Profit №_12_2023, decembrie 2023
ISTORIA DE SUCCES A UNUI PRIMAR
Cu siguranţă, mulţi ar spune că este, practic, imposibil ca în actualele condiţii economice să iniţiezi şi să dezvolţi afaceri de succes. Şi nu oriunde, dar într-o localitate rurală. Primarul satului Brăviceni, raionul Orhei, Vladimir Cociorvă, a spart stereotipurile şi a demonstrat că se poate. Iar principala condiţie pentru aceasta, spune el, nu este să ai bani, ci iniţiativă şi dorinţă de a schimba lucrurile.
Încă din copilărie Vladimir Cociorvă visa să înfiinţeze o întreprindere specializată în prelucrarea laptelui. A reuşit să dea formă şi conţinut acestei dorinţe în anul 1997, cînd a fost înfiinţată Minifabrica de produse lactate „BraviLacta”. Ulterior, în 2002 a fost creată şi fiica acesteia „VC-Saturn-13” SRL. Dacă pentru unii cifra 13 este o cifră care le poartă ghinion, atunci pentru Vladimir Cociorvă aceasta îi aduce doar noroc. Şi nu avem nici un temei să nu-l credem, de vreme ce a reuşit împreună cu familia sa să dea un nou impuls vieţii din Brăviceni, dezvoltînd pe propriul risc mai multe afaceri de succes.
Dar, s-o luăm pe rînd. După ce a înfiinţat întreprinderea de prelucrare a laptelui „BraviLacta”, Vladimir Cociorvă s-a apucat să studieze literatura de specialitate, întrucît nimeni nu dorea să-i dezvăluie secretul în ceea ce priveşte tehnologia prelucrării laptelui. A participat la diverse expoziţii organizate la Kiev şi Iaşi, a întreprins mai multe vi-zite de afaceri şi studiu în Italia, România, SUA, Cehia, Polonia, Turcia ş.a. încercînd să afle toate secretele de la producătorii străini, care, spune el, sînt mai deschişi să te ajute decît cei din Moldova. Tot acolo s-a familiarizat şi cu noile tehnologii de producere a brînzeturilor şi cu utilajul necesar în acest sens.
Energic din fire, Vladimir Cociorvă avea foarte multe idei, însă aşa cum se întîmplă deseori, bani erau mult mai puţini decît idei. Şi-a luat inima în dinţi şi a riscat, luînd un credit în valoare de 70 mii euro cu o dobîndă anuală de 18%. Cu aceşti bani a procurat din Italia utilaj pentru prelucrarea laptelui, a adus la Brăviceni specialişti italieni, care au instruit angajaţii cum să producă lactatele. Pe parcursul celor 19 ani de la iniţierea afacerii, investiţia totală se ridică la 200 mii euro.
A învăţat singur această meserie şi a reuşit să pună pe picioare nu doar una dintre cele mai de succes afaceri din Moldova, dar şi incomparabilă în acelaşi timp, compania „BraviLacta” fiind unicul producător de „Mozzarella” din Moldova. După ce primele tipuri de brînză, „Poşehon”, Brînza moale „Andrieş” şi cu verdeaţă, Untul, Smîntîna „BraviLacta” s-au bucurat de succes pe piaţa din Moldova, au urmat producerea „Urdei” din lapte de capră şi vacă, precum şi şase tipuri de caşcaval, printre care şi vestita „Mozzarella”. Şi pentru că ţine foarte mult la satul lui, i-a dat Mozzarellei şi un supranume - „Mozzarella de la Brăviceni”. După toate eforturile depuse pe parcursul mai multor ani, a reuşit să ridice brandul „Mozzarella de la Brăviceni” nu doar la ni-vel naţional, dar şi internaţional.
Secretul acestui succes, spune Vladimir Cociorvă, constă în faptul că la baza acestei activităţi nu s-a pus doar şi produse naturale de cea mai înaltă calitate, dar şi suflet, fapt care asigură produselor o competitivitate înaltă.
Astfel, cu multă muncă, investiţii substanţiale, dar cel mai important - cu dorinţă şi forţă de muncă, întreprinderea de la Brăviceni a avut în anul 2010 un volum de vinzări în R.Moldova cu 15% mai mare faţă de anul 2009. Obiectivele însă nu se termină aici, pentru anul 2011 proprietarul stabilindu-şi drept scop să marească vînzările cu peste 30% faţă de anul 2010.
