Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Nucile - o mină de aur

Parteneriat & Piaţă | Svetlana RUDENCO, Marina PRODIUS

Unei persoane neiniţiate ar putea să i se pară straniu faptul că Moldova – producător şi exportator tradiţional de nuci – importă acest produs din SUA, Irak şi Franţa. În realitate, nu este nimic straniu în acest fapt. Moldova continuă să rămînă un furnizor important de nuci pe piaţa internaţională. În acelaşi timp, importul nucilor reprezintă o parte însemnată a circuitului de producţie: în Moldova sînt importate nuci necurăţate, iar exportat este miezul de nucă.

     Cea mai mare parte a companiilor moldoveneşti care activează pe piaţa nucilor din Moldova singure cresc şi importă nuci, le cumpără de pe piaţa internă, le prelucrează, după care le exportă. Condiţiile climaterice favorabile, forţa de muncă ieftină şi amplasarea geografică contribuie semnificativ la dezvoltarea acestui gen de afaceri în ţara noastră.
     Valeriu COSARCIUC, ministrul agriculturii şi industriei alimentare: În procesul de prelucrare a nucilor, o importanţă deosebită o are forţa de muncă manuală. În Europa toate procesele sînt mecanizate, iar atunci cînd nucile sînt curăţate cu ajutorul aparatelor, miezul capătă un aspect mai puţin natural, decît dacă ar fi curăţat manual. Europenilor le este convenabil să aducă în Moldova nuci necurăţate - prelucrarea lor aici este mai ieftină, iar calitatea mai bună. Partenerii companiilor noastre trimit în Moldova nuci cu coajă, iar acestea exportă nucile curăţate şi ambalate, iar cojile în saci aparte. Această formulă de colaborare asigură transparenţă şi încredere reciprocă, deoarece volumul miezului de nucă şi cel al cojilor trebuie să corespundă volumului iniţial al mărfii.
     O altă prioritate a Moldovei este amplasarea geografică. În ţările africane forţa de muncă este mai ieftină decît în Moldova, însă pînă a ajunge acolo este cale lungă, ceea ce înseamnă că cheltuielile, dar şi perioada pentru transportarea nucilor se majorează.
     Compania J-B Com se ocupă deja de opt ani de cultivarea, exportul şi importul nucilor. Conducerea companiei susţine că nucile, fiind unul dintre cele mai importante produse agricole exportate de Moldova, aduc un venit important, în primul rînd, datorită costului înalt, dar şi  volumelor mari de producţie în comparaţie cu alte tipuri de culturi agricole. Anume din acest considerent, mulţi au pus „ochiul” pe afacerile cu nuci, deşi nu toţi cei implicaţi în proces cunosc dedesubturile acestei afaceri. Nefiind la curent cu toate detaliile de producţie, aceştia de multe ori creează probleme întregii pieţe. În particular, în goana după profit într-un timp relativ scurt ei propun populaţiei care vinde nuci preţuri mai mari decît cele oferite de restul companiilor. Pentru o piaţă nu atît de mare cum este cea a Moldovei, astfel de ieşiri necontrolate şi neprofesioniste creează grave probleme.
     Jamous BADIA, directorul general al companiei J-B Com: A majora preţurile este foarte uşor, dar a le micşora este, practic, imposibil. Cel mai grav este că jucătorii serioşi de pe piaţă, care activează în conformitate cu cerinţele legislaţiei şi respectînd mecanismul economiei de piaţă, nu pot întreprinde nimic împotriva acestor pseudo-businessmeni. Noi, pur şi simplu, aşteptăm pînă cînd aceste companii vor ceda locul companiilor serioase şi cu perspective de durată.
      O altă problemă cu care se confruntă companiile care activează pe piaţa nucilor din Moldova ţine de pregătirea documentaţiei pentru export. Dificultatea constă în faptul că la export acestora li se solicită acte de procurare a mărfii din partea populaţiei, la care trebuie anexate şi certificate eliberate de primărie, care confirmă faptul că vînzătorii de nuci, într-adevăr, dispun de nucari în gospodăriile lor. Şi asta în condiţiile în care 80% din nucarii din Moldova nu cresc în curţile oamenilor, ci pe dealuri, pe marginea drumurilor sau în plantaţii forestiere. Mai mult decît atît, deseori aceste certificate sînt false, fiind completate pe numele unor terţe persoane sau al persoanelor inexistente. Totodată, furnizorii nu doresc să-şi asume povara achitării impozitelor din vînzarea nucilor. Şi atunci cînd persoanele terţe primesc de la Inspectoratul Fiscal înştiinţare că au datorii la plata impozitelor pentru nucile pe care, chipurile, le-au vîndut, apar probleme foarte mari, inclusiv pentru companiile exportatoate.
      Compania J-B Com s-a adresat Guvernului cu rugămintea de a analiza această situaţie şi a găsi o soluţie optimă pentru a asigura condiţii normale de activitate pentru producătorii  şi exportatorii de nuci. Argumentele prezentate de J-B Com sînt foarte solide: în prezent, procedura de export din Moldova este una dintre cele mai scumpe din lume, mai scumpă chiar decît în SUA sau Chile. În final, în urma reglementărilor clare ale condiţiilor pentru exportatori are de cîştigat statul în general, deoarece companiile achită 1,5% din costul facturii într-un fond de susţinere a nucilor. Şi după cum bine se cunoaşte, nucile sînt un produs nu dintre cele ieftine.
     Jamous Badia susţine că Guvernul ar trebui să studieze experienţa ţărilor vecine, de exemplu, a Ucrainei, unde este stabilit un impozit unic pentru toate companiile din domeniu. Acest lucru uşurează activitatea companiilor şi o face mai transparentă şi mai funcţională. În caz contar, spune Badia, se creează impresia că o atare stare de lucruri este în interesul unor anumite cercuri.
Pentru a-şi confirma intenţiile sale serioase, cu cîţiva ani în urmă compania J-B Com a plantat 20 ha de nucari în raionul Călăraşi. Şi aşa cum nucul nu dă roade chiar din primii ani, proprietarii speră să strîngă prima roadă abia anul viitor. Să ai o plantaţie proprie este foarte important. În Orient se spune că după om rămîne pămîntul şi copacul – restul este trecător.

