Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

„Moldova Unită” – alternativa PCRM?

Mariana TABUNCIC | Interviu politic

Unul dintre principalele evenimente politice de la începutul anului 2010 a fost lansarea proiectului politic al celor patru foşti deputaţi ai Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM), în frunte cu Vladimir Ţurcan, care la finele anului trecut au părăsit rîndurile acestei formaţiuni. În mod surprinzător, grupul Ţurcan a decis să nu formeze un partid nou, ci să preia brandul unui partid politic cu rezultate foarte modeste - Partidul „Moldova Unită”. Acest lucru însă nu-i descurajează pe noii lideri ai formaţiunii, care sînt siguri că la următoarele alegeri parlamentare anticipate „Moldova Unită”, pe care o consideră unica alternativă reală pentru PCRM, nu doar va trece pragul electoral, dar va deveni una din principalele forţe parlamentare.

  

   Profit: Dle Ţurcan, probabil nu voi exagera dacă voi spune că decizia Dvs. de a adera la Partidul “Moldova Unită”  i-a dezamăgit pe unii, i-a uimit sau i-a bucurat pe alţii. Cum explicaţi acest lucru?
     V.Ţ.: În primul rînd, este foarte bine că decizia noastră a stîrnit reacţii atît de diverse. Acest lucru demonstrează că proiectul nostru are  un ecou real în societate. Chiar din start aş vrea să precizez că noi nu am pregătit din timp acest proiect. Iniţial, am mizat pe faptul că îl vom convinge pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, să voteze candidatura propusă la funcţia de şef al statului, pentru a debloca situaţia politică din ţară. Dar deoarece acest lucru nu s-a întîmplat, am decis să lansăm un proiect politic nou de stînga. Bineînţeles că, iniţial, a fost analizată varianta creării unui partid propriu. Însă, ţinînd seama de problemele pur organizatorice pe care le presupune crearea unui partid - în primul rînd, este nevoie de foarte mult timp - am decis să abandonăm această idee.
     În consecinţă, fiind convinşi de faptul că în toamna anului curent în Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate, am hotărît să analizăm situaţia pe aripa stîngă a eşichierului politic. Dacă este să vorbim de Partidul Democrat (PD), atunci în componenţa acestei echipe sînt persoane, viziunile cărora nu coincid cu principiile pe care noi intenţionăm să le promovăm – menţinerea statalităţii şi independenţei ţării, problema patriotismului etc. În al doilea rînd, chiar dacă liderii politici ai PD nu doresc acest lucru, la moment realitatea este că ei se află în coaliţie cu aripa radicală de dreapta. În aceste circumstanţe, evident că nu am putut să ne unim forţele. Aceasta nu înseamnă însă că pe viitor nu vom căuta conlucrarea cu acest partid în Parlament.
      Un alt partid cu care am fi putut să cooperăm este Partidul Social Democrat (PSD). Acesta are un brand foarte bun, care mai este şi  important din punctul de vedere al tradiţiilor politice. Însă scandalurile şi neînţelegerile în interiorul PSD nu ne-au permis să acceptăm o conlucrare cu acesta. Aceeaşi situaţie este caracteristică şi pentru Uniunea Centristă. În fond, am primit oferte de colaborare de la toate partidele de stînga, cu excepţia socialiştilor şi agrarienilor.
