Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Doar cu banii din ciorap nu faci afaceri

Ion STURZA, ex-prim-ministru | Opinie

Ca să iniţiezi sau să extinzi o afacere trebuie să ai, cel puţin, o idee. Dacă nu una originală, cel puţin, una bine copiată. De obicei, ideile inovative vin doar în capul oamenilor cu spirit antreprenorial. Statistic vorbind, doar o fracţiune de procent din populaţie are darul de a fi antreprenor. Toţi doresc să ajungă ca Bill Gates, Warren Buffett, sau cel puţin, ca Roman Abramovici sau Dinu Patriciu. Puţini, foarte puţini au capacitatea de a privi netrivial şi vizionar. Aceşti oameni sînt greu de înţeles şi nici nu e nevoie. Este important să-i urmezi, deci, pragmatic vorbind, să-i copiezi creativ.

Următoarea categorie de oameni de afaceri sînt managerii. Aceştia, de asemenea, reprezintă o specie mai selectă, însă cu mult mai răspîndită. Cam 5-10% din populaţie are capacităţile necesare unui manager. Şansele de a fi un manager bun sînt cu atît mai mari, cu cît înveţi mai bine profesia şi-ţi dezvolţi mai mult capacităţile de leadership.

Aşadar, antreprenor trebuie să te naşti, iar manager poţi să devii prin muncă şi insistenţă. Doar că pentru a iniţia (dezvolta) o afacere, în afară de idei, mai ai nevoie şi de resurse, în primul rînd, de cele financiare. Problema-cheie este accesul la bani cît mai ieftini şi pe o perioada cît mai lungă. Este cazul R.Moldova? Din păcate, nu. Costul banilor (lei - 15-20%; valută - 10-15%) este de 2-3 ori mai mare decît în ţările limitrofe, nu mai vorbim de economiile mature, unde poţi să te finanţezi astăzi cu 2-3% anual. Majoritatea creditelor în Moldova se acordă pe o perioadă de pîna la 1 an. Doar cei din comerţ cu marja de 100% pot suporta astfel de costuri. În aceste condiţii nu trebuie să ne mire preţurile exagerate din Moldova.

Dar, să nu dam vina doar pe bănci. Paradoxul aparent este că dezvoltarea unei afaceri nu se face cu banii din bănci. În economiile de piaţă dezvoltate, Bursa (piaţa de capital) este sursa principală. Plasamentele publice la Bursă acoperă 60-80% din necesarul de investiţii. Problema este că în Moldova piaţa de capital nu există cu desăvîrşire, respectiv, nu există şi toată logistica necesară, companiile investiţionale, brokerii, consultanţa etc. Nici Comisia Naţionala pentru reglementare în domeniul dat nu este “naţionala”, ci aşa, un fel de mecanism de a strînge informaţii şi mici daruri de la societăţile pe acţiuni, deşi rolul ei ar trebui să fie la nivelul Băncii Naţionale.  

Să atragi bani la Bursă nu este un lucru uşor. Ca să convingi investitorii privaţi, în afară de planuri de afaceri atractive, mai ai nevoie şi de o transparenţă totală – rapoarte financiare auditate, conducere corporativă independentă etc.
Şi aici este o problemă, cu excepţia cîtorva companii străine, toţi ceilalţi afacerişti din Moldova sînt un fel de blackbox, în majoritatea cazurilor proprietarii sînt anonimi. Unica “modernizare” este apariţia off-shore-urilor.

O temă aparte este calificarea joasă a managementului. Toţi vor bani ca să se dezvolte, zilnic mă întîlnesc cu oameni din Moldova dornici de a atrage resurse investiţionale. Numai că atunci cînd începi să discuţi în termeni de transparenţă şi profesionalism, mulţi dintre ei se plictisesc şi ţi-o spun direct: ”Las-o cu teoriile, dă-ne bani şi noi ştim ce să facem cu ei”.

Poate…

În condiţii normale, din totalul de investiţii, banii proprii (equity) reprezintă 20-25%, restul trebuie atraşi din piaţa valorilor mobiliare. Nu este o dorinţă, este un “must do”.

Altă problemă fundamentală pentru cei ce vor să facă afaceri în Moldova, de rînd cu costurile de finanţare, sînt costurile indirecte. Banca Mondială are o metodologie de calcul, destul de precisă, care include taxele oficiale şi, mai ales, cele neoficiale, mai bine zis - componenta corupţională. Aici Moldova a reuşit o antiperformanţă impresionantă, în ultimii ani coborînd 6-7 trepte în clasamentul mondial. Să fie oare un rezultat al democratizării?