 

Opinia specialistului


Alexandru Jolondcovschii, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere: În prezent, plantaţiile de nuci ocupă o suprafaţă de peste 80 ha, iar potrivit Programului naţional de dezvoltare a culturilor nucifere această suprafaţă este destul de mare. Cu toate acestea, ramura are nevoie şi în continuare de reabilitare. Şi asta pentru că Moldova nu poate la moment satisface cererea a 54 de ţări, interesate de procurarea nucilor noastre. În sezonul trecut s-a reuşit majorarea exportului pînă la 11 mii tone, faţă de perioadele anterioare cînd această cifră varia între 7-8 mii tone. Sperăm că în acest sezon vom reuşi să exportăm în jur de 10 mii tone. În R.Moldova o bună parte din nuci cresc pe marginea drumului, iar productivitatea acestora scade pe an ce trece. Abia acum începe să se dezvolte şi în ţara noastră cultura plantării nucilor în grădini sau plantaţii, cu atît mai mult că pentru aceasta există toate premisele necesare. Nucul iubeşte soarele, pămîntul roditor, fiind totodată rezistent la secetă. Cercetările de laborator au demonstrat că nucile moldoveneşti au o calitate foarte bună, reuşind să acumuleze toate elementele necesare. Mai mult decît atît, el nu necesită o îngrijire specială, iar pămîntul poate fi utilizat şi pentru creşterea altor culturi agricole.

Comentarii [20]

Comentariu
  • 02.06.2010 12:19:49 ivan
    Suntt proprietar di circa 10ha de teren arabil,asi dori se plantez nuci pe toate suprafata.Cer un sfat,informatii, cum ar fi mai bine din punctul de vedere al specialistilor in domeniu de a realiza acest proiect, care sunt cerintele si normativele legislative aplicate actual Cu respect I Topadi,
  • 02.06.2010 04:53:37 Redactia
    Pentru Ivan din partea redactiei - lasati adresa e-mail si Va oferim datele de contact ale specialistilor.
  • 19.05.2013 02:26:44 ciolac
    am si eu nevoie de ele
  • 28.05.2013 12:41:17
  • 28.10.2013 04:18:11 IGOR
    datele de contact ale specilistilor
  • 28.11.2013 08:36:17 danci dumitru
    Buna ziua! As dori sa-mi deshid si eu o mica afacere cu nuci. As fi foarte interesat de pasii si conditiile pe care trebuie sa ai parcurg.
  • 28.02.2014 10:51:51 Valeriu
    Salut.mi-ati putea trimite si mie datele de contact a specialistilor pentru a ma informa
  • 23.10.2014 01:23:54 Alina
    Buna ziua, am nevoie de mai multa informatie la aceasta tema
  • 29.11.2014 10:40:13 irina
    buna ziua,as dori si eumaimulta informatie la aceasta tema si la ce specialisti sa ma adresez pentru consultatii,as dori niste contacte,multumesc mult
  • 08.01.2015 05:34:20 sergiu
    Buna Ziua!DORESC SA PLANTEZ 3.0HA DE4 NUCARI,CE SFATURI PROPUNE-TI?
  • 13.03.2015 02:22:42 ion
    am nevoie de mai multa informatie la aceasta tema
  • 27.04.2015 03:18:18 anna
    buna ziua, mar interesa la ce pret se vinde la noi in tara un kg. de miez de nuca la pret angro.
  • 27.06.2015 10:34:50
  • 23.08.2015 02:56:04
  • 24.01.2016 11:25:41 Elena adresa
    A dori si eu info privitor la crearea unui proiect pentru plantarea nucilor daca se poate.mersi
  • 07.10.2016 01:13:13
  • 04.04.2017 01:54:52
  • 22.07.2017 11:49:59
  • 27.03.2019 05:50:57 Chesea Alexandru
    A dori si eu info privitor la crearea unui proiect pentru plantarea nucilor daca se poate.mersi
  • 07.04.2020 08:11:10

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
3
Afişări de site:
2507493
Vizitori unici:
5315380

WebArt Pro