      Una din ultimele propuneri de cooperare a venit din partea Partidului “Moldova Unită”. Am analizat programul şi statutul acestui partid reieşind din denumirea lui, care, apropo, ne-a plăcut foarte mult, şi ne-am convins că acesta este unul de orientare de stînga. Partidul “Moldova Unită” a fost fondat la finele anului 2005, parcurgînd o perioadă anevoioasă de 10 luni de la declarare şi pînă la înregistrare. În toată perioada sa de activitate, “Moldova Unită” nu s-a evidenţiat prin declaraţii extremiste şi radicale, iar acţiunile sale au fost destul de moderate. “Moldova Unită” a participat o singură dată la alegeri - la 5 aprilie 2009, acumulînd un număr modest de voturi (0,22% din sufragii – Profit). Considerăm însă că acest lucru este în favoarea proiectului nostru. Într-un cuvînt, am preluat, practic, un partid de la zero, ceea ce poate fi egalat cu crearea unui partid nou. Vom lupta pentru ca denumirea partidului, care, printre altele, este una foarte actuală, să prindă la alegători. Vom face, de asemenea, tot posibilul pentru a îmbogăţi acest partid cu un conţinut real şi concret.
     Profit: Totuşi nu credeţi că pentru imaginea Dvs. şi a colegilor Dvs. ar fi fost mai bine dacă aţi fi format singuri un partid?
     V.Ţ.: Crearea unui nou partid ar fi necesitat foarte mult timp pentru a explica doctrina şi denumirea acestuia. Doctrinele existente – cele naţional-liberale, liberal-democrate, social-democrate etc. – au buimăcit deja alegătorul. Nimeni nu mai acordă atenţie doctrinelor. Ne-am convins însă că alegătorii reacţionează la denumirea partidului nostru – “Moldova Unită” – denumire care promovează ideea unui stat puternic şi consolidat. Nu dorim să punem întrebarea: “Dar nu ar fi fost oare mai bine dacă...”? Dimpotrivă, dat fiind faptul că pînă în prezent “Moldova Unită”, practic, nu a înregistrat nici un fel de rezultate, trebuie să demonstrăm că putem creşte în ochii alegătorilor. Am cîştigat doar timpul înregistrării. În rest, începem, practic, de la zero şi sîntem convinşi că vom reuşi.
     Profit: Pe cît de dificile sau, dimpotrivă, uşoare au fost negocierile cu reprezentanţii Partidului “Moldova Unită”?
     V.Ţ.: Primul lucru pe care l-a făcut preşedinta partidului, Ana Tcaci, la prima rundă de negocieri a fost să prezinte hotărîrea prezidiului partidului care s-a pronunţat pentru aderarea noastră la acestă formaţiune. Ei au considerat că acest lucru va avea o influenţă pozitivă asupra viitorului formaţiunii. Ulterior, a avut loc şedinţa Consiliului republican la care a fost adoptată decizia definitivă de aderare la “Moldova Unită”. Aceasta a fost succedată de Congresul extraordinar al partidului, care sa desfăşurat în luna februarie şi la care a fost modificat programul, statutul şi sigla formaţiunii.
     Profit: Spre ce categorie de alegători vă orientaţi?
     V.Ţ.: În linii generale, proiectul nostru este un proiect de alternativă pentru cei circa 700 mii de alegători care în ultimii ani au susţinut PCRM. În situaţia actuală, cînd, cu regret, conducerea acestui partid a discreditat prin metode mai puţin democratice, îndreptate doar în folosul unor grupări, planurile şi acţiunile bune pe care le-a elaborat, cred că mulţi dintre cei 700 de mii de alegători ai PCRM sînt nu, pur şi simplu, dezamăgiţi, ci descurajaţi şi dezorientaţi. Dorim să propunem acestui electorat o alternativă, o viziune bazată pe valori caracteristice mentalităţii poporului moldovenesc.

