Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

PLDM a demonstrat că este responsabil

Decizii strategice

După circa două săptămîni de campanie electorală pentru alegerile locale, pe 6 mai, PLDM a decis să-l retragă pe Victor Bodiu, candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău, în favoarea contracandidatului liberal, Dorin Chirtoacă. Pentru mulţi decizia a fost una surprinzătoare, dacă ţinem seama de faptul că în ultimul timp disensiunile dintre candidatul PLDM şi cel al PL la primăria capitalei au atins cote maxime. Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului R.Moldova, a explicat într-un interviu acordat revistei Profit motivele care au determinat formaţiunea pe care o reprezintă să renunţe la cursa pentru fotoliul de primar general şi dacă acest lucru va contribui sau nu la resuscitarea Alianţei pentru Integrare Europeană, confruntată în ultima perioadă cu serioase probleme de imagine.

Profit: Dle Bodiu, ce s-a aflat la baza deciziei de retragere a Dvs. din cursa electorală pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău?

V.B.:
A fost o decizie strategică, nu una politică, care a avut la bază o evaluare corectă a situaţiei de moment, dar şi a perspectivelor ce vizează atît forţele democratice, cît şi viitorul Republicii Moldova. Iar această evaluare a arătat că există pericolul real al unei revanşe comuniste în capitală. Pentru a evita acest pericol, trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca cel mai bine plasat candidat din partea formaţiunilor democratice să cîştige funcţia de primar din primul tur. Dorin Chirtoacă s-a dovedit a fi candidatul cu cele mai mari şanse, de aceea noi am decis să retragem candidatura mea în favoarea lui Dorin Chirtoacă.

Profit: A fost o decizie uşoară?

V.B.:
Mai degrabă, aş spune că a fost o decizie necesară. Politica este o artă a compromisului, iar responsabilitatea cu care abordăm actul politic trebuie să fie una maximă. Din acest punct de vedere, PLDM a demonstrat că este o formaţiune responsabilă, care pune în prim-plan interesul cetăţeanului. În general, convingerea mea fermă este că au viitor doar partidele care-şi axează acţiunile pe cetăţean şi pe interesele societăţii.

Profit: În ce măsură pasul făcut de PLDM poate resuscita AIE?

V.B.:
Nu este un secret că, în ultima perioadă, lucrurile în Alianţa pentru Integrare Europeană nu au mers tocmai bine. Ba mai mult chiar, uneori tensiunile depăşeau limita admisibilului. Şi nu trebuie să căutăm vinovaţi de acest lucru – fiecare a greşit undeva şi cu ceva. Campania electorală şi-a spus şi ea cuvîntul, în special campania pentru alegerile primarului general al municipiului Chişinău. De aceea, pasul făcut de către PLDM constituie şi o pistă pentru relansarea AIE, pentru revenirea lucrurilor la normalitate. Desigur, noi în Alianţă putem avea diferite puncte de vedere într-o problemă sau alta. Este şi normal, căci reprezentăm diferite formaţiuni. Dar, în final, contează soluţiile cu care venim în faţa societăţii. Important este să evaluăm obiectiv situaţia şi, dacă este cazul, să mergem inclusiv la sacrificii, de dragul interesului comun şi în beneficiul societăţii.

De asemenea, nu trebuie să uităm că ne aşteaptă o perioadă specifică după alegerile din iunie. Mă refer la perioada postelectorală, cînd va trebui să purcedem la constituirea alianţelor la nivel de teritoriu. Convingerea noastră fermă este că AIE trebuie să-şi găsească expresie practică şi la nivel de teritorii. Trebuie să creăm condiţiile necesare pentru a asigura o guvernare democratică la toate nivelurile, în întreaga ţară. Iar pasul făcut de PLDM va facilita serios aceste procese.
Să nu uităm, de altfel, că AIE va trebui să guverneze şi în continuare ţara, după ce scrutinul local va lua sfîrşit. Există multe provocări cărora trebuie să le facem faţă în comun şi, din acest punct de vedere, capacitatea de a accepta compromisuri rezonabile va fi una decisivă. Iar bazele unei bune guvernări, unei colaborări fructuoase în cadrul guvernării, trebuie asigurate în fiecare zi, chiar dacă sîntem în plină campanie electorală. Toate aceste considerente le-am luat în calcul, atunci cînd am decis să retragem candidatul PLDM din cursa pentru primăria capitalei.

Profit: Ce veţi face în perioada care a rămas pînă la alegeri?