După 19 ani de activitate antreprenorială, Vladimir Cociorvă spune că deşi afacerea nu este una deloc uşoară, iar volumul de muncă este foarte mare, aceasta îi asigură nu doar o satisfacţie morală, dar şi o stabilitate financiară. Mai mult decît atît, din sursele financiare obţinute reuşeşte să asigure zilnic cu lactate gimnaziul, grădiniţa de copii şi casa de bătrîni din localitate, costul acestei binefaceri fiind de circa 320 mii lei anual.
De-a lungul anilor, în afară de prelucrarea laptelui, primarul de la Brăviceni a iniţiat şi un şir de alte activităţi, precum prestări servicii, comerţ şi agricultură. Pe lîngă cele 170 ha de pămînt pe care sînt cultivate mai multe tipuri de legume şi cereale, întreprinderea deţine şi o fermă care numără 20 de vaci mulgătoare şi o stînă de peste 500 de capre de import de toată frumuseţea.
Mai mult decît atît, fiind un gospodar înnăscut, Vladimir Cociorvă a ridicat pe ruinele unei foste mori un adevărat palat - „Casa Fermierului”. Două săli pentru petreceri, un foişor şi un havuz, coloane şi statui amplasate cu o deosebită măiestrie, precum şi o mulţime de flori de toate culorile şi pentru toate gusturile, fac din acest loc o adevărată gură de rai.
Toate afacerile iniţiate de primarul Vladimir Cociorvă sînt un adevărat colac de salvare pentru locuitorii satului Brăviceni. Pînă în prezent, acesta a creat aproape 200 locuri de muncă, iar numărul acestora urmează să fie extins substanţial.
Vladimir COCIORVĂ: Salariile angajaţilor sînt mai mari decît media pe ţară, cel mai mic salariu fiind de 4 mii lei lunar. În perioada de vară, cînd avem mai mult de lucru, unii angajaţi ridică salarii şi de 10 mii lei. În planu-rile primăriei pentru anul 2011 sînt crearea locurilor de muncă pentru aproape 90% din cei peste 3000 de locuitori ai satului.
Pentru că deţine o funcţie publică, Vladimir Cociorvă a lăsat întreaga afacere pe umerii soţiei, Nina. Deşi, recunoaşte că treburile primăriei îl copleşesc, încearcă totuşi să-i întindă o mînă de ajutor soţiei. Astfel, împreună, ajutaţi şi de cei trei copii, familia Cociorvă încearcă să impulsioneze viaţa satului Brăviceni. Cu atît mai mult cu cît sătenii le apreciază mult toate iniţiativele constructive şi îi susţin în tot ceea ce fac. Împreună cu locuitorii satului, au reuşit să repare capital Biserica şi Casa de cultură din localitate, la moment fiind în proces de realizare un proiect legat de construcţia apeductului şi altul ce ţine de gazificarea satului.
Cel mai mare vis al lui Vladimir Cociorvă însă este ca pînă în 2012 să finiseze construcţia unui parc de distracţii pentru copii de genul Disneyland de la Paris sau New York, care va avea o suprafaţă de circa 20 ha. A iniţiat deja un proiect în acest sens şi, în parteneriat cu comunitatea europeană, care va aloca 20 mil. lei (50% din suma necesară pentru efectuarea lucrărilor), speră să ducă la bun sfîrşit această iniţiativă, trebuie să recunoaştem una foarte ambiţioasă. Este ferm convins că odată finisat, parcul de distracţii va contribui la promovarea şi dezvoltarea turismului rural în regiune.
Primarul de Brăviceni nu-i înţelege pe cei care spun că nu au bani să facă ceva pentru localitatea lor. „Bani se găsesc. Important este să dai dovadă de iniţiativă”, este convins primarul.
Energic din fire şi dornic de a-şi dezvolta localitatea, Vladimir Cociorvă a reuşit să atragă importante fonduri europene pentru Brăviceni. Nu aşteaptă ca statul să-i acorde ajutor, încearcă singur să găsească surse financiare şi să-şi aducă propria contribuţie la dezvoltarea satului natal, astfel încît într-o bună zi acesta să reprezinte o istorie de succes molipsitoare pentru multe alte localităţi din ţară.
Adauga-ţi comentariu