Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Estonienii interesaţi de produsele moldoveneşti

Natalia CIUBAROV | Ambasador & Misiune

Republica Moldova şi Estonia au un trecut comun, aproape jumătate de secol ambele au fost parte a fostei URSS. Prezentul lor este însă foarte diferit: Estonia este stat membru al UE, iar Moldova – una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Chiar dacă Moldova şi produsele moldoveneşti au un nume bun în Estonia, cu regret, relaţiile comerciale dintre ţările noastre sunt slab dezvoltate, asta în pofida puterii de cumpărare ridicate a estonienilor. Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Profit, Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, explică în ce constă formula de succes a estonienilor şi îndeamnă producătorii moldoveni să-şi promoveze mai insistent mărfurile în Estonia.

Profit: Dle Guzun, ce lecţie are de învăţat Moldova de la Estonia în scopul realizării obiectivului nostru de integrare europeană?

Victor Guzun:
Republica Moldova a ales integrarea europeană drept obiectiv prioritar pentru politica sa internă şi externă, însă pentru a realiza acest obiectiv este necesară coeziunea întregii societăţi, participarea fiecărui cetăţean moldovean la acest proces. Integrarea europeană nu se rezumă doar la semnarea unor acorduri, ci la procese profunde de reformă, schimbări de viziune şi atitudine a fiecăruia dintre noi, asumându-ne responsabilităţi personale pentru domeniul pe care îl administrăm. Estonia şi R.Moldova au împărţit acelaşi destin istoric. Estonia ne poate oferi experienţa sa în calea noastră spre democraţie, reformă şi integrare europeană.

Profit: Estonia oferă ajutor ţărilor în dezvoltare, inclusiv Moldovei. Puteţi să ne oferiţi careva detalii în acest sens?


V.G.:
Estonia a plasat Moldova în lista statelor prioritare pentru asistenţă externă, oferind prin intermediul Ministerului de Externe posibilităţi de lansare a unor proiecte cu impact direct pentru ţara noastră în diverse domenii: educaţie, buna guvernare, mediu, securitate, schimburi de experienţă, stabilirea de contacte între comunitatea de afaceri, ocrotirea sănătăţii, combaterea consecinţelor calamităţilor naturale, tehnologii informaţionale, soluţii electronice etc. Totodată, este în creştere numărul studenţilor moldoveni care îşi fac studiile în Estonia, iar la Tallinn activează unicul Centru pentru Parteneriatul Estic.

Profit: Balanţa comercială cu Estonia este negativă în defavoarea Moldovei. Cum credeţi, prin ce se explică acest lucru şi ce ar trebui să facem pentru a schimba lucrurile?

V.G.:
Produsele moldoveneşti sunt înalt apreciate pe piaţa estoniană, însă luând în considerare concurenţa acerbă şi gama variată de produse, este necesară întreprinderea unor acţiuni de promovare mult mai dinamice. Am propus în repetate rânduri argumentele noastre, însă, din nefericire, suntem rar auziţi. Uneori, ni se spune direct că nu există interes pentru a exporta pe piaţa estoniană. Este necesară o colaborare mai strânsă între Ambasadă, instituţiile statului şi mediul de afaceri, un efort concentrat aducând întotdeauna rezultate mai bune. Pe această cale, îndemnăm agenţii economici interesaţi să nu ezite să ne contacteze în vederea lansării unor proiecte economice sau a exportului de mărfuri pe piaţa estoniană.

Profit: Dvs. aţi creat o pagină pe Facebook dedicată produselor moldoveneşti, unde şi la ce preţ pot fi găsite. Ce v-a inspirat să creaţi această pagină?

V.G.:
Folosim orice modalitate de promovare a imaginii pozitive a Republicii Moldova şi a produselor noastre în Estonia. Scopul principal al paginii menţionate este ca fiecare cumpărător estonian să cunoască ce produse moldoveneşti există pe piaţă, în care reţea de magazine şi la ce preţ pot fi găsite. Un alt scop este ca producătorii din Moldova să cunoască unde sunt comercializate produsele lor. În acelaşi timp, ne propunem să identificăm posibilele produse contrafăcute şi să întreprindem acţiunile ce se impun. Şi, desigur, ne dorim ca prin exemplul propriu să demonstrăm că putem exporta mai mult.