Gradul de corupţie, la toate nivelurile, a crescut simţitor. Ce Bancă Mondială?! Fiecare, la Chişinău, poate să vă spună cu lux de amănunte că birurile au crescut în ultimii ani de 2-3 ori. Dezmăţul eşalonului 2-3 este total. Se plîng şi cei de la pieţele agricole, se plîng şi marii investitori. Sînt şi unele nuanţe ale timpurilor “glorioase”, înainte se spălau bani prin “mănăstiri”, azi preferă transferurile direct în off-shore.

Toate acestea - banii scumpi, costurile mari de a face afaceri, corupţia – descurajează mult investitorii locali şi pe cei străini de a face afaceri in Moldova.

Vor veni oare timpuri mai bune în ţara noastră sau ne vom limita doar la posibilitatea de a vorbi despre ele (timpurile mai bune)?!■

 

Comentarii [9]

Comentariu
  • 20.06.2011 02:16:14 Victor Guzun
    Absolut de acord cu cele expuse! Insa, nu prea vad solutie practica, deoarece atita timp cit profitabilitatea unui simplu depozit la termen este mai inalta decit aceeasi pentru economia reala, lucrurile nu se vor schimba. Altceva, dobinzile inalte la depozite (doar ca un element al sistemului) conduc la alocarea creditului bancar in sectoarele cele mai profitabile (respectiv, comertul), ceea ce produce subfinantarea a astfel de ramuri cum ar fi agricultura (primara). Respectiv, atita timp cit nu se vor schimba politicile economice ale statului,situatia se va perpetua. Solutia tehnica pentru realizarea dezideratului dezvoltarii economice durabile ar putea fi disponibila, insa vointa politica (indiferent de coloratura guvernarii), pare a fi lipsa!
  • 20.06.2011 02:35:07 Iurie Tataru
    Intrebarea care incheie articolul, cred eu a fost la ordinea de zi, in orice discutie intre alegatori, care urmau sa voteze la 16 iunie si nu numai. De-a lungul ultimilor 20 de ani ne intrebam acelasi lucru; cind va fi mai bine? Nu am gasit nici eu raspunsul la aceasta intrebare, fiind ca restul necajitilor la munca undeva prin Orientul Apropiat. Dl Ion Sturza cu siguranta stie mai mult decit noi restul si de aceea nu voi ezita sa-l intreb prin acest mesaj; dl Ion Sturza ce trebuie sa faca concret AIE ca cel putin peste 1-2 sa simtim schimbari pe plan social in Republica Moldova? Cu respect, Iurie T.
  • 20.06.2011 04:11:07 Victor Guzun
    Pentru Iurie Tataru- Intrebarea e super, sa asteptam raspunsul :)!
  • 21.06.2011 01:07:14 Ludmila
    Sunt absolut de acord cu cele expuse in acest articol si imi pare bine ca aceste probleme , cu care se confrunta antreprenorii din Moldova sunt abordate de D-Voastra. Eu personal,mi-am infiintat o afacere in domeniul comertului din 1992, si pe parcursul acestor ani am acumulat o experienta foarte bogata in acest sens, varsind in cosul bancilor sume enorme,uneori foarte depasite in coraport cu alte cheltuieli, sub forma de dobinzi, comisioane e t.c.,, Cei multi ,care au avut curaj si idei foarte bune de la inceput,au ramas din pacate foarte putini si disperati!!!
  • 21.06.2011 02:47:18 Rosian Vasiloi
    De acord si cu articolul si cu ambele comentarii. Victor bine spus la sfirsitul comentariului, lipsa totala - dar cu "principii si valori". Atita (scuze pentru acest cuvint) timp cit va prevala interesul (personal, corporativ, de partid, etc) nu avem sort de izbinda. Mi-se face impresia ca ei (cei de sus) ori nu inteleg acest lucru, ori se fac ca nu inteleg, si "merg pe apa Prutului", ca asa e mai bien!
  • 21.06.2011 10:32:19 Veaceslav Gamurari
    Activand pe piata asigurarilor cunosc foarte bine activitatea organului "national" vizat de Domnul Sturza.:))
  • 30.12.2013 10:54:35
  • 22.11.2018 05:47:47
  • 13.01.2020 11:18:04

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
20
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5688577

WebArt Pro