Profit №_12_2023, decembrie 2023
Recuperare anevoioasă
La mai mai bine de un an şi jumătate de cînd Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa BC Investprivatbank SA şi a iniţiat procesul de lichidare a băncii, acesta mai continuă. Pînă la moment, banca, aflată în proces de insolvabilitate, a reuşit să recupereze doar 12,6% din suma creditelor în valoare totală de 940 mil. lei acordate pînă la iniţierea procesului de lichidare.
Noul lichidator al Investprivatbank, Grigore Olaru, explică procesul dificil de recuperare a datoriilor prin faptul că, din cauza crizei economice, persoanele fizice şi juridice creditate nu au suficiente resurse pentru rambursarea creditelor.
Grigore OLARU: Deşi am trimis în instanţa de judecată peste 200 de dosare, iar alte circa 30 de dosare sînt investigate de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, datornicii nu se grăbesc să ramburseze creditele. Dacă majoritatea persoanelor fizice care au luat sume cuprinse între 10 şi 30 mii lei încearcă totuşi să-şi achite datoriile faţă de bancă, atunci agenţii economici care au luat sume de pînă la 50 mil. lei pur şi simplu se eschivează prin toate metodele posibile de la rambursarea creditelor.
Totodată, lichidatorul susţine că dosarele aflate pe rol nu pot fi soluţionate pe motiv că cei care au luat credite refuză să se prezinte în faţa judecătorilor. De cele mai multe ori, aceştia invocă faptul că companiile pe care le conduc sînt afectate de criză sau se află în proces de lichidare, din care motiv nu-şi pot onora obligaţiunile faţă de bancă. Pe de altă parte, lichidatorul susţine că „multe companii creditate cu sume fabuloase de Investprivatbank nici nu pot fi acţionate în judecată, din considerentul că acestea au fost companii off-shore”.
Chiar dacă prin instanţa de judecată unii au fost deposedaţi de imobile, maşini, terenuri, mobilă şi alte bunuri pe care le-au gajat în schimbul creditelor, acestea nu reuşesc să fie comercializate în cadrul licitaţiilor. În anul 2010, din cele 264 de licitaţii organizate, doar 20 s-au soldat cu succes, suma bunurilor vîndute fiind de circa 9 mil. lei. De la începutul anului 2011 banca a reuşit să vîndă doar un singur imobil la Bălţi.
Grigore Olaru susţine că procesul de comercializare a activelor băncii decurge foarte lent pentru că gajul a fost evaluat la sume mult mai mari decît valoarea lui de piaţă. Toţi banii acumulaţi din comercializarea activelor sînt direcţionaţi pentru achitarea creditului în valoare de aproape 580 mil. lei oferit de Banca de Economii pentru onorarea obligaţiunilor faţă de deponenţi. Pînă în prezent, doar 102 mil. lei din acest credit au fost restituiţi Băncii de Economii.
După restituirea integrală a acestor datorii, urmează lichidarea datoriilor faţă de persoanele juridice, care au depus la Investprivatbank peste 300 mil. lei. În condiţiile în care însă procesul de comercializare a activelor şi de recuperare a creditelor se desfăşoară extrem de dificil, se pare că lichidarea băncii va dura ceva timp.
Adauga-ţi comentariu