Profit №_12_2023, decembrie 2023
Colţ de rai în casa şi grădina ta
Pietre de diferite culori şi dimensiuni aranjate cu o deosebită măiestrie şi naturaleţe sub forma unor cascade sau munţi, murmurul lin al apei cristaline şi lumini multicolore. Toate acestea sînt principalele elemente ale compoziţiilor din piatră, care pe parcursul ultimilor ani pot fi întîlnite tot mai des în casele şi în curţile moldovenilor. Aceştia îşi creează, astfel, propriul colţişor de rai.
Iurie Rîncheu, directorul companiei Natural-R, este unul dintre cei care pe parcursul celor 10 ani de activitate a dat formă la peste 115 astfel de compoziţii din piatră. Înarmat cu răbdare şi forţă de muncă, la care adaugă multă pasiune pentru ceea ce face, el a reuşit pe parcurs să transforme în afacere o pasiune mai veche pentru natură, pictură şi design.
Deşi are studii de tehnician-electrician, a abandonat demult acest domeniu, concentrîndu-şi toată atenţia asupra ceea ce îi place să facă cel mai mult – proiectarea şi executarea lucrărilor de construcţie a havuzurilor, cascadelor şi iazurilor din piatră naturală, precum şi a altor lucrări exclusive din piatră. A învăţat singur această meserie, descoperind în fiecare zi tainele care stau la baza realizării unor astfel de minunăţii din piatră. Se mîndreşte cu toate lucrările realizate şi spune că fiecare dintre ele îşi găseşte un loc aparte în inima sa. Iurie Rîncheu este autorul compoziţiei din piatră de la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici”, pe care o consideră cartea sa de vizită. A mai realizat lucrări la restaurantul „Kavkazskaia plenniţa”, precum şi în incinta Primăriei Stăuceni şi a Centrului „Nissan” din Chişinău. Cea mai mare parte a lucrărilor realizate se află totuşi în casele şi curţile particulare.
Iurie RÎNCHEU: Cel mai important este să faci un lucru de calitate, de care în final să fiu mulţumit atît eu, cît şi clientul. Atunci cînd lucrez, îmi place să dau frîu liber imaginaţiei, iar clienţii cu care colaborez cunosc deja că trebuie să-mi dea mînă liberă să fac ceea ce consider de cuviinţă. Într-un final, toţi sînt mulţumiţi.
Este suficient doar să vadă locul unde urmează să realizeze o lucrare că deja îşi imaginează cum stau pietrele, cum curge apa sau cum se aprinde lumina. Recunoaşte că cel mai greu este pînă aranjezi primele pietre şi faci conturul lucrării. Ulterior, fiecare piatră îşi găseşte cuminte locul în compoziţia gîndită şi schiţată iniţial pe hîrtie. Toată materia primă de bază - piatra naturală - este adusă de la carierele de piatră din Moldova. La aceasta se mai adaugă pietriş, nisip, armatură, pompe, în cazul havuzurilor, şi ciment.
În funcţie de dimensiuni şi complexitate, realizarea unei lucrări poate dura în medie o lună şi jumătate. Cel mai important însă este să fie respectate cu stricteţe toate procedurile de lucru pentru a nu avea mai devreme sau mai tîrziu surprize neplăcute. Doar procedura de hidroizolare în cazul havuzurilor durează o săptămînă. Clienţii care conştientizează că economisirea timpului în astfel de situaţii nu este cel mai potrivit lucru, au doar de cîştigat, spune Iurie. Costul mediu al unei astfel de lucrări este de circa 65-80 mii lei, dintre care jumătate reprezintă costul materialelor de construcţie. Cea mai mare parte a clienţilor sînt locuitori ai Chişinăului, dar şi ai localităţilor din împrejurimi, printre aceştia numărîndu-se atît oameni simpli, cît şi persoane publice.
Deşi la prima vedere s-ar părea că preţul pentru realizarea unei astfel de compoziţii din piatră este destul de mare, Iurie Rîncheu spune că preţurile sînt justificate, întrucît este vorba de executarea unor lucrări manuale, care necesită foarte multă concentrare şi muncă. Mai mult decît atît, nici o lucrare nu se aseamănă cu alta, fiecare în felul său reprezentînd o valoare de unicat. Dacă lucrarea este îngrijită, în special pe perioada iernii protejată de frig, Iurie este convins că poate să ţină şi toată viaţa.
De mai multă vreme, Natural-R colaborează cu cîteva companii, care realizează lucrări de amenajare cu verdeaţă a terenului adiacent, în cazul lucrărilor de exterior, precum şi cu companii care realizează acvarii sau pictează pe perete, în cazul lucrărilor de interior, dar şi exterior.
Iurie RÎNCHEU: Cu timpul, ne-am îmbunătăţit cunoştinţele şi am ajuns la concluzia că cea mai reuşită lucrare este cea care combină mai multe elemente – compoziţie din piatră, acvariu şi pictură pe perete. De fapt, într-un astfel de domeniu nu există limită a perfecţiunii. De fiecare dată apar idei noi, care pot îmbunătăţi substanţial calitatea unei lucrări. Important este să nu te temi să experimentezi şi să traduci în viaţă orice idee. Sînt sigur că anume acest lucru reprezintă cheia succesului.
Cea care-l sprijină şi-i susţine toate iniţiativele lui Iurie Rîncheu este soţia Aliona, care, cu timpul, s-a specializat în executarea design-ului la calculator a viitoarelor lucrări. Astfel, împreună, soţii Rîncheu reuşesc să realizeze lucrări de-a dreptul impresionante, care uimesc prin design, frumuseţe şi acurateţe.
Iurie Rîncheu are foarte multe idei cărora încă urmează să le dea formă şi conţinut, fiind ferm convins că această nişă nu este, deocamdată, valorificată, avînd, în acelaşi timp, un mare potenţial de dezvoltare.
Adauga-ţi comentariu