Profit: Ce fel de produse moldoveneşti consumă estonienii? Cum ar trebui să-i facem mai interesaţi de produsele noastre?

V.G.:
Estonienii consumă cu plăcere fructele şi legumele proaspete, vinurile şi divinurile fabricate în Moldova. Trebuie să-i interesăm prin calitatea foarte bună a produselor, prin faptul că sunt ecologic pure, prin sustenabilitatea livrărilor şi prin preţurile competitive.

Profit: Într-un interviu aţi declarat că estonienii vor să importe fructe şi legume din Moldova, precum şi că sunt interesaţi de afaceri cu vinurile moldoveneşti. Spuneaţi atunci că vor fi efectuate nişte vizite de documentare în acest sens. Puteţi să desfăşuraţi subiectul?

V.G.:
Ambasada organizează mai multe vizite ale oamenilor de afaceri estonieni în Moldova, atât la nivel oficial, cât şi la nivel de grupuri ad-hoc. În 2011, am organizat două foruri de afaceri moldo-estoniene la Chişinău şi Tallinn, precum şi mai multe vizite de delegaţii mai mici. La 5-10 mai curent câţiva oameni de afaceri estonieni au efectuat o vizită în Moldova în căutarea partenerilor pentru ramura vinicolă în Moldova, iar la 10-14 mai, o altă delegaţie a fost în Moldova în căutarea partenerilor economici în domeniul energetic, construcţii, învăţământ, sfera de servicii şi exportul de produse agricole.


Profit: Ce alte domenii ale economiei moldoveneşti ar fi atractive pentru investitorii din Estonia?

V.G.:
În special, este vorba despre transport, infrastructură, tehnologii informaţionale, construcţii, energetică regenerabilă, industria uşoară, exportul de produse agricole ecologic pure, sfera serviciilor hoteliere şi a ecoturismului, servicii bancare etc.

Profit: Pe cât de numeroasă este diaspora moldovenilor în Estonia?

V.G.:
Conform ultimelor date de care dispunem, diaspora moldovenească în Estonia numără circa 110 persoane. O cifră mai exactă o vom cunoaşte după procesarea datelor recensământului general al populaţiei care s-a desfăşurat în acest an.

Profit: Cum s-au încadrat moldovenii în societatea estoniană şi ce atitudine au estonienii faţă de moldoveni?

V.G.:
Diaspora moldovenească în Estonia este una perfect integrată, participă activ la toate evenimentele culturale majore ale comunităţilor naţionale din acest stat şi la activităţile organizate de Ambasadă, este una foarte bine organizată şi are o reputaţie foarte bună. Vreau, prin intermediul Dvs., să-mi exprim recunoştinţa noastră pentru faptul că ei sunt adevăraţi mesageri ai Republicii Moldova departe de casă.

Profit: Ceva timp în urmă aţi făcut o postare de Facebook, precum că o regiune din Estonia foloseşte contoare electrice produse de o companie moldovenească. Mai cunoaşteţi astfel de cazuri de colaborare?

V.G.:
Este vorba despre un proiect naţional de modernizare a sistemului estonian de distribuţie a energiei electrice, în cadrul căruia unele companii energetice vor folosi contoare electrice digitale performante produse în Moldova. Totodată, cea mai mare companie chimică estoniană, VKG, foloseşte pompe hidraulice moldoveneşti. Ne dorim ca această listă să fie una mult mai lungă şi lucrăm intens şi în acest sens.■

 

Comentarii [6]

Comentariu
  • 21.05.2012 12:33:06 Horia
    Bravo ambasodorului - tineri si frumos, principal, ca are o perspectiva buna si frumoasa...
  • 17.10.2012 11:22:54
  • 10.07.2014 08:40:22
  • 22.04.2016 09:23:50
  • 18.11.2016 05:46:38
  • 02.09.2023 05:26:54

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
11
Afişări de site:
2507374
Vizitori unici:
5314823

WebArt Pro