Profit №_12_2023, decembrie 2023
În ce se poate investi în 2012
Al doilea val de criză economică mondială se face tot mai vizibil, practic, în toate ţările, fapt ce alarmează atât investitorii mari, cât şi oamenii care dispun de anumite economii. Firmele de consultanţă şi economiştii se întrec în sfaturi privind domeniile în care ar fi bine să investim în anul curent, astfel încât să nu pierdem banii, ci să-i punem să lucreze pentru noi. Iată câteva dintre recomandările acestora.
1. Bănci
Analiştii Companiei Goldman Sachs Group Inc. recomandă investitorilor să evite în anul curent băncile europene, în condiţiile în care UE este în criză, iar aceste bănci au de refinanţat datorii de 750 de mlrd. euro. R. Moldova mai are până va ajunge în UE aşa că putem spera că sistemul financiar-bancar rigid din ţara noastră va ţine piept şi de această dată presiunilor crizei. Totuşi, un semnal neplăcut pentru cei ce îşi ţin banii în băncile din ţară este că acestea au micşorat dobânzile la depozite.
2. Piaţa de capital
Experţii de la Erste Grup Bank sunt destul de sceptici cu privire la revenirea pieţelor de capital din zona euro la nivelul anului 2009. Ei prezic o revenire lentă şi dau sfaturi de a ne reorienta privirile spre acţiunile din Europa Centrală şi de Est.
3. Energie
La începutul anului curent, preţul petrolului a crescut brusc, drept rezultat al tensiunilor din Orientul Mijlociu. Specialiştii Goldman Sachs consideră că preţul petrolului va creşte semnificativ în 2012, fapt pentru care se merită să facem plasamente în sectoare, precum petrol şi gaze. Şi Erste Group Bank consideră că sectoarele de petrol şi gaze naturale prezintă cele mai atractive profiluri de creştere în anul curent.
4. Stabilitatea aurului
Timp de 11 ani consecutiv preţul aurului a crescut cu mici variaţii, iată de ce acest metal preţios este o investiţie sigură pentru cei ce nu vor să rişte. Analiştii fondurilor de investiţii chiar recomandă să ne ţinem economiile în aur, pentru că acesta ar putea atinge un nou record în 2012. Conform unui raport PricewaterhouseCoopers, aurul va ajunge în anul curent la peste 2 mii dolari pentru o uncie în condiţiile în care la finele anului 2011 aurul costa 1531 dolari/uncie. Din cauza crizei economice, inflaţia devine vizibilă în tot mai multe state, iar investitorii se orientează ca pe timpuri către aur. The Times scrie pe un ton ironic că miliardarii au început “să cumpere la tonă” aurul, fapt ce ar trebui să dea de gândit chiar şi celor care au mai puţine finanţe.
5. Afaceri proprii
Criza economică mondială a închis multe afaceri, în acelaşi timp noi business-uri au apărut şi chiar au prosperat. Mulţi investitori consideră că se merită să investeşti bani într-o afacere proprie de dimensiuni mici. Chiar dacă este riscant, dacă te pricepi în domeniul tău, atunci reuşeşti. Economiştii din România consideră că un exemplu de investiţie cu augur în 2012 este cea în covrigării, asta pentru că se face pe bani puţini, iar materia primă, grâul, este relativ ieftină. Unicul inconvenient este amplasarea localului. Covrigăriile trebuie amplasate în locuri cu flux mare de pietoni-potenţiali clienţi.
6. Întoarcerea către agricultură
Într-o ţară agrară ar fi păcat să nu investim în agricultură, odată ce materie primă este, iar investiţiile nu sunt foarte mari. Sigur, acestea nu sunt lipsite de riscuri. Agricultorii care apelează la tehnologiile moderne îşi recuperează în câţiva ani investiţiile. În Moldova piaţa de desfacere pentru produsele agricole constituie o problemă, însă pentru afacerile de mici proporţii aceasta ar putea să nu fie atât de acută. Diversificarea culturilor agricole cultivate asigură un succes mai mare al afacerii, spun experţii.
7. Infrastructură
Ţările cu economii în dezvoltare au nevoie de infrastructură de tot felul, iar investiţiile în acest sector (autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, infrastructură pentru utilităţi) pot aduce venituri. Mai mulţi investitori străini şi-au încercat norocul în R. Moldova, investind în drumuri. Corupţia în administraţia publică, şi nu numai, a împiedicat însă atât planurile lor investiţionale, cât şi dezvoltarea infrastructurii în ţară. Specialiştii constată, cu părere de rău, aceste lucruri, mai ales că anul trecut Parlamentul a adoptat o lege privind drumurile private. Dacă s-ar găsi cineva să le construiască, ar putea face nişte bani.
8. Viitorul este al telecomunicaţiilor
Omenirea se dezvoltă rapid şi cu ea telecomunicaţiile, unul dintre sectoarele ce înregistrează creştere constantă de la an la an. Analiştii de la Erste Group Bank susţin că telecomunicaţiile vor avea o evoluţie bună în 2012. Astfel, se merită de a investi în companiile de telecomunicaţii, cu toate scandalurile din jurul lor pe plan local sau mondial. Autorităţile moldovene au încercat de câteva ori să deetatizeze SA „Moldtelecom”, însă de fiecare dată nu le-a plăcut suma propusă de investitorii străini. În prezent, autorităţile analizează din nou posibilitatea de a privatiza această companie.
9. Industria alimentară
În timp de criză, mulţi dintre marii investitori îşi direcţionează resursele spre industria de procesare a alimentelor. Logica este simplă: fie viaţa cât de grea, toţi vor să mănânce. Chiar dacă majoritatea oamenilor îşi strâng cureaua, refuzându-şi diferite răsfăţuri, mâncarea este o necesitate şi toţi sunt nevoiţi să o cumpere. Experţii spun că cei care îşi vor deschide în 2012 mici afaceri în acest domeniu nu vor da greş, contează să vă găsiţi nişa potrivită pe piaţă.
10. „Nu” pentru...
Mai multe companii de analiză cu renume mondial ne sfătuiesc să nu „îngropăm” banii în sectorul imobiliar, deoarece acesta va stagna şi chiar se prevede o scădere a vânzărilor de locuinţe. Pe lângă declinul locuinţelor, piaţa auto în 2012 nu-şi va lua avânt nici ea, susţin unii experţi. Cu ochi răi este văzut şi turismul, sector în care experţii nu ne recomandă să investim. Analiştii adăugă că neîncredere emană şi domeniul construcţiilor, retail-ul sau serviciile financiare.■
Adauga-ţi comentariu