Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

CUM A FOST LUNA PENTRU...

Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova; Zinaida Greceanîi, prim-ministru al Republicii Moldova; Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”; Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova; Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat.

 

 

 

 

Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova 

 

Din punctul de vedere al politicii externe, pentru şeful statului a fost o lună bună. El a reuşit să se poziţioneze corect faţă de evenimentele din Osetia de Sud - în linii mari, poziţia formulată de Moldova a satisfăcut şi UE, şi SUA, dar şi Rusia. Întrevederile pe care le-a avut ulterior cu preşedintele român, Traian Băsescu, şi cu ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, au confirmat încă o dată acest lucru. În schimb, în plan intern, luna nu a fost una chiar bună. Inundaţiile cu care s-a confruntat ţara şi critica vehementă a opoziţiei, care a acuzat şi a demonstrat lipsa de eficienţă a puterii în astfel de situaţii de criză, a adus serioase prejudicii de imagine lui Vladimir Voronin şi partidului pe care-l conduce.

 

 

Zinaida Greceanîi, prim-ministru al Republicii Moldova

 

Aceleaşi inundaţii au prins-o pe nepregătite şi pe Zinaida Greceanîi. Ea aşa şi nu a reuşit să explice opiniei publice şi opoziţiei în ce scopuri au fost cheltuite cele 180 de mln. lei din Fondul de rezervă al Guvernului, destinate pentru astfel de situaţii. În plus, premierul a făcut o greşeală evidentă – a plecat în concediu în timp ce situaţia în ţară era una extrem de tensionată. Predecesorul său, Vasile Tarlev, în şapte ani niciodată nu a anunţat că pleacă în concediu, chiar dacă situaţia era mult mai bună. Creşterea tarifelor la gazele naturale şi criza de pe piaţa valutară, care au lovit serios cetăţeanul simplu şi economia ţării, au adus noi prejudicii de imagine Guvernului condus de Zinaida Greceanîi.

 

 

Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”

 

Nici pentru liderul AMN luna nu a fost tocmai reuşită. Acesta a comis mai multe greşeli evidente, care i-au prejudiciat enorm imaginea sa şi a partidului pe care-l conduce. Astfel, el, practic, a lipsit de lîngă sinistraţi (ceea ce, pentru un partid, care vrea să preia guvernarea, este o greşeală tactică gravă); a ocupat o poziţie faţă de evenimentele din Osetia de Sud (practic, a susţinut Rusia), care a şocat opinia publică internă şi internaţională (pentru un partid, ce promite să ducă ţara în Europa, aceasta iarăşi este o mare greşeală); şi-a întărit imaginea de „prieten al separatiştilor”, participînd la unele evenimente în stînga Nistrului. În plus, şi oponentul său, Iurie Roşca, liderul PPCD, „a avut grijă” să-i strice imaginea, lansînd o carte în care-i aduce lui Serafim Urechean şi activiştilor de frunte ai partidului său grave acuzaţii de corupţie.

 

 

Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova

 

Vladimir Filat şi în această lună a reuşit să fie în prim-planul evenimentelor, demonstrînd că formaţiunea sa este una dintre cele mai active pe eşichierul politic autohton. El a fost prezent în viaţa publică şi în presă, practic, în fiecare zi – fie alături de sinistraţii din diferite zone ale republicii, fie iniţiind acţiuni de protest în susţinerea Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu România, fie taxînd dur poziţia Guvernului la capitolul tarife la principalele resurse energetice, precum şi faţă de evenimentele de pe piaţa valutară etc. El nu a permis presei şi Guvernului să se relaxeze nici măcar o zi şi, în final, aceasta i-a adus un plus de imagine.

 

 

Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat

 

În această lună, opinia publică din Moldova a asistat la o „deşteptare” a liderului PPCD – treptat, acesta-şi revine la forma de altădată, cînd, practic, în fiecare zi venea cu ceva nou în viaţa politică. Astfel, PPCD a revenit la acţiuni de protest, lansări scandaloase de cărţi, polemici dure cu oponenţii etc. Nu se ştie însă dacă aceste manifestări, care sînt o copie palidă a lui Iurie Roşca de altădată, îşi vor avea continuitate. Analiştii politici afirmă că parteneriatul cu comuniştii îl limitează serios în activităţi şi nu-i permite să se menţină pe Olimpul evenimentelor politice decît perioade de timp foarte scurte.

Comentarii [2]

Comentariu
  • 27.03.2014 09:16:52
  • 05.10.2017 04:49:59

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
22
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5691123

WebArt Pro