Profit №_12_2023, decembrie 2023
Era POS-terminalelor
Din 1 ianuarie 2009, cardurile bancare ar putea deveni cu adevărat mijloace de plată şi în Moldova. Pînă în prezent, ele au fost utilizate mai mult pentru scoaterea de numerar din cont.
A doua jumătate a anului 2008 va fi de maximă importanţă pentru băncile din Moldova. Ele vor trebui să lupte pentru acapararea unei noi categorii de clienţi – magazinele, al căror volum de vînzări anuale depăşeşte 10 mln. de lei anual. Căci, potrivit unei legi adoptate recent de Parlament, aceste magazine vor trebui să instaleze în mod obligatoriu, pînă la 1 ianuarie 2009, POS-terminale. Astfel, se poate de presupus că, în jumătate de an, Moldova va intra într-o nouă eră – cea a POS-terminalelor sau, i se mai poate de spus, era cînd cardurile bancare vor deveni cu adevărat mijloc de plată în Moldova, şi nu doar o posibilitate de a scoate numerarul din cont.
Statistica la acest capitol arată că, în prezent, doar 2% din operaţiunile efectuate prin intermediul cardurilor bancare sînt de plată. Celelalte 98% sînt operaţiuni de scoatere a numerarului.
Ion CHICU, viceministrul finanţelor: Scopul proiectului de lege este de a stimula utilizarea cardurilor bancare ca mijloc de plată. Un alt scop al proiectului de lege este de a diminua posibilităţile de evaziune fiscală.
Este greu de spus care din cele două scopuri a fost mai important pentru autorii proiectului de lege. Cert este că proiectul de lege convine de minune atît statului, cît şi băncilor, chiar dacă cele din urmă vor trebui să facă unele investiţii suplimentare, deoarece proiectul de lege prevede că POS-terminalele vor fi instalate din contul băncilor. Potrivit unor estimări, cheltuielile pentru instalarea POS-terminalelor în 2008 sînt de 13,4 mln. lei. Dar, oricare ar fi investiţiile, ulterior ele vor fi lesne de recuperat.
Marile magazine sînt obligate să solicite băncilor instalarea POS-terminalelor minimum cu o lună mai înainte. Aceasta pentru ca ele să aibă suficient timp la dispoziţie pentru efectuarea lucrărilor de ordin tehnic. Apropo, Guvernul a mai făcut un pas în întîmpinarea băncilor - a permis importul POS-terminalelor necesare pentru implementarea legii, fără achitarea TVA.
Deja la acest moment se poate de presupus că unele mici incomodităţi la prima etapă vor fi. În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege, unii deputaţi de opoziţie au declarat că inovaţiile respective ar putea leza drepturile micilor antreprenori din mediul rural. Drept exemplu a fost invocat un caz arbitrar al unui antreprenor rural care va veni să facă cumpărături angro la un mare magazin din capitală. În zilele de odihnă el nu va putea face acest lucru, deoarece magazinul nu va accepta plata în numerar şi antreprenorul va trebui să aştepte o zi de lucru, să introducă bani pe card ca abia apoi să poate face cumpărături. Dar, la sigur, după ce va nimeri odată în această situaţie, antreprenorul va avea grijă pe viitor să introducă din timp banii pe card, ceea ce înseamnă că, dacă şi vor exista probleme, ele vor fi doar la prima etapă.
Instalarea POS-terminalelor în magazine va continua şi după 2009. Se poate de spus că atunci va interveni a doua etapă, care prevede condiţii puţin diferite de prima etapă.
Ion CHICU: Începînd cu 1 ianuarie 2009, agenţii economici al căror volum de vînzări cu ridicata, cu amănuntul sau în urma prestării serviciilor, va depăşi 2 mln. lei anual, de asemena, vor fi obligaţi să introducă POS-terminale pînă la data de 1 iulie a anului următor celui în care s-a înregistrat volumul de vînzări menţionat.
2 mln. lei nu este o cifră prea mare pentru comerţul din Republica Moldova. Cu atît mai mult cu cît volumul vînzărilor creşte destul de repede, inclusiv datorită majorării transferurilor de bani de peste hotare, importurilor, inflaţiei etc. Deci deja acum putem presupune că, în scurt timp, toată Moldova va fi „împînzită” de POS-terminale. Or, aceasta va impulsiona serios şi activitatea bancară.
Adauga-ţi comentariu