunoştinţă cu noi potenţiali clienţi. Din experienţa pe care o are în domeniu, creatoarea a ajuns, cu regret, la concluzia că moldovenii nu prea apreciază lucrul manual şi nu înţeleg câtă muncă se depune pentru meşterirea unei păpuşi.
Natalia ZNAICENKO: Străinii au o altă atitudine faţă de lucrurile executate manual. Atunci când merg la expoziţii la care participă şi mulţi cetăţeni străini, vânzările sunt cu mult mai mari. Clienţii străini sunt gata să plătească mai mult pentru o păpuşă decât le cer eu, asta pentru că la ei în ţară astfel de lucrări sunt apreciate la justa valoare. Din acest motiv, doresc să-mi promovez păpuşile peste hotare. Problema este că nu avem un sistem de livrare, fapt ce complică lucrurile. În timpul apropiat, vreau să particip la târguri specializate în Ucraina, unde păpuşile handmade sunt destul de populare. La o expoziţie organizată recent în ţara vecină costul unor păpuşi ajungea la două mii de euro. Sper să am şi eu ocazia să investesc astfel de sume în păpuşile mele, iar rezultatul să fie unul impresionant.
Natalia are planuri mari de viitor. Intenţionează să deschidă la Chişinău un magazin specializat cu păpuşi semnate de ea. Creatoarea ştie deja cum va arăta localul, ce fel de sistem de iluminare va avea şi cum vor fi amplasate păpuşile pe rafturi. De asemenea, Natalia intenţionează să transforme semnătura ei de autor în logo. În prezent, nu conteneşte să muncească pentru a aduna bani ca să-şi poată realiza visul.■
Adauga-ţi comentariu