     Profit:  Pe cît de reale sînt şansele formaţiunii “Moldova Unită” de a trece pragul electoral de 5% la viitoarele alegeri anticipate? Nu credeţi că aveţi prea puţin timp la dispoziţie pentru promovarea partidului?
     V.Ţ.. Timpul, într-adevăr, este foarte limitat, dar cine nu doreşte să facă ceva, acela nici nu obţine rezultate. Avem deja informaţii din mai multe raioane, precum că alegătorii ne susţin. Practic, în toate localităţile în care am fost am simţit un interes sporit faţă de acest partid. Alegătorii susţin propunerile noastre, ba mai mult chiar, mulţi spun că demult au aşteptat un asemenea proiect. Alţii susţin că în lipsa unor alternative reale au plecat la alte partide, acum însă analizează posibilitatea aderării la “Moldova Unită”. Acest lucru ne încurajează şi ne face să credem că vom putea obţine numărul necesar de voturi pentru a deveni nu, pur şi simplu, un partid parlamentar, dar unul care va avea posibilitatea să realizeze ideile pe care le promovează.
     Profit: Nu vă temeţi că aţi putea repeta soarta politică a fostului prim-ministru Vasile Tarlev?
     V.Ţ.: Nu. În primul rînd, în opinia mea, proiectul dlui Tarlev nu a fost bine gîndit pînă la capăt. Acesta a mizat mai mult pe faptul că era preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Moldova şi mulţi ani la rînd a deţinut funcţia de prim-ministru, avînd deja o anumită autoritate în rîndul alegătorilor.   În acelaşi timp, Vasile Tarlev şi Uniunea Centristă, la care acesta a aderat, au acordat puţină atenţie lucrului individual şi ideilor de bază care trebuiau promovate. Dar nu aş vrea să dau o caracteristică activităţii dlui Tarlev. Eu sînt convins că noi vom reuşi.
     Profit: În eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, majoritatea analiştilor sînt de părere că nici un partid nu va reuşi să acumuleze numărul necesar de voturi pentru a putea guverna de unul singur. În cazul în care treceţi pragul electoral, cu ce partid aţi accepta să faceţi alianţă?
     V.Ţ.: Evident că primii parteneri potenţiali vor fi cei de stînga. Este important pentru început ca toate forţele politice să-şi demonstreze capacitatea de a dialoga. Spre regretul nostru, pînă acum acest lucru nu s-a întîmplat. Vom colabora cu PD şi PSD, dacă acesta din urmă se va „însănătoşi” şi va trece în Parlament. De asemenea, nu este exclusă posibilitatea conlucrării cu PCRM. Poziţia noastră este următoarea – alianţele politice trebuie să existe indiferent de situaţie, iar lipsa acestora vorbeşte despre iresponsabilitatea politicienilor faţă de interesele statului. Am putea colabora şi cu formaţiunile de dreapta, cu condiţia că acestea nu vor promova idei care contravin statalităţii şi integrităţii R.Moldova. Dar aceasta nu înseamnă că nu vom susţine unele proiecte de legi care vor fi în folosul ţării. Acest lucru l-am demonstrat şi la finele anului trecut, cînd am votat Legea bugetului de stat pentru anul 2010. Convingerea noastră era că, reieşind din actualele condiţii, un alt proiect de buget nici nu putea exista. Dar fără buget ne putem aştepta la o prăbuşire nu, pur şi simplu, a economiei, ci a statului R.Moldova însuşi. Totodată, ne vom plasa într-o opoziţie dură faţă de încercările de a adopta legi antisociale şi contra intereselor statului.
     Profit: Ce idei şi valori va promova în continuare Partidul “Moldova Unită”?
     V.T.: Considerăm că, consolidarea forţelor politice de stînga şi a statului în baza valorilor social-democratice, precum şi patriotismului sînt idei foarte actuale la moment. Valorile şi doctrina Partidului “Moldova Unită” vor fi cele social-democrate. Mai mult decît atît, noi pregătim un şir de propuneri ce ţin de relansarea economică şi socială a ţării. În acest sens, pledăm pentru ca economia să nu aparţină unei singure persoane. Economia trebuie să fie nu, pur şi simplu, în creştere, ci să se dezvolte. Cu regret, pînă acum nu am putut vorbi de o dezvoltare reală a economiei, ci doar de creşterea unor indici. Criza economică din 2009 a demonstrat că avem o economie bolnavă.
      De asemenea, se vorbeşte foarte mult despre problema gastarbeiterilor. Din păcate, pînă la moment nu există un program atractiv pentru cei care sînt astăzi în afara ţării şi au acumulat careva surse financiare. Bineînţeles că remitenţele joacă un rol important în acoperirea deficitului bugetar. În acelaşi timp, însă cea mai mare parte a acestor mijloace se cheltuieşte doar pentru consum. Aceasta înseamnă că dezvoltarea sectorului real al economiei este redusă la zero. În aceste condiţii este necesar de a crea premise favorabile atractive pentru investirea remitenţelor,  care să contribuie la dezvoltarea economiei. Unul din scopurile noastre este elaborarea unui program în baza principiului de dezvoltare regională, astfel încît resursele să fie acumulate nu doar la Chişinău, Bălţi sau Cahul. Este necesar să creăm condiţii pentru iniţierea unor proiecte investiţionale şi să modificăm legislaţia, astfel ca cei care vor să iniţieze afaceri să beneficieze de facilităţi.
     Profit: S-a vorbit mult despre o posibilă colaborare a grupului Ţurcan cu omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care recent şi-a anunţat intenţia de a se implica în politică. Pe cît de reală este această perspectivă?
     V.Ţ.: Adevărul este că se vorbeşte foarte mult, însă pînă la moment nu există nimic concret. Îl cunosc foarte bine pe dl Ciornîi şi salut intenţia lui de a se implica în politică. În cazul în care el va propune un proiect politic şi acesta va coincide cu ideile noastre, atunci nu excludem posibilitatea unei colaborări pe viitor.

Comentarii [4]

Comentariu
  • 25.08.2016 05:26:59
  • 18.06.2017 12:09:23
  • 06.09.2019 01:54:29
  • 11.04.2020 11:55:17

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
59
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5680378

WebArt Pro