Profit №_12_2023, decembrie 2023
China – noua destinaţie pentru vinurile moldoveneşti
Peste şase ani după ce a pierdut principala piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti, cea rusă, Chişinăul anunţă o nouă destinaţie-cheie pentru băuturile sale alcoolice – China. Pentru a evita însă o nouă dezamăgire, este foarte important ca autorităţile să controleze strict calitatea vinurilor exportate în China şi să nu mizeze doar pe conştiinţa vinificatorilor. Pentru că orice s-ar spune, pe lângă aspectul politic al embargoului impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti în 2006, a existat şi aspectul calităţii, care la acea perioadă lăsa foarte mult de dorit.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, susţine că piaţa chineză de vinuri este una interesantă, cu un potenţial enorm, care le poate asigura vinificatorilor moldoveni venituri stabile. El se arată ferm convins că vinificatorii moldoveni vor reuşi să-i cucerească pe chinezi, în special, cu vinurile roşii seci şi şampania de cea mai înaltă calitate.
Vasile BUMACOV: Având peste 1,8 mlrd. locuitori, China reprezintă o piaţă destul de atractivă pentru producătorii de vin din Moldova. Chiar de la prima expoziţie vinicolă, care a avut loc la Shanghai în anul 2010, consumatorii şi agenţii economici chinezi au rămas impresionaţi de calitatea vinurilor moldoveneşti. Dovadă este faptul că Combinatul de vinuri Cricova a semnat recent cu compania chineză Malul de Aur un contract privind livrarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză.
Potrivit contractului, în anul 2012, Cricova va livra în China un milion de sticle de vin, iar, ulterior, numărul acestora va creşte anual cu circa 200 de mii de sticle. Accentul principal se pune pe vinurile roşii seci, şampanie şi pe unele tipuri de vinuri albe. În plus, compania chineză Malul de Aur s-a arătat interesată în construcţia, în una dintre regiunile Chinei, a unei copii fidele a beciurilor de la Cricova. Pentru aceasta chinezii vor importa accesoriile de bază, în special, butoaiele pentru păstrarea vinului, din Moldova. De asemenea, vinul păstrat în aceste beciuri va fi adus tot din Moldova.
În prezent, pe piaţa chineză există o concurenţă acerbă între vinurile din Franţa, Noua Zeelandă şi Argentina. În aceste condiţii, susţine ministrul agriculturii, producţia vinicolă din Moldova urmează să se impună în faţa acestora prin calitate, în caz contrar vinificatorii moldoveni se vor confrunta în scurt timp cu probleme la exporturile către această ţară.
Vasile Bumacov consideră, de asemenea, că succesul pe piaţa chineză depinde foarte mult de felul în care se vor organiza exportatorii. Potrivit lui, „este foarte important ca vinificatorii să conlucreze şi să-şi promoveze produsele cu un singur brand naţional”, dar nu să concureze între ei pe piaţa chineză. Totodată, ministrul mai consideră că fiind în căutarea partenerilor în China, vinificatorii moldoveni trebuie să întreprindă eforturi pentru a nu pierde piaţa rusă unde aceştia deţin în prezent circa 10% după ce, până la introducerea embargoului din 2006, au deţinut, practic, monopolul.■
Adauga-ţi comentariu