Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Emma Tăbârţă

Natalia CIUBAROV | 10 lucruri despre

Finanţele şi băncile au captivat-o încă din şcoală, cu toate că economia de piaţă şi relaţiile bancare erau pe atunci fenomene neexplorate în ţara noastră. Cu perseverenţă şi muncă asiduă, a reuşit să avanseze în sistemul bancar de la front-office până la funcţia de vicepreşedinte de bancă. Emma Tăbârţă însă nu s-a oprit aici, ajungând în 2008 în funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Revista Profit vă invită să cunoaşteţi cum a câştigat viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârţă, primii săi bani, cum preferă să se relaxeze în timpul liber, ce ar face cu un milion de dolari, precum şi de ce în bănci activează mai mult femei decât bărbaţi.

1. Mama dorea să devin profesoară

Sunt originară din Soroca, satul Regina Maria. Mama şi-a dorit dintotdeauna ca eu să fiu profesoară. Ea deja planificase că voi merge la Şcoala Pedagogică din Soroca să fac pedagogie. Însă visul ei a rămas nerealizat, deoarece nu coincidea cu dorinţele mele. Eu eram pasionată de finanţe şi bănci. Tata m-a susţinut şi a convins-o pe mama să-mi dea libertatea să fac ceea ce doresc. Astfel, după ce am absolvit opt clase la şcoala din sat, am mers la Chişinău să studiez la Colegiul Financiar-Bancar, specialitatea activitatea bancară. Pe acele vremuri, erau în vogă specialităţi de genul evidenţa contabilă, iar despre activitatea bancară, specialitatea pe care am ales-o eu, se cunoştea mai puţin. După colegiu, mi-am continuat studiile la Academia de Studii Economice, specialitatea evidenţă contabilă şi informatica de gestiune. Ulterior, am susţinut doctoratul, tot în domeniul bancar.

2. Despre treptele carierei

Mi-am început cariera în cadrul Băncii de Economii de la deservirea clientelei la ghişeu. Îmi amintesc că pe atunci nu existau computere, iar pentru calcule utilizam bilele. Ce vremuri! La Banca de Economii am lucrat timp de 15 ani în diferite funcţii. Am fost şef-adjunct de filială, am înlocuit directorii de filiale, asta pentru că eram foarte flexibilă şi îmi plăceau provocările. De asemenea, am activat în calitate de şef în domeniul acordării creditelor persoanelor fizice, apoi agenţilor economici. Ulterior, am fost invitată să lucrez în aparatul central, unde am deţinut funcţia de şef al Secţiei analiză şi metrologie a Direcţiei credite. Activitatea mea în secţia nominalizată presupunea colaborarea la nivel de republică, fapt pentru care am făcut cunoştinţă cu toate problemele din ţară. După 15 ani de carieră la Banca de Economii mi s-a propus funcţia de vicepreşedinte la Business Bank, unde, printre altele, am fost responsabilă de domeniul creditare. Ulterior, în baza deciziei acţionarilor, banca a fost lichidată. Eu m-am ocupat de procesul de lichidare a băncii, transformând-o într-o companie de microfinanţare. Eu însă râvneam la o activitate mai sofisticată, decât una destul de îngustă într-o companie mică, fapt pentru care am decis să mă întorc în sistemul bancar. În 2008, mi s-a propus funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale, deoarece expirase mandatul predecesorului meu. Am trecut mai multe etape de testare, fiind, în final, numită de Parlament în postul menţionat.

3. Fiul îmi calcă pe urme

Am un băiat de 19 ani, Oleg, care este student în anul întâi la Academia de Studii Economice, Facultatea finanţe şi bănci. Este foarte stăruitor şi mă bucur că îmi păşeşte pe urme în ceea ce ţine de vocaţie. La rândul meu, îmi dau străduinţa să-i transmit cunoştinţele şi experienţa pe care le-am acumulat pe parcursul carierei mele.

4. Nu mă văd în afara sistemului bancar

Nu cred că aş putea lucra în alt domeniu decât în sistemul bancar. Îmi place ceea ce fac şi mă bucur când aduc ceva nou şi util în sistem. Am contribuit alături de alţi colegi la elaborarea şi implementarea mai multor inovaţii aferente activităţii bancare, cum ar fi modele noi de rapoarte conforme Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, proiectul de lege privind moneda electronică. Este evident că, odată cu dezvoltarea pieţei bancare şi tehnologiilor, avem nevoie şi de noi reguli de joc pe piaţă. Criza financiar-economică globală ne-a învăţat că este nevoie de schimbări rapide, astfel încât să ne revizuim opiniile şi să ne adaptăm la noua situaţie. Vreau să contribui la dezvoltarea unui sistem bancar puternic în Moldova, pentru a putea evita orice criză ce va apărea în viitor. Sistemul bancar, având rolul de intermediere financiară, este locomotiva economiei. Astfel, deficienţele sistemului bancar se răsfrâng în mod direct asupra activităţii şi relaţiilor agenţilor economici, inclusiv le poate bloca. Pentru a evita astfel de situaţii, trebuie să minimalizăm riscurile rezultate din activitatea desfăşurată de către bănci. Anume sistemul bancar trebuie să vină cu produse atractive pentru clienţi, trebuie să fie întotdeauna cu un pas înaintea tuturor, astfel încât să stimuleze economia. R.Moldova are nevoie de investiţii, iar investitorii strategici doresc să li se aplice aceleaşi reguli de joc ca şi în alte ţări. Ca urmare, sistemul bancar urmează să fie într-o dezvoltare continuă. Banca Naţională preconizează optimizarea mai multor aspecte ale activităţii bancare prin implementarea standardelor internaţionale de domeniu, astfel încât băncile autohtone să devină competitive la nivel internaţional.  