V.B.:
Eu rămîn în continuare candidat, sînt primul pe lista de candidaţi înaintaţi de PLDM la Consiliul Municipal Chişinău. Am spus că nu pot fi indiferent faţă de problemele cu care se confruntă capitala şi că avem soluţii pentru ele. Eu sînt chişinăuian în a treia generaţie şi, credeţi-mă, iubesc cu adevărat acest oraş. Este unicul loc de pe pămînt unde-mi doresc să-mi trăiesc întreaga viaţă. Vreau ca şi copiii mei să trăiască aici – într-un oraş modern, frumos, european, verde, cu infrastructură europeană etc. Faptul că m-am retras din cursa pentru primărie, nicidecum nu înseamnă că renunţ la angajamentul pe care mi l-am asumat în faţa locuitorilor capitalei. Vom accede în Consiliu şi, împreună cu echipa PLDM, dar şi cu alţi colegi, vom soluţiona problemele municipiului, astfel încît Chişinăul să ajungă, într-adevăr, o capitală europeană.                    

Profit: În contextul celor declarate mai sus, nu pot să nu vă întreb: care sînt principalele probleme ale capitalei, în opinia Dvs., şi cum le veţi soluţiona?

V.B.:
Din păcate, avem mult prea multe probleme, dar echipa cu care merg în CMC vine şi cu soluţii pentru fiecare dintre ele. În aceste alegeri mergem cu priorităţi clare, printre care aş menţiona:    

Locuri de muncă noi şi salarii decente. În acest sens, vom crea trei mari zone industriale noi şi vom atrage investiţii străine pentru deschiderea a 15 întreprinderi industriale în oraş şi suburbii. Vom facilita accesul privilegiat la peste 1 mil. m2 de spaţii neutilizate din proprietatea municipală pentru, cel puţin, 2 mii de întreprinderi mici şi mijlocii. Vom simplifica la maximum procedurile de eliberare a tuturor autorizaţiilor şi permiselor. Ca rezultat, vor fi create 25 mii de locuri noi de muncă bine plătite.

Confort termic şi aprovizionare cu apă potabilă, la preţuri decente. Vom instala apometre în fiecare apartament şi vom asigura trecerea la contracte individuale pentru serviciile comunale, fiind rezolvată problema diferenţelor dintre contoare. Ne asumăm instalarea punctelor termice individuale în fiecare bloc, astfel încît fiecare chişinăuian va plăti cu 20% mai puţin pentru căldură şi apă caldă. Vom restructura activitatea societăţilor „Apă-Canal” şi „Termocom”, vom asigura transparenţa financiară a activităţii acestora. Pentru a proteja categoriile vulnerabile, vom diversifica şi extinde sistemul de compensaţii oferite de municipalitate.

Siguranţa cetăţeanului. Vom asigura în patru ani iluminarea integrală a străzilor şi dotarea cu semafoare a tuturor intersecţiilor cu risc sporit de accidente, vom instala camere video la intersecţii şi treceri de pietoni, vom asigura patrularea în regim permanent a tuturor cartierelor problematice. Construcţia azilului pentru animalele fără stăpîn va fi deblocată şi finalizată în maximum 18 luni.

Imaginea capitalei. Gheretele şi clădirile istorice distruse nu mai pot fi cartea de vizită a capitalei. Procedurile urbanistice vor fi aplicate fără excepţii. Vom stopa imediat planul construcţiei bulevardului Cantemir, menit să distrugă 1/3 din centrul istoric. Strada Varlaam va deveni zonă pietonală, un spaţiu cu locuri de agrement, restaurante, instituţii culturale pentru locuitorii şi oaspeţii capitalei.

Municipiul Chişinău are probleme foarte serioase, dar acestea pot fi rezolvate. Venim cu o viziune clară şi realistă de relansare a Chişinăului, o viziune adaptată nevoilor şi doleanţelor cetăţenilor şi sînt sigur că, împreună cu cetăţenii, vom reuşi să ne atingem scopurile propuse.

Profit: Nu mai este un secret pentru nimeni că în cadrul organelor administraţiei publice locale există corupţie. Cum veţi lupta cu acest flagel?

V.B.:
Eficienţa luptei cu corupţia depinde, în mare parte, de modul în care abordezi această problemă. Dacă o abordezi tangenţial sau prin prisma unor interese de moment, atunci, desigur, şi rezultatele vor fi pe măsură. Mai bine zis, nu vor fi. Lupta cu corupţia necesită un efort comun al funcţionarilor, cetăţenilor, organelor abilitate. Avem mai multe posibile mecanisme în acest sens – pornind de la o implicare activă a întregii societăţi în combaterea flagelului, prin campanii de informare, sensibilizare etc. şi terminînd cu măsuri administrative şi penale. Combaterea corupţiei trebuie să devină o prioritate a întregii societăţi, iar datoria celor care reprezintă puterea (în cazul de faţă, puterea locală) este să mobilizeze cetăţenii şi să-i convingă de necesitatea unei astfel de abordări. ■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 17.09.2016 12:03:47
  • 17.02.2021 01:21:18

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2518356
Vizitori unici:
5345937

WebArt Pro