5. Primul câştig

Primii banii i-am câştigat în brigada şcolărească prin clasa a şaptea. Într-o vară, am crescut viermi de mătase împreună cu un grup de elevi, fiind ghidaţi de un profesor. Viermii de mătase sunt foarte mici, ca nişte fire de mac, iar noi îi asiguram cu mâncare - frunze de agud. Îmi amintesc că viermii deja crescuseră şi mâncau tot mai mult, iar eu cu greu mai adunam frunze de dud, aveam şi mâinile rănite. În schimb, am câştigat 300 sau 350 de ruble, o adevărată avere pe atunci, cred că era anul 1984.

6. Un milion de dolari la loto

Părerea mea este că banii câştigaţi uşor, se cheltuiesc tot uşor. Se mai spune că ceea ce vine pe vânt, pe vânt se duce. Totuşi, dacă ipotetic aş câştiga un milion de dolari la loto, atunci l-aş investi într-o afacere în R.Moldova. Poate ceva legat de producţie sau industrie, ce ar aduce profit şi locuri de muncă. Un milion poate fi cheltuit simplu şi nechibzuit într-o singură zi, dacă însă îl investeşti, atunci tragi foloase şi tu, şi ţara în care l-ai investit. Profitul obţinut din acea afacere ipotetică l-aş utiliza pentru activităţi de caritate. Eu cred că avem multe persoane în ţară care fac multe acţiuni de caritate, ar trebui să le preluăm exemplul, căci astfel sunt sigură că lumea ar deveni mai bună. Mulţi oameni de afaceri întreprind acţiuni caritabile din dorinţa de a face un bine persoanelor defavorizate, pentru a ajuta o altă afacere sau pentru a consolida un proiect.

7. Despre timpul liber

În general, nu prea am timp liber. Eu însă sunt obişnuită cu acest regim şi îmi place să fiu tot timpul ocupată. Deja de duminică îmi fac planurile pentru ziua de luni şi pentru toată săptămâna care urmează. Începând cu după-amiaza zilei de duminică, nu-mi găsesc locul. Tot timpul sunt în mişcare. Am foarte multă energie şi mă străduiesc să o folosesc util. Ca şi orice om, obişnuiesc să-mi petrec sărbătorile sau weekend-urile cu familia şi prietenii, fie la un film, fie la un meci de bowling, fie acasă în sânul celor dragi.

Când fac rost de puţin timp liber, îmi place să ies din oraş şi să călătoresc prin Moldova. Avem atâtea locuri pitoreşti şi foarte frumoase fiecare în felul său în orice anotimp. Codrii Moldovei sunt destinaţia mea preferată, merg într-acolo ori de câte ori pot. Şi ochii se bucură şi este un plus de sănătate şi energie, datorită aerului curat.

8. Despre preferinţele muzicale

Îmi plac toate genurile de muzică, inclusiv estrada moldovenească, muzica populară şi cea clasică. Totul ţine de dispoziţie. Nu sunt pretenţioasă la acest capitol, important este să fie muzică de calitate. În ceea ce priveşte cărţile, în principal citesc tot ce este legat de economie, pentru că trebuie să fiu la curent cu tot ce este nou în domeniu. Pentru literatura artistică am mai puţin timp, însă când plec în concediu, de regulă, iau cu mine un vraf de romane pentru a mă relaxa.

9. Despre femei şi bănci

Potrivit statisticilor, peste 80% din angajaţii băncilor din RM sunt femei şi doar 20% - bărbaţi. Să ştiţi că nu există niciun fel de interdicţii în acest sens. Bărbaţii se regăsesc şi în dezvoltarea proceselor informaţionale, şi marketing, şi creditare şi contabilitate, însă puţini la număr. Explicaţia ar fi că bărbaţii sunt mai mobili, mai pretenţioşi, ei nu se pot menţine prea mult timp la un loc stabil. Ei vor să fie în permanentă avansare, iar atunci când nu mai există loc pentru avansare, pleacă din sistemul bancar în favoarea businessului. De regulă, femeile sunt mai stabile – ele îşi doresc un loc de muncă sigur ca să se întoarcă împlinite în fiecare seară la familiile lor. Sigur, mult depinde de caracterul fiecărei persoane în parte. Din experienţa personală, pot spune că mulţi dintre colegii mei bărbaţi de la Banca de Economii au dorit să se realizeze în afaceri, motiv pentru care au şi lăsat banca, iar acum sunt directori de fabrici de vinuri, de companii leasing, de asigurări etc.

10. Despre Moldova

Ţin foarte mult la Moldova, căci aici îmi este familia, prietenii, casa. Sunt mulţi moldoveni, fie că este vorba despre politicieni sau oameni de afaceri, care s-au afirmat peste hotare. Dacă am crea condiţii ca aceste persoane să se întoarcă în ţară, atunci, cu siguranţă, ei ar contribui la dezvoltarea ţării, căci potenţial avem. Atât timp cât toţi avem aici copii şi părinţi, trebuie să facem ceva pentru ţară ca să trăim aşa cum ne place la noi acasă. Eu merg la odihnă peste hotare, pentru că nu avem munţi sau mare la noi în ţară. Însă dacă stau departe mai mult de o săptămână, atunci simt nevoia de a mă întoarce acasă. Îmi este dor. Cred că avem multe de făcut în ţară, pentru dezvoltarea economică şi realizarea obiectivelor, în special, în ceea ce ţine de integrarea în UE.■

 

Comentarii [6]

Comentariu
  • 24.10.2012 03:13:45
  • 29.12.2014 11:18:53
  • 02.06.2016 11:53:41
  • 14.11.2016 11:07:33
  • 21.06.2017 08:39:01
  • 09.03.2019 09:32:52

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2506603
Vizitori unici:
5313340

WebArt Pro